Pétervári-Molnár Bendegúz szombaton a C-döntőben zárja a versenyt

Jóváhagyták a májusi olimpiai kvalifikációs evezősverseny megrendezését

2021. 02. 22.
Megosztás


A Nemzetközi Evezős Szövetség (World Rowing) a helyi szervezőkkel, egészségügyi szervezetekkel együttműködve meglehetősen körültekintő, nehéz elemző munka után hozta meg döntését, amellyel zöld utat adott a két rendkívül fontos verseny számára. Ugyanakkor bejelentették, hogy a Világkupa sorozat második, luzerni állomása is megrendezésre kerül. Mindhárom versenyen szigorú a járvány terjedését megelőző szabályok lesznek érvényben.

A magyar evezősök alig több mint 80 nap múlva, május 15-17. között Luzernben is harcba szállhatnak az olimpiai kvótákért. Az ötkarikás célok, álmok megvalósításért (és a sikeres Európa-bajnoki szereplésért) a válogatott hetek óta kemény munkát végez a törökországi melegvízi edzőtáborban, ahol napokon belül lezárul az összetett válogatási folyamat első felvonása.

A hazai szövetség hírlevelében azt írja, remélik, egypárevezősben és könnyűsúlyú kétpárevezősben már nem kell izgulnunk Luzernben, ami azt jelentené, hogy az április 5-7. közötti Európai Olimpiai Kvalifikációs Regattán kiharcolják az ötkarikás részvételt a magyar indulók, azaz az első háromban, illetve az első két helyen végeznek. A törökországi edzőtáborban megtartott meghívásos egypárevezős válogatót a riói olimpián 14. helyen végző Pétervári-Molnár Bendegúz, illetve Krémer Eszter nyerte. Könnyűsúlyú egypárevezősben Furkó Kálmán és Abid Syham bizonyult a legjobbnak.

A Magyar Evezős Szövetség tehát csapathajókkal is megcélozza az olimpiát – ezek összeállítása a héten történik meg az edzőtáborban – ezért az év egyik legfontosabb versenye a Végső Olimpiai Kvalifikációs Regatta lesz. A jelenlegi tervek szerint férfi, illetve női kétpárevezős, valamint férfi négypárevezős és kormányos nélküli kettes száll harcba az utolsó olimpiai indulási lehetőségért (versenyszámonként 2-2 kvóta talál gazdára), illetve az egypárevezősök, valamint a könnyűsúlyú kétpárevezősök, amennyiben a kontinentális versenyen nem kvalifikálnak az olimpiára.

Fontos tudni, hogy valamennyi kijelölt egység csak akkor állhat rajthoz a pótkvalifikáción, ha március 21-én a szegedi válogatót is megnyeri, ellenkező esetben a győztes (hazai klub által indított) kihívó utazik.

A Paralimpiai Kvalifikációs Regattára eredetileg májusban került volna sor, ám egy hónappal elhalasztották. A World Rowing Végrehajtó Bizottsága február 22-én jóváhagyta az új időpontot, ezek szerint június 3. és 5. között kerül sor a versenyre. Az egypárevezős PR1 kategóriában induló Pető Zsoltnak jó esélye van arra, hogy már az április 5-7-ei kontinentális regattán, Varese-ben kiharcolja a tokiói szereplést.

Az eddig jóváhagyott kiemelt nemzetközi versenyek:
Európai Olimpiai és Paralimpiai Kvalifikációs Regatta, április 5-7. (Varese)
Európa-bajnokság, április 9-11. (Varese)
Világkupa I., április 30. – május 2. (Zágráb)
Végső Olimpiai Kvalifikációs Regatta, május 15-17. (Luzern)
Világkupa II., május 21-23. (Luzern)
Végső Paralimpiai Kvalifikációs Regatta, június 3-5. (Gavirate)

(MESZ; fotó: MTI/Kovács Tamás)