Hivatalos és nem hivatalos koreai sporthimnuszok

Hivatalos és nem hivatalos koreai sporthimnuszok

2018. 02. 16.
Megosztás

A dél-koreaiak körében „nyolc-nyolc olimpia” (phal phal ollimpik) néven ismeretes 1988-as szöuli ötkarikás játékok hivatalos dalára mindenki emlékszik, aki annak idején követte az eseményeket: az olasz Giorgio Moroder által szerzett és a Koreana együttes által előadott Hand in Hand (Kéz a kézben) globális slágerré vált abban az esztendőben.

A Japánnal közösen megrendezett 2002-es futball világbajnokságon egy nem hivatalos nóta vitte a prímet Dél-Koreában, amelyet a ma már nehézsúlyú k-pop veteránnak számító BoA adott elő 15 évesen. Ez volt a No. 1, amelyet mindenki ismer, aki akkor személyesen ellátogatott az országba. A 2002-es év helyi slágeréről van szó, amelynek címe remekül rímelt a dél-koreai válogatott által elért fantasztikus eredményre (a bronzmeccsen Törökországtól kaptak ki 3:2-re).

És milyen muzsikaszóval készültek az idei phjongcshangi téli kiadásra? Az olimpiai láng 2018-as himnuszát, a Let Everyone Shine-t ezúttal a koreai Madonnának becézett helyi legenda, Insooni énekelte el. Ennyivel persze nem érték be a szervezők, hiszen az elmúlt 10-15 évben világszerte számtalan rajongót szerzett magának a koreai popzene: kézenfekvő volt tehát, hogy egykori (Gangnam Style, Fantastic Baby) és kurrens (Likey, Red Flavor, DNA) k-pop számok szóljanak az elsőrangú megnyitóünnepség nemzeti csapatokat felvonultató részében.

(MOB/Teszár Dávid, fotó: olympic.org)