Keletiagnes rekord2

Ismét rekorder lett Keleti Ágnes

2023. 09. 08.
Megosztás

A világ legidősebb olimpiai bajnoka szeptember 8-tól minden idők legidősebb olimpiai bajnokává lépett elő.

Keleti Ágnes 1921. január 9-én született, jelenleg 102 esztendős, mindmáig a földkerekség legidősebb ötkarikás bajnoka, aki öt olimpiai aranyérmet is szerzet tornában. Az eddigi rangidős Tarics Sándor szintén 102 éves korában hunyt el, de ha a napok számát nézzük, a tornásznő 2023. szeptember 8-ától minden nappal idősebb egykori magyar vízilabdázó „elődjétől”, aki 102 év és 241 napos koráig élt.

Keletiagnes rekord1
MOB-Média/Szalmás Péter

Az újabb rekord alkalmából a Magyar Olimpiai Bizottság nevében dr. Deutsch Tamás és dr. Wladár Sándor alelnökök köszöntötték otthonában a Nemzet Sportolóját. Az ünnepségen részt vett többek mellett dr. Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár, dr. Tahon Róbert, az UTE jogi igazgatója, Juhász Judit, a tornaszakosztály igazgatója, Tibolya Péter, az UTE elnökségi tagja és Jusztin Ádám, a Maccabi Vívó és Atlétikai Club elnöke is.

Sport - Nyári Olimpiai Játékok - Melbourne - Felkészülés

Tata, 1956. február 25. Keleti Ágnes, a XVI. nyári olimpiára készülő magyar tornászválogatott tagja szabad ülőtartást mutat be a felemáskorláton a tatai edzőtáborban.

MTI/Komlós Tibor

Keleti Ágnes a helsinki és a melbourne-i olimpián összesen 10 érmet nyert, köztük öt aranyat, három ezüstöt és két bronzot. Az 1954-es római világbajnokságon egy-egy aranyat, ezüstöt és bronzérmet is begyűjtött.

Sport - Nemzetközi tornaverseny

Budapest, 1956. április 14. Keleti Ágnes tornász, a gerenda versenyszám győztese mutatja be gyakorlatát a nemzetközi tornaverseny másnapján a Sportcsarnokban.

MTI/Komlós Tibor

Számos elismerése közt a Magyar Olimpiai Bizottság olimpiai aranygyűrűse, érdemérmes tiszteletbeli tagja, Fair Play Életműdíjasa, Prima Primissima-díjas; Újpest, Terézváros és Budapest díszpolgára, a Nemzet Sportolója.

Az eddig legmagasabb életkort megélt olimpikon az 1948-as ötkarikás játékokon szerepelt uruguayi vitorlásversenyző, Félix Sienra, aki 107 éves és 9 napos korában hunyt el 2023. január 30-án.