Kamuti Jenő Thomas Bachhal találkozott a Panathlon International római eseményén

Kamuti Jenő Thomas Bachhal találkozott a Panathlon International római eseményén

2022. 09. 19.
Megosztás


A Panathlon International Flambeau D'Or kitüntetésben részesítette Thomas Bachot, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnökét, „az olimpiai mozgalomban és a sport kulturális szerepének előmozdításában végzett kiemelkedő munkásságáért”. A díjátadásra Rómában, az Olasz Olimpiai Bizottság (CONI) edzőközpontjában került sor pénteken.

Az eseményen meghívottként részt vett és beszédet mondott dr. Kamuti Jenő, a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnöke is. Köszöntésében kiemelte: „Thomas Bach méltán érdemelte ki még aktív vezetőként ezt a rangos elismerést. Nehéz időszakot élt, és él a mai napig az olimpiai mozgalom, de ő minden döntésével az olimpizmus szellemiségét, az olimpia eredeti eszméit tartja szem előtt. Szintén gratulálok vendéglátónknak, Pierre Zappelli elnök úrnak, aki a Panathlon International égisze alatt kiemelt figyelmet fordít a fair play-re, annak megismertetésére a fiatal korosztályokban.”

Az eseményen Thomas Bach kitörő örömmel üdvözölte Kamuti Jenőt, mint mondta, a régi vívótársát és barátját. Beszédében többször név szerint említette a magyar sportdiplomatát, és példaként hozta fel elhivatottságát a fair play értékei mellett.

Az 1972-ben alapított Flambeau D'Or-díj célja, hogy kiemelje a sport világának fontos személyiségeit, akik tisztelték és hirdették a sport etikai és kulturális értékeinek alapelveit. A díjat négyévente adják át. 2018-ban Jean Claude Killy francia síelő kapta meg, olyan elődök után, mint Jacques Rogge, Sergej Bubka, vagy Joao Havelange.

A Panathlon International (PI) a „Panathlon klubok" globális ernyőszervezete, melyek nonprofit, nem kormányzati szervezetek. A sportetikát és a tisztességes játékot népszerűsítik, és ellenzik a diszkriminációt és a sportpolitizálást. A PI a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) által elismert szervezet, csakúgy, mint a Nemzetközi Fair Play Bizottság (CIFP), melynek a PI is tagja. A „Panathlon" név a görög pan „all" + athlon "sport" szóból származik.

Az első panathlon klubot 1951-ben, az olaszországi Velencében alapították. Ma már több mint 300 klubja van közel 40 országban, 5 kontinensen. A promóciós munka mellett a PI és tagjai támogatják a sport és a társadalom kapcsolataival összefüggő kutatásokat is.

(NFPB/Deregán Gábor)