Két kajak négyesünk már a döntőben Racicében

Két kajak négyesünk már a döntőben Racicében

2017. 08. 25.
Megosztás


A négyesek voltak középpontban pénteken délelőtt a racicei világbajnokságon. Női csapathajónk és a férfi 1000 méteres négyesünk is a döntőbe jutott, rajtuk kívül Hajdu Jonatán és Fekete Ádám C-2 200 méteren, Hagymási Réka és Szabó Ágnes K-2 200 méteren, valamint Bodonyi Dóra K-1 1000 méteren biztosította a helyét a legjobbak között.

Könnyedén a vízen, könnyedén a parton is – ezt nyújtotta péntek reggel az 1000 méteren szereplő férfi kajaknégyesünk, amely fölényesen nyerte meg előfutamát, s jutott be a vasárnapi döntőbe. A csapat sztrókja, a 39 esztendős Kammerer Zoltán – aki húsz évvel ezelőtt szerepelt először felnőtt világbajnokságon – a „korára való tekintettel” természetesen kapta az „ívet” a többiektől, Tóth Dávidtól, Ceiner Benjámintól és Pauman Dánieltől. Sőt, a srácok tartogattak egy poént barátjuknak, a csapathajóból most kimaradó Kulifai Tamásnak is, hiszen Toma márkájú vízzel a kezükben nyilatkoztak, mondván: lélekben itt volt velük ő is a hajóban.

„Kényelmes, könnyed volt ez az előfutam, nem kellett megszakadnunk. Az egység összeállt, minden rendben velünk” – fordította komolyra a szót Pauman Dániel, míg Tóth Dávid arról beszélt: bízik benne, hogy sikerül éremmel hazatérniük erről a világbajnokságról is.

Ahogyan az olimpiai távú, 500 méteres négyesek tekintetében is ez a fő cél.

A hölgyeknél a Takács Tamara, Medveczky Erika, Fazekas-Zur Krisztina, Vad Ninetta hajó kapcsán nagy kérdés volt, hogy mennyire sikerült felállnia a betegségéből Medveczky Erikának. Csipes Ferenc tanítványa az éjszakát már végig tudta aludni, s amikor a lányok futamgyőztesként szálltak ki a hajóból, már mosolyogva is tudott nyilatkozni.

„Aludtam egy nagyot, sokkal jobban vagyok, érzem, hogy tér vissza belém az erő és bízom benne, hogy a vasárnapi döntőbe már száz százalékos állapotban tudok majd odaállni” – magyarázta, míg a vezérevezős Takács Tamara a taktikáról adott gyors helyzetjelentést.

„Szerintem jó pályát sikerült mennünk, kétszáznál robbantottunk, de a vége előtt száz méterrel már ki tudtunk engedni, mert éreztük, hogy megvan a győzelem” – mondta Fábiánné Rozsnyói Katalin versenyzője.

Férfi K-4 500 méteren akkora volt a mezőny, hogy futamgyőzelemmel sem lehetett azonnal kvalifikálni. Európa-bajnoki címvédő egységünk, Nádas Bence, Tótka Sándor, Molnár Péter és Mozgi Milán a második helyet szerezte meg a szerbek mögött, s mindannyian úgy érezték: akadtak még apróbb hibák ebben a pályában.

„Molinak és nekem ez volt az első pályám itt a világbajnokságon, de nem csak emiatt nem voltunk száz százalékosak. Racicében nem úgy indítanak, mint otthon vagy az Európa-bajnokságon, sokkal nagyobb a kivárás, és ez egészen más rajtot igényel. De jó, hogy ez az előfutamban jött ki, mert a középfutamban már számolunk ezzel, és azt tudjuk hozni, amire igazán képesek vagyunk. Jó lett volna nyerni, mert akkor a folytatásban nem kapunk erős ellenfelet, de azt gondolom, ez a helyezés valójában nem befolyásol semmit” – mondta a csapat legfiatalabb tagja, Mozgi Milán.

A női négyes mellett a délelőtt folyamán még három egység jutott egyenes ágon a döntőbe. Hajdu Jonatán és Fekete Ádám C-2 200 méteren harmadik hellyel kvalifikált, ennek ellenére ők sem voltak teljesen elégedettek a pályájukkal.

„A rajt nem sikerült olyan jól, mert én nagyon belehúztam, Ádám meg nem számított erre, így volt egy külön húzásunk az elején. Ettől függetlenül száz méterig jól ment a hajó, utána azonban valami szétesett a mozgásunkban, majd megpróbálunk rájönni, hogy mi volt a baj. A lényeg, hogy három között zártunk, megvan a döntő, mindenképpen ez volt a cél” – mondta Hajdu Jonatán.

Döntős lett K-2 200 méteren Hagymási Réka és Szabó Ágnes párosa is, akik nem csak futamgyőzelemmel, de a legjobb idővel jutottak tovább, s miután óvatosan nyilatkoztak az döntős esélyeikről, csak azután esett le nekik, hogy meg is nyerték a futamukat.

„Jó pályát szerettünk volna menni, hogy megnyugtassuk magunkat az Európa-bajnokság után – magyarázta Hagymási Réka.

„Ez sikerült, sőt, még maradt is bennünk egy kis tartalék, de nem szeretnénk jóslásokba bocsátkozni, mert sok jó egység van kétszáz méteren. A lényeg, hogy magunkat hozzuk” – tette hozzá Szabó Ági.

A délelőtti programban még az Európa-bajnoki címvédő Bodonyi Dóra biztosította a helyét a döntőben K-1 1000 méteren, a szolnokiak versenyzője második lett ausztrál riválisa mögött, s nagyon nem volt elégedett produkciójával. Dóri mindenképpen nyerni akart, s mint mondta a fináléra a második 250 méterén kell majd javítania.

Délelőtt bemutatkoztak kajakos egyéni sprintereink is (ők szombaton folytatják a középfutamban), így Lucz Dóri kapott egy kis „kóstolót” az új-zélandi Lisa Carringtonból, aki mögött az előfutamban második lett.

„Nagy élmény volt Carrington ellen versenyezni, érzékeltem a mozgását mellettem, de igyekeztem csak a saját pályámra koncentrálni” – magyarázta Dóri, míg a férfiaknál a legjobb időt lapátoló Horváth Bence arról beszélt, hogy nyolcvan százalékos teljesítménye ellenére sem esett jól a futama. „Tipikus első pálya volt az előfutam, hozzávetőlegesen nyolcvan százalékos teljesítményt nyújtottam, és nagyon nem esett jól. A sprintszám egyik nehézsége, hogy nem érzékelem, mit csinálnak az ellenfelek. A végén a szemem sarkából láttam, hogy nem jön senki, így kicsit kiengedtem, de ha visszavesz az ember, billegni kezd a hajó. Ami a folytatást illeti: kétszáz méteren nem lehet jósolgatni, egyet ígérhetek: ki fogom hozni magamból a maximumot” – magyarázta Bence. A női kenusok között pedig Devecseriné Takács Kincső fölényesen nyerve lépett tovább a szombati középfutamba.

C-2 1000 méteren futammásodik lett Korisánszky Dávid és Mike Róbert, ők szombaton a középfutamban folytatják. A sérülten versenyző Kopasz Bálint negyedik lett középfutamában K-1 500 méteren, így nem jutott a szám vasárnapi döntőjébe; a kenus Fekete Ádám viszont beverekedte magát a legjobb kilenc közé ugyanezen a távon. A 20 éves, Európa-bajnoki bronzérmes Kopasz pénteken délután sérült meg, amikor a hajója leesett a bakról, ő pedig úgy nyúlt utána, hogy zúzódott a jobb kezének hüvelykujja.

(MKKSZ, fotó: MTI/Kovács Tamás)