Így juthatnak el atlétáink a párizsi olimpiára

Így juthatnak el atlétáink a párizsi olimpiára

2022. 12. 21.
Megosztás


A Nemzetközi Olimpiai Bizottság és a Nemzetközi Atlétikai Szövetség hivatalos honlapján megjelent a sportágra vonatkozó kvalifikációs kiírás a 2024-es párizsi olimpiára vonatkozóan.

A kvalifikációs rendszert az Atlétikai Világtanács hagyta jóvá, és tartalmazza a kvalifikációs szintidőket versenyszámonként, és az egyes versenyszámokon a maximális indulói létszámot az egyes versenyszámokban.

A párizsi kvalifikáció a tokiói olimpiához és az oregoni, illetve a budapesti világbajnoksághoz hasonlóan kettős útvonalon halad: a sportolók fele nevezési szintidők, a másik fele a ranglista-helyezése (Road to Paris) alapján indulhat a játékokon. A World Athletics 2023 második felében teszi közzé a hivatalos minősítési monitoring eszközt (Road to Paris) a Stats Zone menüjében.

A programban 23 női és 23 férfi, valamint két vegyes versenyszám szerepel (a 4x400 méteres vegyes váltó és a 35 km-es gyalogló vegyes csapatverseny). Tokióhoz viszonyítva kikerült a versenyszámok közül az 50 kilométeres gyaloglás – helyette szerepel a 35 kilométeres csapatverseny, amelyben nemzetenként 2 csapat indulhat. Minden csapatot 1-1 férfi és női sportoló alkot.

Az egyéni versenyszámokba minden nemzet maximum 3 atlétát nevezhet, ha a sportoló megfelel a nevezési feltételeknek.

A 10 000 méter, a többpróba, a gyalogló és a váltó versenyszámok kvalifikációs időszaka hosszabb. Ezekben a számokban 2022. december 31-től 2024. június 30-ig tart a hajsza. A maratonisták számára már 2022. november 1-jén elkezdődött a kvalifikáció, és 2024. április 30-ig van lehetőségük kivívni az indulási jogot.

Minden más versenyszámban a 2023. július 1. és 2024. június 30. közötti eredmények számítanak.


Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Az olimpián egyaránt 16-16 nemzet részvételével zajló váltóversenyek esetében a kijutáshoz szinte nélkülözhetetlen lesz a 2024-es váltó-világbajnokságon való részvétel, ugyanis a kvóták nagy részét ezen a Bahama-szigeteken sorra kerülő eseményen osztják ki. Akik nem járnak sikerrel a karibi országban, nekik is marad némi esélyük a kijutásra a 2022. december 31. és 2024. június 30. között elért eredményeik alapján.

Tokióban atlétikában 19-en képviselték hazánk színeit. Közülük hatan (Kozák Luca, Kácser Zita, Márton Anita, Gyurátz Réka, Krizsán Xénia, Halász Bence) teljesítették az előírt szintidőket, a többiek a ranglista-helyezésük alapján indulhattak.




Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A 2022. évi világranglistát szemlélve két atlétánk, Kozák Luca (100m gát, 12.69) és Halász Bence (kalapácsvetés, 80.92m) teljesítette a most nyilvánosságra hozott nevezési szintet. Atlétáinknak jövőre „kedvezhet a hazai pálya”, hiszen Budapesten keresztül vezet az út a XXXIII. nyári olimpiai játékokra, ugyanis 2023. augusztus 19. és 27. között fővárosunk ad otthont az atlétikai világbajnokságnak, ebben az időszakban pedig már javában tart az ötkarikás játékok kvalifikációs időszaka.

A szervezők nyilvánosságra hozták az olimpiai maraton útvonalát (42195m). Az útvonal megtervezéséhez egy történelmi esemény az 1789. október 5. és 6. között történt Nők Menetelése, másnéven az Októberi Menetelés adta az ihletet a szervezőknek – 6-7000 párizsi nő vonult át Párizson egészen Versailles-ig, és kényszerítette vissza a királyt a Tuileriák Palotájába. A maratoni táv a Hôtel de Ville-től az Invalidusok kertjéig tart. Az útvonalon a futók Párizs legszebb látnivalói mellett haladnak el, a Louvre-piramistól, a Grand Palais, a Versailles-i kastély és az Eiffel-torony előtt.

Érdekesség, hogy az új versenyszám, a gyalogló vegyes csapatverseny 25 olimpiai helyéből 16-ot a 2024-es vegyes csapat gyalogló vb-ről lehet megszerezni. A maradék kvótákat a gyalogló világranglista férfi és női aggregált ranglista pontjai alapján osztják ki.

(vezető fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)