Január 29-én kezdődik a nyári és a téli olimpiára készülő sportolók oltása

Január 29-én kezdődik a nyári és a téli olimpiára készülő sportolók oltása

2021. 01. 28.
Megosztás


A Magyar Olimpiai Bizottság hetekkel ezelőtt kéréssel fordult a kormányhoz, hogy vegyék fontolóra az olimpiai játékokra készülő sportolók mihamarabbi beoltását. Tekintettel arra, hogy a 2022 februárjában kezdődő téli olimpia kvalifikációs időszaka egybecsúszik a tokiói olimpiára való felkészüléssel, a téli sportolók beoltására is vonatkozott a MOB kérése.

Az olimpiai eredményességet szem előtt tartó szervezetként a döntéshez két lényeges tényező megfontolása vezetett. Az egyik a külföldi olimpiai kvalifikációs eseményeken való komplikációmentes részvétel, a másik pedig az esetleges megbetegedések nyomán kényszerű, több hónapos kihagyás miatti formahanyatlás. Eddigi tapasztalat szerint az utóbbi szempont a legjobb állapotban lévő sportolóink elé is olyan akadályt gördít, amelyet lehetetlen néhány hónapos távlatban legyűrni. Az elvégzett mennyiségi kalkuláció megmutatta, hogy százas nagyságrendű érintettről van szó.

Január 29-én reggel megkezdődik a Sportkórházban (OSEI) a nyári és a téli olimpiára készülő sportolók oltása. Elsőként 10 fő kapja meg az oltást, köztük a dél-afrikai edzőtáborba utazó kajakos válogatott keret tagjai. Az oltóanyag a Moderna lesz. Az elkövetkező hetekben további sportolók és a közvetlenül mellettük dolgozó szakemberek folyamatos oltása is tervbe van véve. Az oltási sorrend alapja az olimpiai kvalifikációs események és a külföldi edzőtáborok időpontjaiból összeállított naptár.

A Magyar Olimpiai Bizottság a sportági szövetségekkel közösen egy 868 fős listát állított össze, amely azon neveket tartalmazza, akiknek van esélye a tokiói vagy a pekingi olimpián való részvételre. A lista nem tartalmaz egyetlen sportvezetőt sem, mivel az nem közvetlenül az olimpiai kiutazásra koncentrál, kizárólag az arra való felkészülésre. A végeredményben a célra felhasznált oltóanyag mennyiségéről még nem tudunk nyilatkozni, mert arról nincs pontos információnk, hogy ki oltható és pontosan hányan szeretnének ebből a körből élni a lehetőséggel.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság több alkalommal egyértelműen kommunikálta, hogy az olimpiai részvételnek nem feltétele a beoltottság, tehát – ahogy az olimpiai részvétel is – az oltás is önkéntes.

(MOB; fotó: MTI/Krizsán Csaba)