Iskolai és köri rendezvények futószalagon

Iskolai és köri rendezvények futószalagon

2022. 06. 02.
Megosztás


Ünnepelt a Csanádi Iskola, jubileumi gála a Hajósban, megemlékezés Bozsik Józsefről. Az olimpiai iskolák és körök hírei következnek...

Május 26-án Engi Klára világ- és Európa-bajnoki 4., kétszeres olimpiai 7. helyezett jégtáncos volt a Csanádi Árpád Olimpiai Baráti Kör vendége a Csanádi Árpád Sportiskola, Általános Iskola és Gimnázium ebédlőjében. A háromszoros olimpikonnal Vásárhelyi Tamás, az M4 Sport Gyulai-díjas szerkesztő-riportere, a Csanádi Árpád Olimpiai Baráti Kör elnökségi tagja, a jégsport avatott szakembere beszélgetett. A bájos és magával ragadó jégtáncos a kötetlen beszélgetés során sok új információval ismertette meg a résztvevőket.

Május utolsó péntekén két év kihagyás után újra megrendezésre került a Csanádi Árpád Sportiskola, Általános Iskola és Gimnáziumban a Csanádi nap. Az ünnepség koszorúzással kezdődött, amely során Győr Béla, a Magyar Olimpiai Akadémia főtitkára is elhelyezte a MOB és a MOA közös koszorúját dr. Csanádi Árpád NOB tag, az iskola névadója és Schlegel Oszkár címzetes igazgató, az iskola volt testnevelője, majd igazgatója, MOA-tanácstag emléktáblájánál. A Csanádi Árpád Baráti Kör képviseletében Surányi Péter elnökségi tag és Földi Mihály tag koszorúzott. Majd az iskola udvarán folytatódott az ünnepség. Az igazgatói köszöntő után gyertyát gyújtottak elhunyt sportolóik emlékére. Ezután következett „A Tanulásért és Sportért Iskolai Alapítvány" által odaítélt díjak átadása.

Az idei díjazottak:
Palánta-díj: Mohácsi Nikolett 4. o.
Elek Ilona-díj: Vörös Franciska 12. A. A díjat Győr Béla MOA-főtitkár adta az iskola intézményvezető-helyettesével együtt a díjazottnak.
Schlegel Oszkár-díj: Schlegel Tamás 12. C
Deák Ferenc-díj: Helembai Márk 12. A
Fábián Dezső-díj: Hajdú Kata 9. A
Cséfay Sándor-díj: Páni Márton 12. A
Kozma István-díj: Toplak Barna 7.o
Zsivótzky Gyula-díj: Polyák Zoltán 12. A
Ocskay Gábor-díj: Ravasz Csanád 10. B
Lelkes Győző-díj: Petró Szabolcs 10. A
Klampár Tibor-díj: Fehér Balázs 12. A. A díjat a névadó adta át a győztes részére.
Liu Shaoang – Liu Shaolin Sándor-díj: Major Dominik 9. C. A díjat személyesen az olimpiai bajnok testvérpár adta át.
Csanádi-plakett: Záhonyi-Ábel Szonja 8.o
Tanulói Csanádi-díj: Petres Márk 11. C
Pedagógus Csanádi-díj: Kedvesné Gál Judit

Május 27-én Pesterzsébeten, a Csili Művelődési Központ Bubik-termében rendezte a Budapest XX. Kerületi Hajós Alfréd Általános Iskola, az iskola 40 éves évfordulója alkalmából a jubileumi gálaműsorát. Az eseményen Őrfi Krisztina intézményvezető köszöntötte a megjelenteket, majd rövid történelmi áttekintést adott az elmúlt 40 évről. Ezután Szabados Ákos, Pesterzsébet polgármestere köszöntötte az iskolát, és átadta az önkormányzat díszoklevelét. Győr Béla is köszöntötte a megjelenteket és az iskolát, amely az olimpiai iskolák egyik zászlóshajója. Az iskola munkájának elismeréseképpen átadta Őrfi Krisztina intézményvezetőnek a MOB és a MOA közös dísztányérját. A köszöntők után az iskola osztályainak műsorszámai következtek. A tantestület meglepetés ráadásszáma volt az est fénypontja, melyben a tantestület valamennyi tagja szerepelt és felidézték dalban, szóban és képekben az elmúlt 40 évet. A nagysikerű műsor fogadással zárult.

Három év után, 2022. május 28-án szervezték meg újra Kolozsváron a 11. Ebi-kupát. Az Ebihalak Úszóegyesület edzéseit idén majdnem 500 magyar anyanyelvű gyermek látogatja, közülük közel 200-an versenyeztek különböző korosztályokban. Az igen jó hangulatban lezajlott eseményről senki sem tért haza üres kézzel, a legügyesebbek díjazásán részt vett dr. Killyéni András, a Magyar Olimpiai Akadémia tanácsának tagja is. A szervezők ígérete szerint ősszel ismét megrendezik az Ebi-kupát.

Május 30-án, két év után ismét megrendezték a hagyományos sport és emléknapot Komáromban, a Szőnyi Bozsik József Általános Iskolában. A Bozsik nap résztvevőit, köztük dr. Molnár Attila polgármestert, az iskola névadójának fiát, Bozsik Péter labdarúgóedzőt, a magyar labdarúgó-válogatott volt szövetségi kapitányát, szakkommentátort, Győr Bélát, Turi Bálint alpolgármestert, Molnárné dr. Taár Izabellát, a Komáromi Járási Hivatal vezetőjét, Pallag Györgyöt, a Kárpátia Sport Polgári Társulás elnökét Thoma Ágnes intézményvezető köszöntötte. A látványos megnyitón felhúzták az ötkarikás iskolazászlót, és meggyújtották az olimpiai lángot, majd elindultak a mérkőzések az iskola pályáin. A sport- és emléknapra idén Budapestről, Bernecebarátiból, Ácsról, Mocsáról és Komáromból érkeztek csapatok. A Bozsik-napnak különleges vendégei is voltak: a háromszoros olimpiai, sokszoros világ- és Európa-bajnok, Londonban és Rio de Janeiróban is aranyérmet nyert kajakozó Szabó Gabriella, valamint Nagy László kétszeres Bajnokok Ligája-győztes magyar válogatott kézilabdázó, aki a 2004-es és a 2012-es olimpián is negyedik helyen végzett, és 2011-ben a világ legjobb játékosának választották. Nagy László az első kézilabdameccsen a játékvezetői feladatokat is elvállalta. A délelőtt során a diákok és az érdeklődők Szabó Gabriella és Nagy László élménybeszámolóján vehettek részt. A Bozsik-kupa kézilabda- és labdarúgó-mérkőzésekkel párhuzamosan a diákoknak három helyszínen tartottak érzékenyítő sportfoglalkozásokat és interaktív előadást a Komárom-Esztergom Megyei Család, Esélyteremtő és Önkéntes Ház munkatársai. A délelőtt folyamán az aulában az Aranycsapat legjelentősebb sikereiből összeállított kiállítást is megtekinthették a résztvevők, melyet Pallag György, a Kárpátia Sport Polgári Társulás elnöke Észak-Komáromból hozott át a város déli részébe, jól érzékeltetve ezzel is az összetartozást.

A Bozsik-kupa érmes csapatai:

Labdarúgás:

  1. Csanádi Árpád Általános Iskola, Sportiskola és Középiskola (Budapest)
  2. Csik Ferenc Általános Iskola és Gimnázium (Budapest)
  3. Bene Ferenc Általános Iskola (Budapest)

Kézilabda:

  1. Ácsi Gárdonyi Géza Általános Iskola
  2. Feszty Árpád Általános Iskola (Komárom)
  3. Bozsik József Általános Iskola (Komárom, Szőny)

(MOB-MOA/GyB; fotók: Csanádi ÁOBK, Csanádi ÁSIÁIG, Hajós AÁI, Killyéni András, Komárom)