Milanocortina2026

Két év múlva kezdődik a milánó-cortinai téli olimpia

2024. 02. 07.
Megosztás

Két év múlva, 2026. február 6-án kezdődik Észak-Olaszországban a XXV. Téli Olimpiai Játékok. A „Milano Cortina 2026” lesz az első olimpia, amelynek hivatalosan is két város a házigazdája.

A pekingi téli olimpia záróünnepségén vették át a 2026-os szervezők az ötkarikás zászlót. Ígéreteik szerint a 2026-os játékok az emberiség és a természet harmóniájáról szólnak majd, a programjuk pedig a „kettősség, együtt” elnevezéssel fut. Hangsúlyozták, ez lesz az első olimpia, amelynek hivatalosan két város ad otthont, ráadásul két tartományban, Lombardiában és Venetóban. Milánó képviseli majd a várost, az emberiséget és a jövőt, míg Cortina a hegyeket, a természetet és a fenntarthatóságot.

Milano cortina2026
IOC/MilanoCortina2026

A Milano Cortina 2026, mint márka fejlődését jól illusztrálja, hogy még 2021-ben bemutatták a játékok logóját, illetve olyan nagyköveti hálózatot építettek ki, amely a labdarúgó Francesco Tottiból, az olimpiai bajnok Federica Pellegriniből, Alberto Tombából, Deborah Compagnoniból és a paralimpiai aranyérmes Bebe Vióból áll.

Az olimpia amolyan főpróbájának (is) számított a 2023-as téli Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál, melynek Friuli Venezia Giulia régiója adott otthont – ahol a magyar fiatalok számos szép sikert értek el. Olaszország és a szervezőbizottság nem csak logisztikai, szervezési és infrastrukturális vonatkozásban készül a játékokra, hanem különböző programokkal, aktivitásokkal is.

Szervezőbizottsága által létrehozott GEN26 Oktatási Program egy sor kezdeményezést dolgozott ki, amelyek célja az olasz fiatalok és az olimpiai és paralimpiai értékek közötti mélyebb kapcsolatok kialakítása. Mivel már több mint 700 szervezet iratkozott fel a programra, ez a kezdeményezés várhatóan több mint 220 000 fiatalhoz fog eljutni a közeljövőben.

2 year 2026 milanocortina facebook
MilanoCortina2026/Facebook

Február 6-án, pontosan két évvel a játékok kezdete előtt, új, téli sportok témájú kiállítás nyílt a Gallerie di Trento nevű történelmi múzeumban. A három éven át tartó projekt három magával ragadó kiállítása közül az első a téli olimpiai és paralimpiai játékok történetét meséli el a sportágak fejlődésén keresztül. A kiállítás a Milano Cortina 2026 együttműködésével és a svájci, lausanne-i Olimpiai Múzeum támogatásával jött létre.

A téli ötkarikás eseményt 2026. február 6. és 22. között rendezik, míg a paralimpia március 6. és 15. közé esik. Cortina D' Ampezzo 1956-ban adott otthont téli játékoknak, a szintén észak-olasz Torino pedig 2006-ban.

Magyar aktualitásként a budapesti Tüskecsarnokban játszik olimpiai selejtezőt a férfi jégkorong-válogatottunk február 8. és 10. között.