Elhunyt a NOB tiszteletbeli japán tagja

Határozott a NOB: szigorúbb és átláthatóbb lesz a doppingellenőrzés

2017. 03. 17.
Megosztás


A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) végrehajtó bizottsága 12 pontos deklarációt fogadott el és tett közzé, amelyben a doppingellenes tevékenység erősítését és a tiszta sportolók védelmét helyezi előtérbe – írja az olympic.org.

A NOB erősíteni kívánja a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökséget (WADA), ennek érdekében öt pontban is rendelkezik ennek lépéseiről. A deklaráció szerint „a WADA egyenlő mértékben független a nemzetközi sportszövetségektől és a nemzeti érdekektől, a sportolók szerepét pedig erősíteni kell az igazgatóságban és a végrehajtó bizottságban is.” A WADA elnöke és alelnöke is független személy, és az igazgatóságnak is minél több független taggal kell rendelkeznie. A doppingellenes ügynökség legfőbb feladatait öt pontban foglalták össze.

A végrehajtó bizottság határozott egy új, Független Ellenőrző Hatóság (ITA) létrehozásáról is, amely a nemzetközi szövetségekkel együttműködve kidolgozza a Nemzetközi Tesztelosztási Tervet (ITDP). Ebben meghatározzák azt a minimum doppingteszt-mennyiséget, amelyen minden világbajnokságon vagy olimpián részt venni kívánó sportolónak át kell esnie. Az ellenőrzéseket az ITA kérésére a nemzeti doppingellenes hatóságok végzik, azok nemzeti érdekektől való függetlenségéről pedig a WADA gondoskodik. Kiemelendő, hogy az ITA csak felügyelő, ellenőrző szerepet tölt be.

Végül, de nem utolsó sorban határoztak a szankciók kiszabásáról is: az ITA vagy a WADA által javasolt büntetések végleges sorsát a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) határozza meg.

A teljes deklaráció ide kattintva tekinthető meg.

(MOB)