Kadet vb: Schmél Viktória világbajnok

Kadet vb: Schmél Viktória világbajnok

2013. 04. 08.
Megosztás

Aranyérmet nyert Schmél Viktória a poreci világbajnokság kadet női tőr versenyszámában.

Az Újpest sportolója, Kreiss Gábor tanítványa többször hátrányból fordítva lett Európa-bajnoki első helye után a világon is a legjobb.

A poreci kadet világbajnokság vasárnapi programját a férfi kardozók egyéni küzdelme nyította. Mindkét magyar vívó egyetlen tussal szenvedett vereséget a legjobb 32 között.
A sort Kossuth Bálint kezdte. Az Újpest kardvívója első magyarként vágott neki az impozáns Zatika csarnokban a 32-es direkt kieséses táblának a horvátországi kadet világbajnokságon. Az orosz Ruban ellenében sokáig fej-fej mellett haladt, aztán az asszó második felében elhúzott az ellenfél 14:11-re. Kossuth azonban három egymást követő találattal egyenlített. A vége azonban nem sikerült. Ruban támadott – és talált.

Következett Habony Viktor, akinek csörtéje semmiben sem hasonlított Kossuthéhoz. Kivéve abban, hogy 14:14-nél az utolsó tust az ellenfél adta… A BVSC kardozója 9:4-re is vezetett, de a hajrára egyenlített a grúz Sulamanidze. Ekkor szépen kihúzta a magyar az ellenfél támadását, átvette az akciót, azonban a grúz közbevágása talált, így ő is kiesett.
Ami azt jelentette, hogy nem jutott magyar kadet kardozó a 16 közé, Bancsics Máté már szombaton kiesett a 64-ben, Kossuth és Habony a 32 között zárt.

Varga József vezető edző így értékelte a történteket:
„Természetesen ki kell értékelni a versenyt, és tagadhatatlan, ennél többet reméltünk. Ugyanakkor mindkét fiú mindent megtett a győzelemért, egyetlen tussal kaptak ki, úgy, hogy fordítva is ítélhetett volna egy-két alkalommal a zsűri. Maradjunk annyiban, van bennem hiányérzet.”

Vasárnapi reményeinket a kardozók búcsúja után a kadet női tőrözők éltették tovább. Pontosabban sokat nem kellett várni azért, hogy kiderüljön: felesleges a többes szám. Sajnos ugyanis Balogh Orsi és Kondricz Kata nem tudta felborítani a papírformát. Mindketten náluk esélyesebb vívóval kerültek össze, Orsi nem tudta megszorítani az olasz Cipressát, Kata viszont a hajrában két tusra megközelítette az amerikai Massialast. Többre aztán már nem futotta az erejéből.

Maradt tehát Schmél Viki, a korosztály újdonsült Európa-bajnoka. Talán emlékeznek néhányan – akik látták, azok bizonyosan… -, hogy Kreiss Gábor tanítványa vérfagyasztó körülmények között nyert Budapesten aranyérmet. A negyeddöntőben akkor 10:14-ről, a döntőben 5:13-ról fordított.
Nos, most nem kisebb feladat hárult rá, mint hogy az aznapi 0:5-ös magyar mérleget – három kardozónk és két női tőrözőnk egyaránt kikapott - megpróbálja kiegyenlíteni. Azt is tudtuk, az öt:öt mellesleg azt jelentené, hogy öt asszót nyerve aranyérmes legyen… Hát nekilátott.

Egy.

A fehérorosz Kuljajeva. Szenvedés volt. Darabig egál körüli volt az asszó, aztán Viki két-három tussal elhúzott, és ezt az előnyt meg is tartotta. Ugyanakkor nem éreztük benne az átütő erőt, ráadásul a rivális nem tűnt túl erősnek. Mindegy. Túl lettünk rajta – összejött az első magyar siker.

Kettő.

A német Kirschen. Nos, ez már nem ugyanaz a kávéház… A selejtezőből veretlenül jutott tovább, Somodi Lajos adta neki a tanácsokat, és 8:3-ra, majd 10:5-re is vezetett. Aztán Viki ahogy szokott, fordított. Pazar módon, percek alatt. Az már más kérdés, hogy közben a hajkihullás és a megőszülés-megőrülés veszélye egyszerre forgott fenn, de hát az angyalföldi Eb óta tudjuk, Vikit ez csöppet sem zavarja. A vége 15:13 ide, jöhetett a csörte az éremért.

Három.

A lengyel Szymczak. Túl jó emlékei nem lehettek Vikiről, ugyanis legutóbb a kadet Eb elődöntőjében találkoztak, amikor 15:4-re nyert az újpesti lány. Ellenfelét most sem sajnálta meg Viki, viszont szurkolóin megkönyörült… Végig vezetve, nagyszerű találatokkal, önmagához képest kifejezetten izgalommentes asszóban győzött 15:11-re, megszerezve ezzel a magyar küldöttség első világbajnoki érmét! Szuper, és már mosolygott is!
Kreiss mester mosolyog, miközben "félszeműre" öleli tanítványát.

Négy.

A brazil Cecchini. Tudtuk, hogy nem lesz könnyű - hát nem is volt az... Az, hogy brazil az ellenfél, manapság már semmit sem jelent, a vívás élmezőnye hihetetlen mód kiszélesedett. Ráadásul Cecchini a negyeddöntőben a német Behrt verte. Az első három percben fej fej mellett haladtak, fordulatos asszóban 10:9-re a brazil vezetett. Aztán 13:11-re is ő vezetett. Több tust pedig nem adott! Viki ahogy szokta, egylámpás, kristály tiszta találatokkal fordított!

Öt.

Az amerikai Massialas. Az öt-ötös mérlegért. Mellesleg a világbajnoki aranyéremért... Nos, itt már nem volt ok az aggodalomra. Pontosabban hogyne lett volna ilyen tét mellett. Schmél Vikit azonban nem nyomta a tét. Sőt, feldobta. 2:3-ról nyolc, azaz 8 tust szórt zsinórban, ezzel 10:3-ra fordított, és ettől kezdve nem lehetett kérdéses, ki a világ legjobb kadet női tőrvívója! A vége nem alig több mint három perc alatt 15:11 lett, ezzel Schmél Viktória, Kreiss Gábor tanítványa feltette idei teljesítményére a koronát. Világbajnok lett!!!

Schmél Viki a kadet női tőrvívás egyéni Európa- és világbajnoka. Jól hangzik. A doppingvizsgálat nehezebben ment, mint a döntő asszó, de gond ott sem volt. A tizenhét esztendős szupertehetség boldog, és mindent köszön.

A „Mit érzel?” kezdetű igen kommersz kérdésre így válaszolt az Újpest tizenhét esztendős világbajnoka.

„Úristen! Nagyon durva! Most már szuper, de az eleje nagyon nehéz volt. Nem szeretem a balkezes ellenfeleket, a fehérorosz lánnyal nagyon megszenvedtem. De a legnehezebb a brazillal szembeni elődöntő volt. De végül azt is megnyertem! A döntő első felében vívtam talán egész nap a legjobban, aztán ott is következett egy hullámvölgy. De csak megnyertem! Most nagyon-nagyon boldog vagyok!”

A német Kirschen ellen 5:10-ről fordított, de azt nem tartotta olyan nagy ügynek…

„Ott megéreztem a távolságot, és tudtam, hogy ettől kezdve nem lehet gond. A brazil viszont hosszú kezű, nem ismertem korábbról, az volt a legmelegebb asszóm.”

Arra a kérdésre, hogy kinek köszöni aranyérmét, Viki a következőket mondta.

„Mindenekelőtt szüleimnek, elsősorban édesanyámnak! Első mesteremnek, Hortobágyi Gabinak, és természetesen Gábor bácsinak. A Pbt. Hungarynek, hogy egész évben gondoskodott a felszerelésemről. Folytathatom? Orsinak és Katának, a csapattársaimnak, klubomnak, az Újpestnek, a helyszínen nekem szurkoló edzőknek és vezetőknek, valamint minden barátomnak. Mindenkinek!”

Közel egy hét múlva a junior csapatversenyen vív legközelebb, addig azonban jut idő feldolgozni a sikert. Erről így nyilatkozott Kreiss Gábor tanítványa.

„Most néhány napot pihenek. Ünneplés az nem most lesz, hiszen jönnek a junior versenyek. Egyéniben szurkolok a lányoknak, csapatban meg mindent megteszek azért, hogy jól szerepeljünk.”

Végül az „Úgy keltél fel reggel, hogy aranyérmes leszel?” kérdésre a következő védhetetlen Schmél-riposzt érkezett.

„Már úgy feküdtem le előző este! Aztán napközben néha éreztem úgy, hogy csak a következő, a következő, meg a következő asszó sikerüljön. Végül mind sikerült! Úgyhogy elmondhatatlanul boldog vagyok!”

Kadet női tőr világbajnokság.
A 16 közé jutásért: Schmél-Kuljajeva (fehérorosz) 15:12, Balogh-Cipressa (olasz) 9:15, Kondricz-Massialas (amerikai) 9:12.
Nyolcaddöntő: Schmél-Kirschen (német) 15:13.
Negyeddöntő: Schmél-Szymczak (lengyel) 15:11.
Elődöntő: Schmél-Cecchini (brazil) 15:13.
Döntő: Schmél-Massialas (amerikai) 15:11.
Végeredmény: 1. Schmél Viktória, 2. Massialas (amerikai), 3. Cecchini (brazil) és Cipressa(olasz), ...25. Kondricz Kata, ...30. Balogh Orsolya.

Megkezdték versenyüket a női, illetve a férfi párbajtőrözők a zelena laguna-i kis csarnokban. Magyar szempontból tán alakulhattak volna jobban is az eredmények. Női párbajtőrben egyedül Siffer Klaudia, férfi párbajtőrben az Európa-bajnok Bányai Zsombor és Siklósi Gergely került a hétfői 32-es táblára.

Kadet női párbajtőr világbajnokság,106 induló.
Csoportmérkőzések: Öhlmüller Sarolta 6 győzelem/0 vereség, Siffer Klaudia 2/3, Nagy Kinga 2/4.
A 64 közé jutásért: Siffer-Jolic (horvát) 15:11, Nagy-Tejada (mexikói) 8:15.
A 32 közé jutásért: Siffer-Harkova (ukrán) 15:14, Öhlmüller-Stainer (brit) 13:15.
Hétfőn a 32 között: Siffer-Oh (koreai)

Kadet férfi párbajtőr világbajnokság, 116 induló.
Csoportmérkőzések: Bányai Zsombor 6 győzelem/0 vereség, Siklósi Gergely 4/1, Tóth Gergely 2/3.
A 64 közé jutásért: Tóth-Vismara (olasz) 14:15.
A 32 közé jutásért: Bányai-Satkauskas (litván) 15:3, Siklósi-Abduvaliev (üzbég) 15:12.
Hétfőn a 32 között: Bányai-Ho (hongkongi), Siklósi-Masjuk (orosz).

Kadet kard világbajnokság
A 16 közé jutásért: Kossuth-Ruban (orosz) 14:15, Habony-Sulamanidze (grúz) 14:15.
Végeredmény: 1. Voronov (ukrán), 2. Novikau (fehérorosz), 3. Gert (német) és Lecci (olasz), ...17. Kossuth Bálint, ...27. Habony Viktor, ...35. Bancsics Máté.

(Forrás: hunfencing.hu)