Jól indult a nyár sportolóink számára

Jól indult a nyár sportolóink számára

2018. 06. 11.
Megosztás


Sportolóink folytatták kiváló szereplésüket a nemzetközi színtéren, többen már a tokiói kvalifikáció felé kacsingatva. Szokásos hétfői rovatunkban összegeztük a magyarok legfontosabb hétvégi eredményeit.

Atlétika. Az IAAF World Challenge-sorozat negyedik állomásán, Turkuban a világbajnoki bronzérmes Baji Balázs a második helyen végzett 110 méteres gátfutásban a vb- és Eb-aranyérmes Sergey Shubenkov mögött. Rajta kívül Gyűrkés Viktória a spanyolországi Huelvában, az EA Classic Meeting elnevezésű versenyen szép győzelmet aratott 3000 akadályon. A tavalyi Universiade ezüstérmese 9:37,02 perces időeredménnyel, új egyéni csúccsal, Eb-szintjét megerősítve biztosan szerezte meg az első helyet.

Birkózás. A magyar válogatott egy ezüst- és három bronzéremmel, valamint hat darab ötödik helyezéssel zárta az isztambuli U23-as Európa-bajnokságot. A férfi kötöttfogású birkózók 67 kg-s mezőnyében Losonczi Ottó ezüstérmet, míg Almási Ferenc a 130 kilogrammosoknál bronzérmet szerzett. A női mezőnyben az 55 kilogrammosoknál Galambos Ramóna, míg az 57 kilogrammosoknál Vilhelm Viktória egyaránt a dobogó harmadik fokára állhattak fel.

Cselgáncs. Remekül szerepeltek a magyar judósok a hétvégi belgrádi Európa-kupa-viadalon, ahol 34 ország 261 judósa lépett tatamira. A házigazda Szerbia (4 arany, 2 ezüst, 8 bronz) mögött Magyarország válogatott judósai végeztek az éremtáblázat második helyén (2, 1, 4). A világbajnoki ezüst- és ifjúsági olimpiai bronzérmes Tóth Krisztián, aki a 2016-os riói olimpián is képviselte a magyar színeket, a 100 kilogrammosok mezőnyében aranyérmet szerzett, míg Knetig Emőke az 52 kilogrammosok között bizonyult a legjobbnak. A 66 kilogrammosok versenyében Boros Bence egy hónappal a Szarajevóban megszerzett ezüstérme után ismét a dobogó második fokára állhatott fel, míg bronzérmet szerzett a 60 kilogrammosok küzdelmeiben Szabó Csaba, a 81 kilogrammban Gőz Roland, a 90 kilogrammban Veres Márton és a női 70 kilogrammban Lőrinc Renáta.

Kajak-kenu. A hétvégén rendezték meg a kajak-kenu Európa-bajnokságot, ahol akárcsak tavaly, az idén is 15 érmet nyert a magyar válogatott. Az idei, belgrádi versenyen azonban az aranyérmek számában sikerült előrelépni, ráadásul egy olyan mezőnyben, ahol a tét a jövő évi Európa Játékokra való kijutás is volt egyben. Az egyik legnagyobb meglepetést a szülés után visszatérő Kozák Danuta okozta, aki egyéniben 500 méteren arany-, 200 méteren ezüstérmet szerzett, míg a kajak négyes tagjaként (Kárász Annával, Medveczky Erikával, és Bodonyi Dórával) szintén nyerni tudott 500 méteren. Nem csak ő jeleskedett azonban az olimpiai versenyszámokban, hiszen a Medveczky Erika és Csipes Tamara alkotta kajak kettős a második helyen futott be 500 méteren, míg egyéniben Kopasz Bálint, a férfiak 1000 méteres versenyében szintén ezüstérmet szerzett. Kenusaink közül Balla Virág nevét érdemes kiemelni, aki egyéniben 200 méteren bronzérmes lett, míg Devecseriné Takács Kincsővel kettesben első lett 500 méteren. Fontos megemlíteni Takács Tamara aranyérmét egyéni 5000 méteren, ami nem olimpiai versenyszám, de győzelmével ő is kvalifikálta magát a jövő évi minszki Európa Játékokra. Végül összesen 6 arany-, 6 ezüst-, 5 bronzéremmel zárt válogatottunk, ebből 3 arany-, 3 ezüst- és 2 bronzérmet olimpiai távon értek el sportolóink, emellett pedig az Európa Játékokra 14 versenyszámban szereztünk kvótát.

Kerékpársport. A 12 éves Naszádos Saba korát meghazudtoló, érett versenyzéssel bronzérmet nyert a BMX-esek bakui, korosztályos világbajnokságán.

Kézilabda. A magyar férfi kézilabda-válogatott 29-24-re legyőzte Szlovénia csapatát az olimpiai kvalifikációs világbajnokság selejtezőjének szombat esti első mérkőzésén, Koperben. A visszavágót szerdán 19 órától rendezik Veszprémben, a párharc győztese kijut a januári, német-dán közös rendezésű világbajnokságra. A vb-kvalifikáció azért is bír nagy jelentőséggel az olimpia szemszögéből, hiszen a torna győztese kijut a tokiói játékokra, a 2-7. helyezettek pedig részt vehetnek az olimpiai selejtezőn.

Kosárlabda. A magyar női válogatott bejutott a negyeddöntőbe a Manilában zajló 3x3-as kosárlabda-világbajnokságon. A 3x3-as kosárlabdában – amely szerepel majd a 2020-as tokiói olimpia műsorán – tíz percig vagy 21 pontig tart a mérkőzés, melyet egy palánkra vívnak a háromfős (egy cserelehetőséggel rendelkező) csapatok. Minden dobás egy pontot ér, kivéve a körgyűrűn kívülieket, melyekért két pont jár. A meccsenkénti egy időkérésnél csak a játékosok lehetnek jelen, a szövetségi kapitány nem.

Sportlövészet. Hétvégén rendezték meg a magyar válogatott szeptemberi, dél-koreai világbajnokság válogató versenyét a Fehér úti lőtéren. A válogató első napján a férfi légpuskások versenyében kisebb meglepetésre a világ-és Európa-bajnok Sidi Péter megelőzte a világranglista-vezető Péni Istvánt. Másnap azonban Péni visszavágott Sidi Péternek, ugyanis az UTE versenyzője nyerte a férfi puskások 50 méteres összetett számát. A szeptemberi, Csangvonban sorra kerülő olimpiai kvalifikációs világbajnokságra három válogatót írt ki a hazai szövetség. A második és a harmadik viadalt júliusban rendezik.

Taekwondo. Másodikként végzett 53 kg-s súlycsoportban az egyik legtehetségesebb hazai taekwondós, a 17 esztendős Patakfalvy Luca a Multi European Games elnevezésű versenyen, amelynek a bulgáriai Plovdiv adott otthont a hétvégén. Az ezüstéremmel együtt az ifjú sportolónő aki mindössze fél éve versenyez a felnőttek között fontos olimpiai kvalifikációs és világranglista-pontokkal is gazdagodott.

Triatlon. A hétvégén rendezték a triatlonosok olimpiai kvalifikációs világbajnoki sorozatának legutóbbi állomását az angliai Leeds városában, ahol legjobb magyarként Tóth Tamás 27. helyen zárt.

Úszás. A portugáliai Setubalban rendezték meg a nyílt vízi úszók FINA Világkupa-sorozatának harmadik versenyét, ahol a junior világbajnok Rasovszky Kristóf fantasztikus győzelmet aratott egy rendkívül színvonalas mezőnyben. Ötvenhárman álltak rajthoz a portugáliai viadalon, többek között az olimpiai és világbajnoki címvédő holland Ferry Weertman, a tavalyi összetett győztes, 25km-en már vb- aranyérmes olasz Simone Ruffini – ők egyébként az előző két verseny győztesei is egyben –, továbbá megannyi vb- és Eb-érmes kiválóság. Rasovszky azonban nem lazíthat, hiszen jövő szombaton, Balatonfüreden rendezik a Világkupa-sorozat 4. viadalát, ahol a 21 éves úszónak az a célja, hogy hazai pályán megszerezze első nemzetközi érmét.

Emellett ezen a hétvégén rendezték meg a Mare Nostrum versenysorozat első állomását a franciaországi Canet-ban, ahol úszóink kiváló teljesítményekkel több aranyat is begyűjtöttek. Gyurta Gergely a szombati 400 méter vegyesen aratott sikerét követően 1500 méter gyorson sem talált legyőzőre, míg Késely Ajna 400 méter gyorson, az olimpiai bronzérmes Kenderesi Tamás, valamint Szilágyi Liliána 200 méter pillangón nyert. Ugyanebben a számban Kapás Boglárka bronzérmes lett.

A háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka szombaton 200 méter vegyesen magabiztosan utasította maga mögé a mezőnyt, 400 méteren azonban – ahol szintén világcsúcstartó – meglepetésre három századdal kikapott a brit Hannah Mileytól.

Vitorlázás. Remek eredményeket értek el a magyar vitorlázók a Marseille-ben rendezett világkupadöntőben. Érdi Mári a vasárnapi éremfutamon elért második helyével és két futamgyőzelmet begyűjtve végül összetettben a második helyen végzett. A Gyapjas Zsombor és Gyapjas Balázs alkotta páros is szép eredményt ért el, futamgyőzelmet is aratva a 12. helyen zártak. A magyar sportolók idei legfontosabb célja, hogy kiharcolják a tokiói olimpián való indulás jogát az augusztusban kezdődő dániai világbajnokságon, amelynek fontos állomása volt a francia világkupadöntő.

(MOB, fotó: MOB/Szalmás Péter)