Hétvégén a második válogató következik

Hétvégén a második válogató következik

2012. 06. 12.
Megosztás

A hétvégén ismét megtöltik a szegedi Maty-ért a honi kajak-kenusok, hiszen eljött a második válogató ideje. A versenyhétvége elképesztő izgalmakat ígér, hiszen a legtöbb számban még nem dőlt el, hogy ki képviselheti hazánkat a londoni olimpián.

Az olimpia programjában szereplő kajakos és kenus számok közül még csak kettőben dőlt el a verseny, K1-500 méteren Kozák Danuta, míg a férfi K2-esek 1000 méteres számában a Kökény Roland, Dombi Rudolf kettős váltotta meg londoni repülőjegyét.

Hatalmas csata várható a kajakos hölgyeknél, ahol hat kvótával rendelkezik Magyarország (K1-500 méter mellett K1-200, K2-500 és K4-500 méteren). Egyelőre még csak egy számban, K1-500-on dőlt el a verseny, a többi számban még nyílt a verseny, nem beszélve arról, hogy a négyes összeállítása is kialakulhat az első és a hétvégi második válogató egyes és páros eredményei után.
A kétszeres olimpiai bajnok Kovács Katalin, Douchev-Janics Natasa páros természetesen a győzelemre hajt, ám ellenfelekben nem lesz hiány, igaz a világ jelenlegi talán legjobb párosát nem lesz könnyű legyőznie, ráadásul az első válogató győztese, a Szabó Gabriella, Kozák Danuta páros utóbbi egyesben elért győzelme és kvótája miatt megbomlott.
A szövetség korábbi döntése értelmében fél kilométeren egyesben és párosban nem lehet majd duplázni Londonban, azaz mivel Kozák a duisburgi Világkupán kiharcolta az egyes-indulás jogát, az első válogató párosverseny eredményei nem számítanak bele a válogatásba, így egy viadal dönt a párosindulókról.

Janis-Douchev Natasa 200 méteren is érdekelt, a szegedi kajakosnak egy győzelme már van és nem valószínű, hogy ezen a távon bárki le tudja győzni a szám uralkodóját.

Sokan úgy vélik, hogy a legkönnyebb helyzetben Vajda Attila van, akinek "csupán" a hétvégi válogatót kell megnyernie ahhoz, hogy kivívja olimpiai részvételét. Magyarország mindössze egy kenus kvótával rendelkezik, ami viszont azt jelenti, hogy aki él és mozog manapság a honi kenus életben, az hetek óta az 1000 méteres válogatóra és Vajda legyőzésére készül. Innen nézve, talán mégsincs annyira irigylésre méltő helyzetben olimpiai bajnokunk, Vajda azonban van akkora klasszis, hogy megoldja ezt a feladatot is. Szeged büszkesége ha sikerrel jár, akkor ráadásul C1 200 méteren is elindulhat, mert nem ütközik a két egyes olimpiai programja.

A férfi kajakosoknál a nyolc helyett egyelőre hét hely jutott az országnak.
Öt szám szerepel az olimpián, kettő prioritást élvez: a K2 1000 méter (ez már eldőlt) és a K4 1000 méter (egyelőre két egység pályázik rá), míg a K1 200, a K2 200 és a K1 1000 méter sorsa abszolút nyitott.

Az első válogató győztesei: Molnár Péter (Tiszaújváros, K1 200 m), Sík Márton, Beé István (EDF DÉMÁSZ-Szeged VE, Honvéd, K2 200 m) és Paumann Dániel (MTK, K1 1000 m). Ha ők megint nyernek, Európa-bajnoki (június 22–24., Zágráb) indulók, és az ottani szereplés alapján derül ki, hogy ugyanők mehetnek-e az olimpiára is.

Egy kvótás kérdőjel Paumann és a K1 1000 méteres szám miatt akad: nem tudni, a nemzetközi szövetség Paumann poznani pótkvalifikációs harmadik helye után a magyaroknak adja-e a pluszhelyet. Ehhez a hazai szövetségnek nemzetközi bírósághoz kellene fordulnia, ám nincs információnk, tettek-e ilyen lépést az érdekeltek.

(Forrás: MOL csapat)