Hozmann Szonja és Maróty Mariann bemutatkozott az alpesi számban

Hozmann Szonja és Maróty Mariann bemutatkozott az alpesi számban

2018. 02. 15.
Megosztás


A korábbbról elhalasztott női óriás-műlesiklást a jobbra forduló időjárásnak köszönhetően csütörtökön rendezték meg a phjongcshangi téli olimpián. A jongphjongi síközpontban a 81 fős mezőnyben két magyar, Hozmann Szonja és Maróty Mariann Mimi is bemutatkozott. A két futam összesítése után Hozmann 49. lett, Marótyt felszereléshiba miatt kizárták. A versenyt az amerikai Mikaela Shiffrin nyerte meg.

A délelőtti óriás-műlesiklás futamban a két fiatal olimpiai újonc közül Hozmann a 76., Maróty a 77.-ként rajtolt, Szonja 54. (1:21.77), Mimi 65. (1:29.74) helyen fejezte be a versenyt. Az élen az olasz Manuela Moelgg végzett (1:10.62).

A folytatásban mindketten teljesítették a pályát, a 2001-es születésű Hozmann Szonja 49. lett, Maróty Mariann Mimi pedig az 57. időt síelte, de végül – az MTI információi szerint nem megfelelő sícipője miatt – utólag kizárták.

Nézzük időrendben... A délelőtti futamok után Kapitány Ildikó főtitkár és Barbai Áron edző is elégedett volt a lányok teljesítményével.

"Sehol máshol nem találkozhatnak a versenyzők ilyen, olimpiai minőségű és erősségű pályával, csak a világbajnokságon. Ez egy nagy lehetőség most itt a fiataloknak, akik nagyon szépen helyt álltak" - jelentette ki Kapitány Ildikó.

„Nagyon pozitívan értékelem mindkét lány menetét, ugyanis életük első olimpiája, és ezt az izgalmat le kell küzdeni, ez mindkettőnek sikerült. Szonja és Mimi is a pálya tetején nagyon szépen ment, úgy, ahogy az edzéseken is, a meredek részeken azért picit dolgoznunk kell a második futamban. Kicsit késlekedtek, meg voltak tőle illetődve. Most túl vannak az első meneten, leesett egy nagy kő róluk, bízom benne, hogy a másodikban még jobbat fogunk látni” . nyilatkozta Barbai Áron.

A 2001-es születésű Hozmann Szonja Ausztriában él, a Procelero SE sízője, legjobb eredményeként a 2015-ös Whister-kupa győzelmére büszke, valamint arra is, hogy az elsőéves FIS-versenyzők közül nemzetközi szinten elsők között sikerült A-kvalifikációt elérnie. Barbai Áron tanítványának hobbija a búvárkodás, falmászás, korábban zongorázott, gitározott is.

„Nagyon jeges és rázós volt a pálya. Nagyon izgultam az elején a pálya miatt, de rájöttem, mentem már ilyenen, ez is egy verseny, csak nagyobb, olimpiai körítéssel, meg lehet csinálni. Most csináltam olyan pályát először, ahol vannak piros csíkok részidőknél, amikor azok mellett elmentem, tudtam, újabb részidőm is megvan, egy plusz motivációt éreztem. Voltak ugyan hibáim, de megpróbáltam úgy kijavítani, hogy megmaradjon a sebesség és ne kelljen, hogy kiálljak. A futamommal összességében nem vagyok megelégedve, az még lehet jobb; nagyon „beparkoltam” a kapuk mellé, és jobban „íven szeretném húzni” a következő menetben” - foglalta össze az első futamot Hozmann Szonja.

Maróty Mariann Mimi 1998-ban született, Budapesten él, a Körte SE sportolója, edzője Mario Rafetzeder. A többszörös magyar bajnok síző hobbija a lovaglás.

„Nagyon kemény volt a pálya, és mint 77. induló úgy éreztem, előttem sokan „beforgatták a síjüket” és a kanyaroknál már sok vájat volt. A laposon egész jó maradt a hó, de nagyon „szét volt tűzve” az összes kapu, ezért nem volt olyan könnyű a vonalvezetés. A pálya első felében egész jól sikerült mennem, persze ott is van még mit javítani, a meredeket viszont nem sikerült jól „megsíelnem”, mert elkezdtem „késni a kapukat” és ezért túl sokat csúszott oldalra a sí, de hát ezt kell kijavítani. Tavaly indulhattam a felnőtt világbajnokságon, az talán picit hasonlított az olimpiához, ott is nagy nézőközönség volt, sokan szurkoltak, illetve ott voltak a legnagyobbak is, de mivel olimpia, úgy érzem, a pálya sokkal nehezebb volt a más nemzetközi versenyekéhez képest, ezalatt főképp a meredekséget és a keménységét, jegességét értem” - fejtette ki az első futam után Maróty Mariann Mimi.

A délutáni futamot is teljesítették a lányok, Hozmann 49. lett (összideje 2:39.39 perc), Marótyt azonban célbaérkezését követően nem sokkal, korai rajt miatt kizárták. Olimpiai bajnok az amerikai Mikaela Shiffrin (2:20.02).

"Szonja a pontjai alapján a 76. helyen indulhatott, de már az első futamban a helyezése az indulási poziciójához képest a legjobb javulás volt, amit a második futamban tovább növelt a 49. helyével" - jelentette ki Kapitány Ildikó.

„A második futamot sokkal jobbnak éreztem, bár a pálya még eléggé rázós volt, kemény és jeges. Viszont nem volt annyira széttűzve, meg hosszabb volt a kaputávolság, sokkal jobban lehetett ereszteni a lécet, és így sokkal jobban is sikerült. Mentálisan hasonlóan éreztem magam, mint az első futamban, talán kevésbé voltam izgatott, mert láttam korábban, hogy tud ez menni. Nem rossz ez az eredmény. Előzőleg nem gondoltam, hogy az első ötvenben végzek, meg vagyok elégedve a futamommal” - mondta Hozmann Szonja a második futam után.

„A második futamban összességében talán kicsit könnyebb volt a pálya, viszont volt benne egy-két olyan pont, ami nehezebbnek tűnt. Talán egy picit jobban sikerült, de azért van még mit javítani, főleg a meredeken. Annak nagyon örülök, hogy lejutottam mindkét futamon, mert mégiscsak ez az olimpia, egy nehéz pályával, és talán sokkal többet nem is várhattam magamtól, de teljesen nem vagyok elégedett. A technikámon még lehet csiszolni” - összegzett Maróty Mariann Mimi a verseny végén, még mielőtt a kizárást megtudta volna.

Szép teljesítményt nyújtott a két fiatal, életük első olimpiai szereplésén.

(MOB/VF, fotó: MTI/Czeglédi Zsolt, MOB)