20231005 011 tf innovacios konferencia

Kerekasztalon a Kettőskarrier

2023. 10. 05.
Megosztás

A Magyar Olimpiai Bizottság októberben induló Kettőskarrier-programja is napirenden volt a TF hatodik innovációs konferenciáján, melyet csütörtök reggel Gyulay Zsolt, a MOB elnöke is köszöntött. A programról kerekasztal-beszélgetés keretében dr. Géczi Mariann, a MOB stratégiai igazgatója, a projekt vezetője, dr. Bartha Csaba operatív igazgató és Szabó Gabriella, a MOB marketingmunkatársa beszélt.

A konferenciát a szakmai partner képviseletében Gyulay Zsolt, a házigazdák részéről dr. Sterbenz Tamás, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem rektora, a MOB tagja és dr. Mocsai Lajos, az egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumi elnöke, szintén MOB-tag nyitotta meg a plenáris ülés elején, a TF Athén-termében.

20231005 002 tf innovacios konferencia
MOB-Média/Szalmás Péter

„Megújulás – ezt jelenti a latin eredetű innováció kifejezés. Ha pedig a megújulás kifejezést az edzőképzéssel kombináljuk, elképesztően izgalmas elegyet kapunk, amely a nagy sportsikerek alapját képezi. És ki ne akarna a sportsikerek részese lenni? Nem is várok választ a kérdésre, mert hiszem, hogy mindenki. Mi, a Magyar Olimpiai Bizottságban például biztosan! A magyar sport méltán lehet büszke a gyökereire, méltán lehetünk büszkék arra, hogy elődeink ott bábáskodtak az újkori olimpiák bölcsőjénél, hogy a MOB egyike volt az alapító tagoknak, az első nemzeti olimpiai bizottságoknak. Megvan tehát a tradíció, amire lehet építkezni, szükséges azonban az innováció is – ez a kettő alkothat ugyanis olyan elegyet, amely a további sportsikerek felé repíti a Team Hungaryt, a Magyar Olimpiai Csapatot. Talán nem mondok újdonságot: mára már nem csak az jelent kihívást, hogy érmeket, aranyakat hozzunk az olimpiáról, hanem már maga a kijutás is kőkemény feladat. Ennek teljesítéséhez pedig szükség van nemcsak a sportolók elszántságára, alázatára, küzdeni tudására, hanem az edzők felkészültségére, támogatására is. Ezért ezen a területen is elengedhetetlen a folyamatos képzés, fejlődés, megújulás, innováció. Többek között emiatt is törvényszerű, hogy mióta világ a világ, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem szoros kapcsolatban áll a Magyar Olimpiai Bizottsággal. Hiszen ugyanazokért a célokért küzdünk: a magyar sport jobbá tételéért. Itt képzik a jövő szakembereit, majd ezek a szakemberek képzik a jövő olimpikonjait, ez fontos számunkra. Büszkeséggel tölt el, hogy az olimpiai bajnokaink közül 96-an szereztek diplomát az intézmény falai között. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, mennyire fontos a sport mellett a tanulás – és ez a téma számunkra különösen aktuális, hiszen hétfőn mutattuk be itt, a TF-en a MOB újonnan induló Kettőskarrier-programját, amely segít a sportolóknak abban, hogy ne kelljen választaniuk a sport és a tanulás, a munka és a tanulás között. Ehhez szükség van az intézmény, az edző és a sportoló rugalmas hozzáállására egyaránt. Egyébként ez az újonnan induló program is az egyik kerekasztal-beszélgetés témája lesz ma délután itt, a TF-en, ahol kollégáim bepillantást adnak a kulisszák mögé” – fogalmazott köszöntőjében a MOB elnöke, aki egyben a konferencia fővédnöke is.

20231005 003 tf innovacios konferencia
MOB-Média/Szalmás Péter

A programot hétfőn Fábián László, a MOB főtitkára mutatta be a VI. Sport és Innováció (SportInno) sajtónyilvános felvezetésén.

Csütörtök délután a TF Párizs-termében, a kerekasztal-beszélgetés keretében dr. Géczi Mariann, a MOB stratégiai igazgatója, a projekt vezetője, dr. Bartha Csaba operatív igazgató és az olimpiai bajnok kajakozó Szabó Gabriella, a MOB marketingmunkatársa beszélt a Kettőskarrierről.

20231005 012 tf innovacios konferencia
MOB-Média/Szalmás Péter

Az interaktív eseményt moderáló dr. Bartha Csaba külön köszöntötte a felsőoktatásban tudományos szerepet betöltő dr. Szabó Tamás, dr. Borbély Attila és dr. Géczi Gábor professzorokat, az állami sportirányítás részéről Csejtei Andrát és Märcz Tamást.

A programot koordináló két sportvezető, Géczi Mariann és Bartha Csaba a Kettőskarrier-program felépítését, négy pillérét ismertette, beszéltek arról, hogyan lehet abba bekerülni, kik a program partnerei, mik az aktualitások és célok. A program lényege, hogy a sportolóknak igény szerint mentális támogatást nyújt, sporttudományos eszközökkel segít a sportteljesítmény-fokozásban, támogatja a tanulást és építi a második karriert. A program októberben indult, a jelentkezések és a további partneri kapcsolatok kiépítése folyamatban van, a honlap felülete elérhető. A MOB első körben 80-100 sportoló bevonását tervezi.

A háromszoros olimpiai bajnok kajakozó Szabó Gabriella korábbi élsportolóként és a MOB munkatársaként a konkrét, megélt élményeiről, saját kettős karrierjéről beszélt. Kitért a mentális és a sporttudományos vonatkozásokra egyaránt. Emlékeztetett, hogy 25 éves sportolói pályafutást zárt le, és számára is sok alkalommal „jött volna jól” a MOB októberben beindított programjának néhány eleme a felsőoktatási tanulmányok, a sporttudományi háttér, vagy éppen a civil átállás tekintetében, noha ezúttal is köszönetet mondott a MOB-nak a munkalehetőségért.

20231005 015 tf innovacios konferencia
MOB-Média/Szalmás Péter

A Kettőskarrier-program sajtóanyaga itt olvasható. A programról részletesen ide kattintva tájékozódhat.