Istvánfi Csaba maradt a testnevelő tanárok egyesületének (MTTOE) elnöke

Istvánfi Csaba maradt a testnevelő tanárok egyesületének (MTTOE) elnöke

2013. 04. 08.
Megosztás

A TF korábbi rektorát, Istvánfi Csaba professzort megerősítette elnöki pozíciójában a Magyar Testnevelő Tanárok Országos Egyesületének április 6-ai küldött közgyűlése, az egyetem Hepp Ferenc termében rendezett esemény keretében.

A teltházas, csaknem 160 fős rendezvényen a tisztújítás mellett beszámolók, felszólalások, kulturális műsor is elhangzott, a jelenlévők a közelmúltban elhunytakról is megemlékeztek; valamint díjak, elismerések átadására is sor került.

A közgyűlésen részt vett dr. Simicskó István, ifjúságért és sportért felelős államtitkár, dr. Deutsch Tamás európai parlamenti képviselő és dr. Tóth Miklós, a MOB alelnökei, dr. Kamuti Jenő, a Nemzetközi és a Magyar Fair Play Bizottság elnöke, illetve Szlatényi György, a Magyar Diáksport Szövetség főtitkára; a tagok sorában helyet foglalt többek közt Kiss László és dr. Sós Csaba úszó mesteredzők, dr. Géczi István labdarúgó olimpiai bajnok.

A házigazdák és az „alma meter” nevében Istvánfi Csaba mellett Hamar Pál professzor mondott köszöntőt.

Simicskó Istvánt a helyszínen tiszteletbeli pártoló taggá nyilvánították, a politikus az ezt igazoló kártyát is átvehette. Az államtitkár beszélt a sporthoz való személyes kötődéséről – karate, kungfu, küzdősportok illetve labdarúgás a Parlamenti SE színeiben – valamint a testnevelők szerepéről, azok presztízsének visszaállításáról – mint mondta, az államtitkárság ebben partner. Simicskó István hangsúlyozta a sportra fordítandó állami támogatás jelentős mértékét; továbbá kifejtette: „a mindennapos testnevelés a záloga annak, hogy egészséges nemzedék nőjön fel, a kormány e téren elkötelezett”.

Deutsch Tamás bevezetőjében elmondta: hosszú évek óta tiszteletbeli tagja a szervezetnek, s most 12 évre visszamenőleg befizeti a tagdíját – bejelentését taps követte. A politikus jelentős sikerként értékelte, a magyar sport alapjainak négy jelenlegi pillérét: az öt látvány-csapatsportágba áramló mintegy 40 milliárdos forrást, a jelentős létesítményfejlesztést, a hosszú távú sportfejlesztési koncepciók 16 sportágra vonatkozó kiemelkedő – mintegy 15 milliárd forintos – állami támogatását, valamint a minden gyermekre vonatkozó, mindennapos testnevelés bevezetését.

A kulturális műsorok keretében az olimpiai ezüstérmes kajakos, Géczi Erika énekkel, a testnevelő-műsorvezető Takács Bence versmondással, valamint a szintén testnevelő végzettségű Németh József operaénekkel oldotta az esemény hivatalos jellegét.

A kegyeleti megemlékezés során néma felállással adóztak a jelenlévők Prohászka Zsolt, Hegedüsné Lóczi Borbála, Tóth Géza, Dunszt Ferenc és Szalai István emlékének.

A közgyűlésen Istvánfi Csaba a mindennapos tanórai testnevelés közoktatásban betöltött szerepéről tartott előadást, Ónodi Szabolcs „A testnevelő tanárok terhelése a törvény tükrében”, Varga András „Az iskolai testnevelés és a diáksport összefüggései”, Hamar Pál „Testnevelő tanár- és sportszakember-képzés perspektívái”, míg Szalay Piroska „Pályázati rendszerünk és MOB-támogatás” címmel prezentált.

Az eseményen felszólalt dr. Hatala József rendőr tábornok – korábban majd’ 40 éven keresztül a Csepelben kenuzott –, aki a Nemzeti Bűnmegelőző Tanács elnökeként a szervezetről statisztikákkal színezve tartott tájékoztatót az együttműködés, összehangolás és koordinálás tekintetében; beszédében hangsúlyozta a sport, bűnmegelőzésben betöltött szerepét.

Kamuti Jenő a Fair Play szellemében elmondta: a sport, mint eszköz formálja az embert, majd beszámolt a sport, a testnevelés és erkölcs UNESCO-konferenciákon történő karakteres megjelenéséről.

Szlatényi György, Balogh Gábor elnök üdvözletét tolmácsolta, majd a diákolimpiák, diáksport, 2014-es költségvetésben megjelenő, a korábbiaknál nagyobb mértékű támogatására való törekvést hangsúlyozta.

A tisztújítás során az elnöki feladatokra továbbra is Istvánfi Csaba kapott bizalmat, az alelnökök Ónodi Szabolcs, Varga András és Hamar Pál lettek.

Az esemény szervezésében jelentős érdemei vannak dr. Szalay Piroska MTTOE-titkárnak és a MOB, egyben a MOB Életút program munkatársának, Vajda Krisztinának.

Díjazottak:

A Magyar Fair Play Bizottság elnöke Kovács Brendon tanulónak és Molnár Árpád csapatvezetőnek asztalitenisz sportágban Fair Play díjat adományozott.

Az MTTOE és a MOB „Az év testnevelője” kitüntető címet adományozta Andrási Barna, dr. Révészné Csaba Márta, Kertes István, Farkas Katalin, Varga Lászlóné, Szekeresné Wieland Ilona, Nagy Sándor, Hallgató Csaba, Kérges Gábor, dr. Sós Csabáné, Rácz József, Lakatos István, Petrovai József, Kiss László, Fodor Gyula, Garamvölgyi Mihály, Jávorszky Erzsébet, Pál András, Kurucz István, Hódosi Andrea, Bihari József, Sneff Ferenc, Kovács Ferenc, Bőle László, Marton Tamás, Hadobás István, Szabó Zoltán, Cziberéné Noel Gizella, Nagy Lajos, Gaál László, Geröly Zsolt, Kunecz Árpád, Vesztergom János, Magyar József és Pers Tamás részére.

Matolay Életműdíjat vehetett át dr. Arday László, dr. Bognár László, dr. Csótai József, Fazekas Miklósné, Fehérné dr. Mérei Ildikó, dr. Győri Pál, Kende György, Kendéné Osváth Éva, dr. Som Ferenc, Hortobágyi Ferenc, Csapó Béla valamint dr. Galla Ferenc.