Parizs ermek parizs2024

Íme a párizsi olimpia érmei

2024. 02. 08.
Megosztás

Február 8-án, csütörtökön bemutatták a 2024-es párizsi olimpia és paralimpia érmeit. Érdekesség, hogy a medál elülső oldalán, középen az Eiffel-toronyból kinyert fémből készült hatszöget helyeztek el „Paris 2024” felirattal - tette közzé honlapján a Nemzetközi Olimpiai Bizottság.

A szervezőbizottság kreatív igazgatója, Thierry Reboul a prezentáción elmondta, az alapgondolat az volt, hogy a játékokat összekössék a francia főváros nevezetességével. „Párizs legnagyobb szimbóluma az Eiffel-torony. Ez pedig lehetőség a sportolók számára, hogy hazavigyék magukkal Párizs egy darabját.”

A 18 gramm súlyú hatszög Franciaországot jelképezi és az anyaga az Eiffel-torony korábbi felújítási munkái során keletkezett vashulladék, melyet egy titkos raktárban őriztek. A hatszögű betéteket az olimpiai és paralimpiai érmek előlapjainak közepén helyezték el, azokból fénysugarakat idéző barázdák futnak ki a medálok széléig. Az olimpiai érmek hátlapján Niké, a győzelem istennője látható az első, athéni újkori játékok központi stadionjának közepén, valamint a bal felső részében az athéni Akropolisz, a jobb felsőben pedig az Eiffel-torony.

Az olympics.com közzéteszi, hogy az olimpiára és paralimpiára összesen 5084 érem készül. A Chaumet ékszerház által tervezett medálok 8.5 centiméter átmérőjűek, vastagságuk pedig 9.2 milliméter. Az aranyérmek súlya 529, az ezüstérmeké 525, míg a bronzérmeké 455 gramm.

(Fotó: olymics.com/Paris2024)