Hullámlovaglás - kisokos

Hullámlovaglás - kisokos

2020. 04. 24.
Megosztás

A hullámlovaglás tagadhatatlanul erőteljes és gyönyörű sportág, amely a tokiói olimpián debütál ötkarikás eseményen. Sokan életmódként tekintenek rá, de természetesen olyanok is vannak, akik nem értik a sportot. Ha az utolsó csoporthoz tartozol, ne aggódj, segítünk most neked!

A pontozás:

Egy 5 főből álló bírói testület pontozza a manővereket. Az értékelésnél a versenyzők hullámonként kapnak pontokat minden bírótól 1 és 10 között (két tizedes pontossággal), amelyből kiszámolják az értékek átlagát, ami az adott hullámlovaglás eredménye lesz. Minden értékelésnél csak a 3 középső pont számít, mivel a legmagasabbat és legalacsonyabbat figyelmen kívül hagyják.

Elbírálási kritériumok:

A bírók egy emelvényen ülnek, hogy belássák az egész versenyterületet.

A pontozási rendszer 5 kritériumra épül, amelyek a sport lényegi elemeit tükrözik:

  1. A nehézség fokozata: Ez a pont a mozdulatok típusairól szól, és azok végrehajtásának a nehézségéről. A versenyző magasabb pontszámot kap egy rizikósabb gyakorlatra. Ezen kívül figyelik még a szörfös elkötelezettségét a maximális teljesítésért.
  2. Újító és haladó manőverek: A figyelem itt arra terelődik, hogy mennyire tudja kitolni a versenyző a határait és a manőverek milyen nehézségűek. Ilyennek számítanak a légi és a faroló gyakorlatok. Erik Krammer, a Nemzetközi Szörf Szövetség technikai vezetője úgy véli: “itt fogjuk látni, ahogy a sportolók új szintre emelik a szörfözést”
  3. A manőverek változatossága: Ennél a pontnál a bírók arra figyelnek, hogy a sportoló különböző manővereket hajt-e végre, vagy ugyanazt ismétli. „Ha minőségi fordulásokat csinálsz, és mindegyik más, az spontánnak tűnik, ami szebben mutat a bíróknál” – árulta el Krammer.
  4. A fő manőverek kombinációi: Itt azt pontozzák, hogy hogyan tudja a szörfös összekötni a sok pontot érő manővereket.
  5. Gyorsaság, erő és folyamatosság: A bírók figyelme itt arra irányul, hogy milyen gyorsasággal szeli a hullámokat a versenyző, és milyen gyorsan tud alkalmazkodni a körülményekhez.

A futam alatt nincsen meghatározva, hány hullámot lovagolhat meg a versenyző, ezért a végén nem az összes hullám után kapott pont összessége fog számítani, hanem csak a 2 legmagasabb pontszámé. Egy futam hossza körülbelül 20-35 percet vesz igénybe, a körülményektől függően. A tökéletes hullámlovaglás 10 pontot ér, így a hibátlan futam 20 pontos.

(olympicchannel.com; fotó: Ed Sloane/World Surf League)