Ioc flag

Heten mérkőzhetnek meg a NOB-elnöki posztért

2024. 09. 16.
Megosztás

Heten szállhatnak harcba jövő tavasszal a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöki posztjáért. A 10. NOB-elnök megválasztására Görögországban kerülhet sor 2025 márciusában. A 2013 óta hivatalban lévő 70 esztendős német Thomas Bach jelenlegi elnök nem hosszabbít.

A NOB hétfőn jelentette be a jelöltek névsorát, amelyben az egyedüli nő a zimbabwei Kirsty Coventry, a 200 méter hát 2008-as ötkarikás bajnoka. A jelöltek közé Sebatian Coe, a Nemzetközi Atlétikai-szövetség elnöke, valamint ifj. Juan Antonio Samaranch, a korábbi NOB-elnök fia is bekerült. Szintén pályázik a tisztségre Fejszal al-Husszein jordán herceg, David Lappartient, a Nemzetközi Kerékpárszövetség (UCI) első embere, Vatanabe Morinari, a Nemzetközi Tornaszövetség (FIG) vezetője és Johan Eliasch, a Nemzetközi Sí- és Hódeszkaszövetség (FIS) elnöke.

A jelöltek zárt ülésen mutatják be programjukat a NOB teljes tagságának a 2025 januárjában Lausanne-ban (Svájc) tartandó találkozó alkalmából.

A választást jövő március 18. és 21. között Görögországban, a NOB 143. ülésszakán tartják.

A NOB következő elnökének megválasztásával kapcsolatos további információk, beleértve az irányelveket és az alkalmazandó szabályokat, a NOB honlapjának erre a célra létrehozott oldalán találhatók.