Joó Abigél és Tótka Sándor 2012 egyéni Héraklész-díjasa

Joó Abigél és Tótka Sándor 2012 egyéni Héraklész-díjasa

2013. 02. 01.
Megosztás

Péntek este rendezték 2012 legeredményesebb utánpótlás-korú sportolóinak díjátadó ünnepségét. A Héraklész Gálán női- és férfi egyéni, kis- és nagycsapat kategóriában jutalmaztak; továbbá színpadra szólították a nem olimpiai sportágak legjobbjait és az „Év műhelye” díj nyertesét is.

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) által a Danubius Health Spa Resort Hotel Héliában rendezett eseményen a 2012-es korosztályos világ- és Európa-bajnokságokon legjobb eredményt elért fiatal sportolókat és edzőiket jutalmazták.

A férfi egyéni versenyt a többszörös ifjúsági Európa-bajnok - korábban ifjúsági olimpiai bajnok - kajakos, Tótka Sándor; a nőit az olimpiai ötödik, felnőtt és U23-as Európa-bajnok Joó Abigél cselgáncsozó nyerte. Az egyéni sportágak csapatversenyének győztese a junior világbajnok Szatmári András, Ravasz Etele, Csaba Márton Bence, Valkai Ferenc összeállítású vívó-együttes lett. A csapatsportágak közül a junior vb-második férfi vízilabdacsapat (Manhercz Krisztián, György Dávid, Jansik Szilárd, Péterfy Mihály, Telegdy András, Berta József, Lőrincz Bálint, Zalánki Gergő, Sedlmayer Tamás, Gyárfás Tamás, Sánta Dániel, Német Toni József, Szabó Bendegúz) vehetett át elismerést.

A nem olimpiai sportágak képviseletében két junior világbajnok kick-box versenyző: Éltető Daniella és Andó László lett jutalmazva, a díjakat dr. Leyrer Richárd, a MOB alelnöke, a Nem olimpiai tagozat elnöke adta át.

A MOB-Decathlon-Utánpótlássport.hu által alapított „Hónap műhelye” díj apropójából az „Év műhelye” díj nyertese a Vasas SC Vívó Szakosztálya 2 millió forintos anyagi támogatást vehetett át.

Szabó Bencét, a MOB főtitkárát, a Vasasban betöltött edzői minőségében is több esetben színpadra szólították, a fiatalokkal közös sikerei után kétszeres olimpiai bajnok vívónk is díjazásban részesült.

A 2001-től – 2012-től a MOB keretein belül – működő, Tóth József által irányított Héraklész Bajnok- (14-18 évesek) és Csillagprogramnak (18-23 évesek), 20 sportágban, évente mintegy 1800 sportoló a kedvezményezettje. A héraklészes versenyzők az elmúlt évtizedben a korosztályos nemzetközi viadalokon, folyamatosan javuló eredményességgel, mintegy másfélezer érmet szereztek. A londoni olimpián aranyat szerző sportolók közül korábban Berki Krisztián, Gyurta Dániel, Kozák Danuta, Szilágyi Áron, Dombi Rudolf, Szabó Gabriella és Risztov Éva is héraklészes volt, közülük öten 8 éves időtartamban.

„A magyar sportolók londoni eredményei a 2001-ben elindított Héraklész program sikerét is jelzik. Míg a pekingi olimpián a résztvevő 170 magyar sportolóból 63 fő volt a Héraklész Program kedvezményezettje, a londoni, összesen 158 magyar résztvevőből 103 fő szerepelt hosszabb-rövidebb ideig a programban. A sportolók 84 esetben végeztek az 1-6. helyek valamelyikén, ebből 50 esetben egykori, vagy jelenlegi Héraklész-kerettag érte el a pontszerző helyezést” – mondta a londoni sikerekre visszautalva köszöntőjében Borkai Zsolt, a MOB elnöke, a 2017-es EYOF-rendező, Győr város polgármestere.

A sportvezető beszélt arról is, hogy az új sporttörvénynek megfelelően átalakult a magyar sport irányításának struktúrája, melynek során a Magyar Olimpiai Bizottság hatásköre kibővült; 2012 tavaszától annak szervezeti keretein belül működik a Héraklész Program is. Borkai Zsolt kitért arra is, hogy januárban egy 24 fős Magyar Ifjúsági Olimpiai Csapat vett részt a VI. Ausztrál Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon, ahol összesen 6 arany, 1 ezüst, és 7 bronzéremmel fejeztük be a versenyeket; továbbá, hogy az Európai Olimpiai Bizottságok 41. közgyűlésén, Rómában, eldőlt, hogy Győr városa rendezheti 2017 júliusában a XIV. Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivált, az EYOF-ot.„A Héraklész program 2013-ban is folytatódik, Orbán Viktor miniszterelnök úr döntésének köszönhetően a magyar sport, több olimpiai sportágon keresztül 15 milliárdos állami támogatáshoz jut, mely jelentős részben az utánpótlás-nevelés feltételeit is javítani fogja” – tette hozzá Borkai Zsolt, aki végül köszönetet mondott az elmúlt időszak sikereiért a versenyzőknek, edzőiknek, szüleiknek és a sportszakembereknek.

Dr. Simicskó István, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért és ifjúságért felelős államtitkára, köszöntőjében arra hívta fel a figyelmet, hogy február elsején, a Civilek Napján, különösen is fontos ráirányítani a figyelmet a hazai civil szervezetek áldozatos munkájára. Magyarország Kormánya a Sporttörvény 2011. évi módosításával a sportélet fejlesztésére, támogatására vonatkozó szakmai döntések meghozatalának jogosítványát a civil területen dolgozó sportszakemberek kezébe adta. A Kormány a Magyar Olimpiai Bizottságot jogosította fel a sportszakmai javaslatok megfogalmazására, a szakmai irányvonalak kijelölésére – hangsúlyozta az államtitkár. Simicskó István szólt arról is, hogy az ötkarikás játékokon szereplő magyar csapat gerincét adó héraklészes sportolókhoz köthető a Londonban megszerezett olimpiai aranyérmek közül hét megszerzése és a pontszerző helyek 60%-a is. A sikeres Héraklész Programot, az utánpótlás-neveléssel együtt 2012. január óta a MOB felügyeli – emlékeztetett az államtitkár.

A díjátadást változatos produkciók színesítették, színpadra lépett többek közt Balássy Betti és Varga Feri énekes.

Szász Kitti foci freestyle világbajnok, Nagymihály Balázs és Szalai Ágnes táncos duó valamint Kiss Kata elastic girl is szórakoztatta a jelenlévőket.

Az eseményen illetve a díjátadásban többek közt részt vett még Szabó Bence, a MOB főtitkára, Fábián László, a MOB sportigazgatója, dr. Kamuti Jenő, a hazai és a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnöke, dr. Nagy Zsigmond, a MOB nemzetközi igazgatója, Tóth József, a MOB Héraklész Programjának igazgatója, dr. Leyrer Richárd, a MOB alelnöke, Pósfai Gábor, a Decathlon ügyvezető igazgatója, valamint Vigh László kormánybiztos.

Díjazottak, női egyéni:

1. Joó Abigél cselgáncsozó (U23 Eb 1. hely, felnőtt Eb 1. hely, olimpia 5. hely), edzője Pánczél Gábor;

2. Márton Anna vívó (junior kard Eb 1. hely, kadet kard Eb 1. hely, vb 2. hely), Gárdos Gábor;

3. Sztankovics Anna úszó (ifjúsági Eb 100 mell 1. hely, 200 mell 2. hely, 50 mell 3. hely), Virth Balázs (tavaly), Fehérvári Balázs (idén);

4. Biatovszki Mira sportlövő (junior Eb 1. hely), Kissné Oroszi Edit;

5. Krizsán Xénia atléta (junior vb, hétpróba 2. hely), Bakai József;

6. Dénes Mercédesz birkózó, 48 kg (felnőtt Eb 5. hely, junior Eb 7. hely, junior vb 3. hely), Nagy Lajos.

Férfi egyéni:

1. Tótka Sándor kajakos (Ifjúsági Eb K-1 200, 500 m és K-2 200 m 1. hely), Kovács Gábor;

2. Szatmári András vívó (junior kard Eb 1. hely, vb csapat 1. hely), Szabó Bence;

3. Lám Bálint birkózó, 120 kg (junior Eb 3. hely, vb 1. hely), Takács Ferenc;

4. Pásztor Bence atléta (junior vb, kalapácsvetés 2. hely), Zentai Tibor;

5. Berta Dániel vívó (junior párbajtőr vb 2. hely), Danka Sándor;

6. Khaut Kristóf kenus (ifjúsági Eb C-1 1000 m, 200 m 2. hely), Szabados Krisztián.

Kiscsapatok:

1. Vívás (junior vb 1. hely, junior Eb 2. hely): Szatmári András (Szabó Bence), Ravasz Etele (Somlai Béla), Csaba Márton Bence (Szabó Bence), Valkai Ferenc (Navarrete József);

2. Kajak-kenu (felnőtt Eb NK-2 1000 m 2., U23 Eb NK-2 500 m 1.): Kárász Anna (Kovács László), Vad Ninetta (Mórocz István);

3. Öttusa (ifjúsági vb 1. hely, Eb váltó és csapat 1. hely): Fröhlich Tamás (Szloboda József), Stróbl Krisztián (Komlódi Zsolt), Horváth Norbert (Takács Péter).

Nagycsapat: Junior férfi vízilabdacsapat (vb-második hely): Manhercz Krisztián, György Dávid, Jansik Szilárd, Péterfy Mihály, Telegdy András, Berta József, Lőrincz Bálint, Zalánki Gergő, Sedlmayer Tamás, Gyárfás Tamás, Sánta Dániel, Német Toni József, Szabó Bendegúz; edzők Horkai György és Varga Zsolt.

Nem olimpiai sportágak: Éltető Daniella, kick-box (junior vb, K1, 1. hely, edzője Rehák György) és Andó László, kick-box (felnőtt Eb 1. hely, junior vb 1. hely, Gregor László).

Év műhelye: Vasas SC Vívó Szakosztálya (többek közt Szilágyi Áron, Iliász Nikolász, Szatmári András, Csaba Márton Bence, Antal Edina, Bányai Zsombor és Ravasz Etele vívók, Szabó Bence, Somlai Béla edzők).

A Héraklész Díjátadó Gála támogatói: a Grepton Számítástechnikai Zrt., a Royalsekt Zrt. Szent István pezsgőpincészete és a Base Pover Plate Stúdió.

A Héraklész-sportolók londoni szerepléséről bővebben: itt

(Fotók: Kovács Anikó/MOB)