MILAK

Döntőbe száguldó Milák és Németh, izgalmas kézimeccs, spanyol pólóvereség – a 4. nap összefoglalója

2024. 07. 30.
Megosztás

Melegszik a helyzet a hőmérséklet okán és abban a tekintetben is Párizsban, hogy Milák Kristóf például a világ idei legjobb idejével repesztett a fináléba 200 pillangón.

Azzal kezdődött az olimpia első keddje, hogy megérkezett a kánikula, ennek dacára a Párizstól egyórányi autózásra található vaire-sur-marne-i pályára is tömegek zarándokoltak ki, és alighanem így lesz a második héten is, hiszen ez nemcsak az evezés, hanem a kajak-kenu helyszíne is.

Mindenesetre minket most az érdekelt, hogy miként alakul Pétervári-Molnár Bendegúz negyeddöntője a férfi egypárevezősöknél: nos, honfitársunk a harmadik futamban negyedik lett, ezzel pedig nem jutott be a legjobb 12 közé, hanem a C/D elődöntőben folytathatja majd.

A háromszoros olimpikon Pétervári-Molnár nyolc éve, Rióban a 14., három éve Tokióban a 10. helyen zárt, most, Párizsban 13. lehet a legjobb esetben.

20240730 MA petervari molnar bendeguz evezes 09
MOB-Média/Molnár Ádám

Ezután az Arena Champs-de-Marsra került át a fókusz: itt rendezik a judoversenyeket, márpedig ezen a napon két indulónk is akadt: Özbas Szófi a nők 63, Ungvári Attila a férfiak 81 kg-os mezőnyében.

Az első körben mindketten nyertek: Ungvári aranyponttal, Özbas kifejezetten összeszedett teljesítménnyel már az alap küzdelmi időben. Aztán úgy alakult a napi program, hogy egyszerre kellett figyelnünk két tatamira, mivel honfitársaink negyeddöntője szinte egyszerre zajlott.

A párhuzamosságok abban is tetten érhetőek voltak, hogy mindkét küzdelem ipponnal dőlt el – sajnos egyik sem a honfitársunk javára.

„Úgy éreztem, az elején én irányítottam. Ilyenkor szeretek a másik tekintetébe nézni, és láttam azt, hogy egy kicsit össze van zavarodva, nem találja a helyét, kapott is egy intést. Az első négy percben kellett volna talán jobban meglepnem. A hosszabbításban valahogy átesett ezen a holtponton, elkezdett jókat indulni, megérezte az ütemet, és a végén ebbe futottam bele – kezdte az olimpiai harmadik, világ- és Európa-bajnok belga Matthias Casse elleni rangadó értékelését Ungvári Attila, aki 35 esztendejével a magyar judocsapat korelnöke. – Az első négy percben kellett volna talán jobban meglepnem. A hosszabbításban valahogy átesett ezen a holtponton, elkezdett jókat indulni, megérezte az ütemet, és a végén ebbe futottam bele. Ezek után különösen fájdalmas egy olimpián így kikapni.”

Nyilván nem volt jó kedve az ugyancsak helyezetlenül záró Özbas Szofinak, kivált, hogy ő Tokióban is így járt.

„A pillanat tört része elég, hogy valami nagy dolog történjen, de nem akarom ezt túlmisztifikálni – mondta a 22 éves versenyző az olimpiai bronzérmes, vb-második és kétszeres kontinensbajnok kanadai Catherine Beauchemin-Pinard elleni vereség után. – Jó meccs volt, kellemetlen ellenfelei vagyunk egymásnak, de beszorult a kezem, és onnan emelt ki. Még nem igazán tudom, hogy mit gondolok, gyorsan vége lett a napnak és ennek az időszaknak is. Szerettem volna kicsit tovább élvezni.”

OZBAS
MTI

Délután a kézis lányok játszottak izgalmas döntetlent Angolával, este pedig a férfi pólósok veszítették el a Spanyolországgal szembeni csoportrangadójukat.

A kettő között a ringben is szenvedtünk el pofonokat, pontosabban Akilov Pilip, aki a 80 kilósok nyolcaddöntőjében 4-0-ás többségi pontozással kikapott az ukrán Olekszandr Hiznyaktól,

„Ez életem első olimpiája és ez más szint, mint amit eddig tapasztaltam. Sajnos ez nem az én napom volt. Későn éreztem rá, mit kellett volna csinálnom, nagyon sajnálom” – szomorkodott Akilov.

Akilov
MTI

Jobban alakultak a dolgok az uszodában, ahol ugyan női 1500 gyorson Jackl Vivien 15., a 200 pillangó elődöntőjében Márton Richárd pedig a 14. lett, így ők nem jutottak döntőbe. A 200 pillangó címvédője, Milák Kristóf viszont a világ idei legjobb idejével, 1:52.72 perccel száguldott a fináléba!

Előttük 100 gyorson pedig Németh Nándor is bejutott a döntőbe.

„Tokióban úgy voltam vele, hogy felszabadult lettem a döntőbe kerüléstől, ettől kicsit elment a fókusz. Persze most is az leszek, de ezúttal úgy állok oda, hogy nem örömúszásról van szó, hanem maximálisan koncentrálok” – összegzett Németh Nándor.

NEMETH
MTI

- - - - - - - - - -

Szurkolói Klub a Kopaszi-gáton!

A siker bennünk van! A Magyar Olimpiai Csapat szurkolói klubja július 26-án nyílik a Kopaszi-gáton a Kopaszi Kertben, ahol korábbi olimpiai bajnokok szakértő hozzászólásai színesítik az eleve izgalmas, magyar érdekeltségű sporteseményeket.

A MOB érdekes kerekasztal-beszélgetésekkel, izgalmas programokkal, a közös drukkolás élményével várja a rajongókat, ráadásul az olimpiáról hazatérő sportolók egy része is egyenesen a klubba jön, hogy itt számoljon be először első kézből az élményeikről.

Az eseményhez természetesen a Magyar Olimpiai Bizottság stratégiai partnerei is csatlakoznak – kísérő programokkal, extra élményekkel. A délutánok, esték házigazdája Fazekas Erzsébet és Léderer Ákos lesz.

A Magyar Olimpiai Csapat szurkolói klubja a Kopaszi Kertben július 26. és augusztus 11. között tart nyitva minden nap 13.00 és 23.00 óra között.