Júniusban karate és torna sportágakban növekedhet a Buenos Aires-i magyar csapat

Júniusban karate és torna sportágakban növekedhet a Buenos Aires-i magyar csapat

2018. 06. 01.
Megosztás


Már csak 126 nap, és megkezdődik a 2018. évi nyári ifjúsági olimpia Buenos Airesben. Eddig már 41 magyar sportoló szerzett indulási jogot az ötkarikás eseményre. Június hónapban két sportágban lesznek kvalifikációs versenyek.

Karatéban a fiúk -61, -68, +68 kg, a lányok -53, -59, +59 kg súlycsoportban versenyeznek a Buenos Aires-i olimpián. Minden súlycsoportban 8-an indulhatnak, nemzetenként maximum 1-1 sportolóval.

Karatéban a június 1-én zárt ranglistákról az első két helyezett szerzett indulási jogot. A 3-3 súlycsoport egyikében sem találunk magyar neveket. A lányok 59 kg-os súlycsoportjában Baranyi Zsófia a 3. helyen éppen csak lecsúszott a kvalifikációról. A következő kvótaszerzési lehetőség június 29-30-án lesz Umagban. Mindkét nap rendeznek versenyeket minden súlycsoportban, és a tornák döntősei csatlakoznak az olimpiai mezőnyhöz. Befejezésként a már ismert mezőnyt 2-2 versenyzővel egészítik ki a június 1.-i ranglistákról, figyelembe véve az egyes kontinensek versenyzői létszámát.

Baranyin kívül Nguyen Hoang An (68kg) a 9. helyen, Kapdebo Botond (+68kg) a 12. helyen zárta a júniusi 1.-i ranglistát.

A másik sportág a szertorna lesz a hónap kvalifikációs versenyei közül. Egyéni összetettben és az egyes szereken avatnak bajnokot az ifjúsági olimpián. Ezenkivül vegyes mixed csapatoknak rendeznek még versenyt.

A fiú és leánymezőnyben egyaránt 17-17 európai tornász szerezhet indulási jogot. A kvótaszerző versenyt június 23.-án rendezik Bakuban. A versenyre 58 fiú és 54 lány nevezését fogadják el. A magyar színeket Balázs Krisztián, továbbá a győri EYOF nagykövete, Mészáros Krisztofer illetve Bácskay Csenge Mária és Schermann Bianka képviseli. A kitűzött cél az 1-1 kvóta megszerzése.


(MOB)