Sikerrel vették az első akadályt a vitorlázók Rióban

Keddtől egyetlen kvótáért versenyeznek a szörfösök Portugáliában

2020. 11. 24.
Megosztás


Kedden rajtol a portugáliai Vilamourában a szörf RS:X olimpiai hajóosztály Európa-bajnoksága. Az Atlanti-óceani város öblében dől el Európa utolsó olimpiai kvótájának sorsa, amelyért két magyar is versenybe száll.

Az egyetlen olimpiai részvételért a 44 fős férfi mezőnyből hét nemzet 13 szörföse áll szörfdeszkára. Magyarországot a 7. olimpiai részvételéért harcba szálló Gádorfalvi Áron és Sánta Bence képviseli. Rajtuk kívül 5 orosz, 2 finn, és egy-egy horvát, máltai, svéd és török sportoló verseng az olimpiai indulás jogáért.

A hölgyek 31 fős mezőnyében találhatjuk a már olimpiai kvótával rendelkező Cholnoky Sárát is. Számára nagyon jó felkészülési verseny lesz a kontinensbajnokság, hiszen a mezőnyben rajta kívül még 11-en indulnak a már kvótát szerzett nemzetek sportolói, akikkel várhatóan Tokióban is találkozik majd.

Hétfőn hivatalos edzésen már mindenki megtapasztalhatta az öböl szélviszonyait. A tervezett program alapján, ha az időjárás is engedélyezi, keddtől szombatig 12 futamot rendeznek. 11 érvényes futam esetén kettő, 4-10 futam után a leggyengébb eredményét minden induló törölheti.


A képen a két magyar induló, Sánta Bence és Gádorfalvi Áron, közöttük Tóth István fizioterapeuta. (Fotó: Tóth István/Facebook)

„Azért jöttünk ide, hogy ismét két versenyzővel szálljunk vízre az olimpián, s röpítsen minket a szél” – fogalmazta meg a Facebookon Utassy Lóránd szövetségi kapitány.

Az első rajt kedden helyi idő szerint 12 órakor lesz. Az eredményeket a verseny honlapján itt lehet követni.

(MOB; nyitókép: Joao Costa Ferreira/Osga)