IMG 9927k

Kamuti Jenő is meglátogatta a fair play-standot Rijádban

2024. 04. 24.
Megosztás

Április közepén Rijád, Szaúd-Arábia fővárosa adott otthont a FIE Junior és Kadet Vívó Világbajnokságnak. A kilencnapos versenyen, immár sokadik alkalommal volt jelen a Nemzetközi Fair Play Bizottság kitelepüléssel.

Szinte nem telik el nap, hogy ne hallanánk napjainkban arról, hogy Szaúd-Arábia jelentős összegeket invesztál a sportba, legyen szó világsztárok odacsábításáról, vagy nemzetközi versenyek megrendezéséről. Ebbe a sorba illett bele az április 11-20-a között zajló FIE Junior és Kadet Vívó Világbajnokság is, hiszen az országban ez volt az első, ilyen kaliberű nemzetközi vívóverseny. Noha itt utánpótláskorú versenyzők mérték össze tudásukat, az olimpia évében kiemelt jelentősége volt a vb-nek, közel 1500 versenyző nevezett 103 országból összesen a három fegyvernemben, ami kimagasló szám. Ennek megfelelően a fair play-stand forgalma is kiemelkedő volt, elég csak annyit mondani, hogy ezer karkötőt és kétszáz jelvényt osztottak ki a játékokat kipróbáló vívók, edzők és sportvezetők között.

IMG 9670k
BizziTeam

A Nemzetközi Vívó Szövetség (FIE) nagy hangsúlyt fektet a fair play promótálására, saját bizottsága van, mely évente adja a ki a FIE Fair Play-díjat, korábban a magyar kardcsapat is megkapta, és az évente megrendezésre kerülő FIE Junior és Kadet Vívó Világbajnokságon is minden alkalommal standot működtet, ahol a fair play értékeit bemutatja, megismerteti a résztvevőkkel. A Nemzetközi Fair Play Bizottsággal (CIFP) közös megjelenés évtizedes múltra tekint vissza, és a Rijádban elhangzottak alapján a jövőben is együtt fog működni a két szervezet. A mostani eseményen dr. Eyyad Maghayreh, a FIE Fair Play Tanácásnak tagja, és Deregán Gábor, a CIFP igazgatója működtette a standot, igen aktív és kitartó helyi önkéntesekkel együtt.

IMG 9316
BizziTeam

A verseny végén dr. Kamuti Jenő, a CIFP elnöke, kétszeres olimpiai ezüstérmes, világbajnok vívó is kilátogatott Rijádba, ahol örömmel tapasztalta a fair play-stand népszerűségét, valamint a színvonalas versenyrendezést is. Az elnök kint tartózkodása alatt számos megbeszélést folytatott a vívóélet nemzetközi vezetőivel, többek között a FIE jelenlévő alelnökével és elnökségi tagjaival is.

IMG 9831
BizziTeam

Magyar szempontból külön megtisztelő volt, hogy Selmeci Balázs, hazánk Szaúd-Arábiába akkreditált nagykövete nemcsak a megnyitó alkalmából, hanem más napokon is kilátogatott a versenyre, ahol együtt szurkolt a magyar versenyzőknek például dr. Tamás Henriette-tel, a Magyar Vívó Szövetség főtitkárával és a fair play vezetőkkel, valamint találkozott Elena Murdaca-val, a FIE adminisztrációs igazgatójával is. Nagykövet úr sokat segített a magyar delegációnak, többek között számos tanáccsal, információval. Mindez azért is fontos, mert Szaúd-Arábia a közeljövőben további lépéseket tesz a nemzetközi sportversenyek megrendezése érdekében, így a magyar különítmény egy része szinte biztos, hogy vissza fog még térni a Királyságba.

IMG 9707k
BizziTeam

(CIFP/DG, fotó: BizziTeam)