004

Kemény Ferencre emlékeztek

2024. 09. 16.
Megosztás

A Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (Mazsike) és a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) megemlékezést rendezett Kemény Ferenc (1860-1944) sportszervező, pedagógus, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság alapító tagja botlatókövénél. A rendezvényre szeptember 13-án, Budapest XIII. kerületében, a Pannónia u. 14. számú ház előtt került sor.

008
MOB-Média/Szalmás Péter

Kemény Ferenc magyar sportvezető, sportdiplomata, pedagógus, tanügyi író, humanista békeharcos, az újkori olimpiai játékokat kezdeményező és elindító Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) alapító tagja, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) alapító titkára volt. Kezdeményezője volt a Magyar Olimpiai Bizottságnak, mely 1895. december 19-én Budapesten, a Nemzeti Torna Egylet Szentkirályi utcai tornacsarnokának tanácstermében tartotta alakuló ülését, ahol a testület elnökének Berzeviczy Albertet, a Nemezti Torna Egylet elnökét társelnökének Gerendai Györgyöt, a Magyar Athletikai Club képviselőjét, titkárának pedig Kemény Ferencet választották meg.

003
MOB-Média/Szalmás Péter

A Magyar Zsidó Kulturális Egyesület és a XIII. kerület önkormányzata Kemény Ferenc és felesége, Schäffer Jolán botlatókövét 2021-ben helyezte el utolsó lakóhelyük, a Pannónia u. 14. számú ház előtt.

001
MOB-Média/Szalmás Péter

A botlatókőnél emlékezett rá többek között Fábián László, a MOB főtitkára és dr. Szabó Lajos, a Magyar Olimpiai Akadémia tanácsának tagja is. Az eseményen részt vett Gazsó Alida Dóra olimpiai ezüstérmes, világ- és Európa-bajnok magyar kajakozó.