Kékesi Márton online tanácskozott Thomas Bach-hal

Kékesi Márton online tanácskozott Thomas Bach-hal

2022. 08. 09.
Megosztás


A kétszeres olimpikon alpesi síző Kékesi Márton, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) Sportolói Bizottságának tagja a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnökét kérdezte az Athlete Townhall 2022 nemzetközi virtuális rendezvényen sportága égető kérdéseiről. Thomas Bach fontos útmutatást adott a magyar síversenyzők érdekében felszólaló diósgyőri sportolónak.

Az olimpikonok és az élsportolók hivatalos nemzetközi közössége, az Athlete365 szervezésében első ízben került megrendezésre az Athlete Townhall rendezvény, ahol a DVTK eső téli olimpikonja, az alpesi síző Kékesi Márton is részt vett, mint a MOB Sportolói Bizottságának frissen megválasztott tagja. A kétnapos virtuális eseményen a tokiói és a pekingi olimpikonok vehettek részt, akik visszajelzést adhattak az ott szerzett tapasztalataikról, és lehetőséget kaptak arra, hogy személyesen kérdezhessék a NOB elnökét, Thomas Bachot.

Utóbbi lehetőséggel élt a magyar csapat pekingi zászlóvivője is, aki az egyre nehezebb és nehezebb a természeti és gazdasági helyzetbe kerülő sportága jövőjére keresett válaszokat a német sportvezetőtől.

- A kisebb (nem alpesi) sínemzetek edzési és versenyzési lehetőségei nagyon korlátozottak, amiket nehéz fejleszteni. Az egyre melegebb időjárás miatt évről-évre emelkednek a természetes hóhatárok, olvadnak a gleccserek, egyre drágább a hógyártás is. A Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak és Thomas Bachnak van-e valamilyen ajánlása a kialakult helyzetre, mivel úgy érzem, veszélyben van a sportágunk?

Thomas Bach válaszát azzal kezdte, hogy a DVTK olimpikonjának a feltett kérdése fontos és időszerű a klímaváltozás fényében, és javaslatot tett a nem egyenlő feltételek leküzdésére is. „Szolidaritásra van szükség a sínemzetek és a szövetségek között. Akiknek megvannak a lehetőségei az ideális felkészüléshez jó körülmények között, és esetleg több síközpont is a rendelkezésükre áll meghívhatnák, és segíthetnék a magyar és más hasonló helyzetben lévő síversenyzőket. Sőt, akár még az ő nemzeti válogatottjaikkal is együtt készülhetnének a kisebb sínemzetek legjobbjai”

A Nemzetközi Olimpia Bizottság elnöke ezt követően azt javasolta Kékesi Mártonnak, hogy fogalmazzon meg egy javaslatot és terjessze elő a MOB Sportolói Bizottságába, ami ezt követően azt tovább tudja terjeszteni a NOB és a sportági szövetség, a FIS felé, így feltárva a problémákat szélesebb körben.

„Rajta leszek, hogy az értékes – és jó referenciával rendelkező – útmutatásnak eleget tegyek. Ki fogom dolgozni és előterjesztem ezt a javaslatot” – mondta a miskolci élsportoló. Hosszabb távon ez a magyar síversenyzők érdekében nagy előrelépés lehet, de ez egy nemzetközi szintű kezdeményezés, amivel sokat tudnánk segíteni a többi kisebb sínemzetnek is.

(Kékesi Márton)