Teltházas konferencia az innováció jegyében

Huszonhat sportág házigazdája lehet az új sportcsarnok

2021. 12. 17.
Megosztás


Csütörtökön ünnepélyes keretek között átadták Magyarország legnagyobb és legmodernebb arénáját, a Népligetben található új multifunkciós sportcsarnokot, amely a 2022-es magyar-szlovák közös rendezésű kézilabda Európa-bajnokság döntőjének is helyt ad.

Az ünnepségen Kocsis Máté, a Magyar Kézilabda Szövetség elnöke, Gulyás Gergely, miniszterelnökséget vezető miniszter, Kökény Beatrix és Éles József volt válogatott kézilabdázók, Faragó Tamás, a Nemzet Sportolója, illetve Michael Wiederer, az Európai Kézilabda Szövetség elnöke méltatta a budapesti kézilabda arénát, amely a legnagyobb befogadóképességű multifunkcionális létesítmény hazánkban.A nemzeti színű szalagot Éles József, Kocsis Máté, Kökény Beatrix, Faragó Tamás és Gulyás Gergely vágta át.Az ünnepélyes átadó zárásaként az első passzokra és az első gólra is sor került, méghozzá a magyar kézilabdázás egykori és jelenlegi nagy alakjaihoz, Mikler Rolandhoz, Éles Józsefhez, Kökény Beatrixhoz, Gódorné Nagy Mariannhoz, valamint Kovács Péterhez fűződnek az új multifunkcionális arénában, ezzel pedig hivatalosan is megnyitotta kapuit a 18 órakor kezdődő főpróbára.

Az est első műsorszámaként a 2020-ban létrehozott Magyar Kézilabda Hírességek Csarnoka tagjainak nyújtották át az elismerő plaketteket. Ezek átadása a vírushelyzet miatt eddig elmaradt.A további programban a Punnany Massif együttes koncertshowja, a női All Star játékosok ügyességi versenye, végül a férfi All-Star mérkőzés szórakoztatta a közönséget.

Alig 28 nap múlva ebben az arénában kezdődik a magyar-holland mérkőzéssel a 2022-es férfi kézilabda Európa-bajnokság.
Pár adat a frissen átadott csarnokról:

  • Az 50 ezer négyzetméter alapterületű létesítmény építése 27 hónappal ezelőtt kezdődött.
  • A csarnok befogadóképessége 20022 fő.
  • A csarnok harmadik emeletén elhelyezett székek száma több, mint a Papp László Budapest Sportaréna székeinek száma.
  • A második szint felett 49 VIP box található.
  • 14 lift, 8 mozgólépcső szolgálja a nézők kényelmét.
  • 26 sportág küzdelmeit lehet megrendezni a csarnokban. Ezek között szerepel a jégkorong, de akár 50m-es úszómedencét is el lehet helyezni a küzdőtéren.
  • Az épület legmagasabb pontja 40,5 méter.
  • Az első hivatalos sporteseménye a csarnoknak a 24 csapatos kontinenstorna lesz január 13. és 30. között. 65 mérkőzést játszanak Budapesten, Szegeden, Debrecenben, Kassán és Pozsonyban. A magyar válogatott a B-csoportban január 13-án 20:30-tól Hollandiával, 16-án 18 órától Portugáliával, majd 18-án 18 órától Izlanddal találkozik az új népligeti csarnokban. Mind a hat négycsapatos csoportból az első két helyezett jut a középdöntőbe, onnan pedig az első kettő kerül az elődöntőbe. Az új aréna az egyik középdöntős csoportnak, majd az elődöntőknek, a döntőnek és a helyosztóknak is otthont ad.


(MOB/BL Nyitókép: MOB/Szalmás Péter)