Junior vb: Ezüstérmes a magyar férfi párbajtőr válogatott

Junior vb: Ezüstérmes a magyar férfi párbajtőr válogatott

2013. 04. 15.
Megosztás

Ezüstérmet nyert a Bányai Zsombor, Berta Dániel, Garzó Zsombor, Kiss Gergő összeállítású magyar férfi párbajtőrcsapat a poreci junior világbajnokságon! A remekül vívó kvartett Franciaország és Kína legyőzése után Olaszországtól szenvedett vereséget. A női párbajtőrözők a hatodik helyen végeztek. Ezzel küldöttségünk egy arany-, két ezüst- és egy bronzéremnél tart.

A poreci kadet és junior világbajnokság utolsó előtti versenynapján a párbajtőrözők voltak a főszereplők, a nők és a férfiak egyaránt vasárnap vívták csapatversenyüket.
Mellékszereplőként a férfi tőrözők gyorsan letudták a kötelezőt, biztosan verték Ausztráliát. A hétfői folytatásban Lengyelország lesz az ellenfél – nem kell komolyabb szaktudás ahhoz, hogy kijelentsük: az nehezebb lesz.

A Zatika csarnokot elfoglaló párbajtőrözők közül a hölgyek kezdték a napot. Rendkívül balszerencsés sorsolásunknak köszönhetően a toronymagas favoritnak számító, későbbi győztes oroszokat kaptuk ellenfélül a negyeddöntőben. Kérem szépen három asszóban vesztettünk, háromban nyertünk, három pedig döntetlenül végződött! Csakhogy a vívást nem ez alapján pontozzák. Mindez „vívásra fordítva” 39:26-os orosz győzelmet jelentett. Az elején 10:2-vel kezdett az ellenfél, és hat csörtén keresztül négyre faragta a hátrányt Plásztán Attila együttese, a végén azonban ismét az oroszok következtek – és a vereség a hatodik helyet jelentette.
„Talán sikerülhetett volna a bravúr, de az oroszok nagyon jók, kimagaslanak a mezőnyből, rendszeresen felnőtt Világkupákra járnak. Bohus Réka első asszóját kicsit sajnálom, különben szépen, fegyelmezetten vívtak a lányok.” – vélekedett Kovács Iván, a fegyvernem felnőtt vezető edzője.

A hölgyeket az urak követték. A negyeddöntőben Franciaország volt az ellenfél, és néhány tusos gall vezetés után Berta Dani egy remek asszóban 8:2-re győzött, az előnyt pedig rendkívül fegyelmezett, taktikus és jó vívással megőrizte Andrásfi Tibor együttese. Berta mellett Bányai Zsombor és Kiss Gergő is mindig hozzátette a szükséges pluszt, az utolsó három percben négy tusnál egyszer sem került közelebb Kiss Gergőhöz a rivális, végül 39:34-re nyertünk.

Az elődöntőben jöhetett Kína, soraiban az aktuális világbajnokkal, Sunnal. És a forgatókönyv rendkívüli módon hasonlított az előző mérkőzéshez. Ja, és még egy fontos megjegyzés. Ismét mi írtuk azt a bizonyos forgatókönyvet… Most az ötödik asszóig vezetett Kína, amikor megint Berta Dani lépett pástra és elgondolkoztatta a világbajnokot aranyérme jogosságáról, elvégre 5:1-re verte Sunt. Így az utolsó kör 17:14-ről kezdődött, és ettől kezdve szó szerint bekopizhatnánk, amit egy bekezdéssel korábban írtunk. Bányai Zsombi remekelt, Kiss Gergő pedig ha nem is mindent eldöntő, de jelentős hat tusos, 25:19-es előnnyel állt fel a már többször citált Sun ellen.

A fegyvernemben ilyenkor megszokott tuszuhatagban Gergő végig stabilan tartotta, sőt növelte a különbséget, így lehetett ünnepelni: aranyéremért vívhattak a fiúk!
Kiss Gergő, a befejező ember. Ezt felvételünkön éppen a francia Elkord bánja. De járt így más is.

És akkor jöhetett a döntő kilenc tételben, a - ne tagadjuk - jóval esélyesebbnek számító olaszok ellenében.

1. tétel: Berta-Fichera 1:3. Nem sikerült vezetést szereznünk. Pedig Dani eddig húzó embernek számított, igaz, teljes joggal vigasztaljuk magunkat azzal, hogy az elején nem szoktunk vezetni.
2. tétel: Kiss-Esposito 3:2, összesítésben 4:5. Még mindig a szokásos forgatókönyv. Azért a befejező embernek, az elvileg leggyengébb - de hát ő is nagyon erős - olaszt illett megvernie.
3. tétel: Bányai-Santarelli 5:10, 9:15. Kadet Európa-bajnokunk a junior Európa-bajnok ellenében. Három év, öt tus különbség. Még nincs jaj, csak kis baj.
4. tétel: Berta-Esposito 6:4, 15:19. A remények élnek, az egész nap extrát nyújtó Dani még nem fordított, de zárkózott. Egy kicsit.
5. tétel: Bányai-Fichera 3:6, 18:25. Látszik, az olaszok Zsombi ellen nyomják, itt akarnak előnyt szerezni. Bal kézért két pirosat is kap az olasz, és kitör a botrány. Egyet vissza is vonnak. A balhé az olaszt pörgeti be jobban, megint távolodnak.
6. tétel: Kiss-Santarelli 3:5, 21:30 . Most már nagynak tűnik az előny, az olaszok nemcsak balhézni tudnak, hanem vívni is, de nagyon.
7. tétel: Bányai-Esposito 2:3, 23:33. Itt, az Adriai-tenger partján elúszni látszik a hajó. Persze, a parton is meseszép. De vannak-e csodák?
8. tétel: Berta-Santarelli 2:7, 25:40. Nincs sok értelme a csodában reménykedni. Viszont a kalapunkat lassan emelhetjük a magyarok előtt.
9. tétel: Kiss-Fichera 7:5, 31:45. Vége. És a végeredmény egy nagyszerű ezüstérem, amellyel - megint csak valljuk be - reggel látatlanban kiegyeztünk volna.

Andrásfi Tibor fegyvernemi vezető edző:
„Ennél szebb névnapi ajándékot nem is kaphattam volna. A fiúk nagyszerűen vívtak, ezzel az eredménnyel tegnap reggel látatlanban kiegyeztem volna. Büszke vagyok a srácokra!”

Halla Péter:
„A döntőig remekül vívtak a fiúk. Ott sajnos nem tudtunk mit kezdeni az olaszok rendkívül agresszív stílusával. De természetesen nagyon szép eredmény az ezüstérem.”

Bányai Zsombor:
„Jók voltunk, talán én lehettem volna kicsit jobb is... Kár, hogy az olaszok elgusztustalankodták a döntőt.”

Berta Dániel:
„Nagyszerűek voltunk, igazán élvezetes volt ebben a csapatban vívni. Kár, hogy az olaszok elgusztustalankodták a döntőt.”

Garzó Zsombor:
„Nagyon örülök, hogy részese lettem ennek a sikernek. Kár, hogy az olaszok elgusztustalankodták a döntőt.”

Kiss Gergő:
„Jók voltunk, talán az aranyérmet is megérdemeltük volna. Kár, hogy az olaszok elgusztustalankodták a döntőt.”

A csapat tartalékja, Hamar Balázs a döntő után azonnal küldte az sms-t mesterének, Andrásfi Tibornak, melyben mindenkinek gratulált, és – mivel ő nem hallotta társai nyilatkozatát… - úgy fogalmazott: „az olasz, az olasz marad”.

Eredmények.

Junior férfi párbajtőrcsapat világbajnokság.
Negyeddöntő: Magyarország-Franciaország 39:34 (Berta +7, Bányai +1, Kiss -3).
Elődöntő: Magyarország-Kína 45:34 (Berta +5, Kiss +5, Bányai +1).
Döntő: Magyarország-Olaszország 32:45 (Kiss +1, Berta -5, Bányai -9).
Végeredmény: 1. Olaszország, 2. Magyarország (Bányai Zsombor, Berta Dániel, Garzó Zsombor, Kiss Gergő. Vezető edző: Andrásfi Tibor. Edzők: Andrásfi Tibor, Danka Sándor, Halla Péter.), 3. Spanyolország.

Junior női párbajtőrcsapat világbajnokság.
Negyeddöntő: Magyarország-Oroszország 26:39 (Felker +1, Kun -3, Bohus -11).
Végeredmény: 1. Oroszország, 2. Korea, 3. Olaszország, …6. Magyarország (Bohus Réka, Felker Adrienn, Gonda Borbála, Kun Anna. Vezető edző: Plásztán Attila. Edzők: Andrásfi Tibor, Galli Zsolt, Plásztán Attila, Szalay Gyöngyi).

Junior férfi tőrcsapat világbajnokság.
A 16 közé jutásért: Magyarország-Ausztrália 45:19.
Hétfőn a nyolcaddöntőben: Magyarország-Lengyelország (férfi tőr), Magyarország-Venezuela (női kard).

(Forrás: hunfencing.hu)