Rekordok dőltek meg Rióban

Hosszúék leúszták a mezőnyt Marseille-ben – hétvégi összefoglaló

2017. 03. 06.
Megosztás


Az olimpiai bronzérmes Márton Anita megvédte Európa-bajnoki címét súlylökésben a belgrádi fedett pályás kontinenstornán, úszóink pedig halmozták az érmeket a marseille-i Golden Tour-versenyen. Jöjjenek a hétvége legfontosabb magyar vonatkozású eseményei a teljesség igénye nélkül.

ATLÉTIKA

Belgrádban rendezték a hétvégén a fedett pályás Európa-bajnokságot: a riói olimpián bronzérmes Márton Anita megvédte címét súlylökésben, Zsivoczky-Farkas Györgyi pedig a harmadik helyen zárt ötpróbában, megelőzve a szintén riói olimpikon Krizsán Xéniát. Baji Balázs számára nem sikerült jól a kontinenstorna, rossz rajt miatt kizárták 60 méter gáton.

A részletekről ide kattintva olvashatnak.

BIRKÓZÁS

Az ESMTK otthonában, a pesterzsébeti Kruj Iván Sportcsarnokban zajlottak az idei kötöttfogású országos bajnokság küzdelmei. A válogatottak közül csak a 2009-es világbajnok Kiss Balázs hiányzott a 98 kilós mezőnyből kiújuló gerincsérve miatt, de mint mondta, a március végi szombathelyi Magyar Nagydíjon már mindenképpen indulni szeretne. A győztesek: Torba Erik (59 kg, BHSE), Krasznai Máté (66, BHSE), Korpási Bálint (71, BVSC), Lőrincz Tamás (75, Cegléd), Nagy Péter (80, ESMTK), Bácsi Péter (85, FTC), Lőrincz Viktor (98, Cegléd), Lám Bálint (130, BHSE).

Amíg kötöttfogású legjobbjaink az országos bajnokságon jeleskedtek, addig a másik két szakág válogatottja Kijevben, a legnagyobb ukrán nemzetközi viadalon szerepelt. Az eredmények sem maradtak el, hiszen egy arany- és két-két ezüst-, illetve bronzérmet szereztek a magyarok. A nőknél a vb-bronzérmes, Európai Játékok-győztes Barka Emese (58 kg) azeri, német és ukrán riválist verve menetelt a dobogó tetejére, az U23-as Eb-első Németh Zsanett (75) második, az Eb-3. Galambos Ramóna (55) harmadik lett. Szabadfogásban az Eb-2. és -3. Ligeti Dániel (125) a döntőbe jutott, de ott térdsérülés miatt visszalépni kényszerült, a vb-3. Veréb István (86) pedig bronzérmet vehetett át.

LABDARÚGÁS

Március harmadikán ünnepelte volna 95. születésnapját Hidegkuti Nándor, korábbi kiváló labdarúgó. Az MTK és a válogatott egykori csatára olimpiai bajnok lett 1952-ben Helsinkiben, két évvel később pedig ezüstérmet nyert a svájci világbajnokságon. A nemzeti tizenegyben 69 találkozón 39 gólt szerzett, az MTK stadionjának névadója (Új Hidegkuti Nándor Stadion) – írja az mtk.hu.

ÚSZÁS

Sikeresek voltak a magyar úszók a Marseille-ben megrendezett Golden Tour-versenyen. Az 50 méteres medencében bonyolított pénzdíjas viadalon a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka három arany- és öt ezüstéremmel zárt, a riói bronzérmes Kapás Boglárka 400, 800 és 1500 gyorson sem talált legyőzőre – mindhárom távon Hosszú Katinkát utasította maga mögé. Verrasztó Dávid három elsőséget szerzett két harmadik helye mellé, Gyurta Gergely és Biczó Bence is gyűjtött egy-egy aranyat.

VÍVÁS

Plovdivban rendezték a kadet és junior Európa-bajnokságot, hétvégén utóbbi korcsoport vívói léptek pástra. A kadetok között Eb-aranyérmet nyerő Pusztai Liza a juniorok között is remekelt: ezüstérmes lett a női kardozók között. A kadeteknél a férfi kardcsapat és a női párbajtőrcsapat is első lett, női tőrözőink pedig az ötödik pozícióban zártak – írja a magyar szövetség honlapja, a hunfencing.hu.

(MOB, fotó: MOB/Szalmás Péter, archív)