Két kvótában bízva: MOB-konzultáció a Szörf Szövetséggel London jegyében (2011.04.06)

Két kvótában bízva: MOB-konzultáció a Szörf Szövetséggel London jegyében (2011.04.06)

2012. 04. 05.
Megosztás

Medvegy Iván, Utassy Lóránd, Kötvélyesi Miklós, Tállay András

Az egyeztetésen részt vett a Nemzeti Erőforrás Minisztériumától Fellegh Bernadett, a Miniszteri Kabinet munkatársa, Komáromi Tibor, a Magyar Olimpiai Bizottság szakmai főmunkatársa, Medvegy Iván, a Magyar Szörf Szövetség főtitkára, Utassy Lóránt, a szövetség elnökségi tagja, Körtvélyesi Miklós valamint dr. Tállay András csapatorvos, OSEI.

Magyarország az egyetlen olyan tengerparttal nem rendelkező ország az olimpiai résztvevők között, amely mindkét számban indított versenyzőt az elmúlt olimpiákon. A hazai szövetségnek 26 tagegyesülete van, és egyre több az igazolt versenyző Magyarországon, a hobbi szörfösök száma pedig 10.000 fő körül mozog. Mit sem bizonyít jobban, hogy a szörf egyre népszerűbb hazánkban: a Testnevelési Egyetemen javában zajlik a szörf oktató képzés, jövőre pedig beindul az edzői képzés is. A megbeszélésen az is elhangzott, hogy a szövetség éves költségvetése 15-17 millió Forint, a Magyar Olimpiai Bizottság 10 millió Forinttal támogatja a szörfösöket.

Figyelemreméltó Detre Diána (legjobb olimpiai eredménye: 22. hely) és Gádorfalvi Áron (legjobb olimpiai eredménye: 19. hely) teljesítménye, akik hosszú ideje ”tartják a magyar frontot” szerte a világon. Ráadásul Dia a 20-dik pozíciót foglalja el a világranglistán. Az év elején mindketten a 2. helyen végeztek a spanyolországi világkupán. Utánpótlás szinten is vannak jó eredmények: az U21-es Európa-bajnokságon Cholnoky Sára bronzérmes lett, míg a szingapúri ifjúsági olimpián Nikl András a 12. helyen végzett 2010-ben. Egyértelmű a cél: bekerülni a világ élmezőnyébe.

A szörf Neil Pryde RS-X hajóosztályban nemzetenként 1-1 női és férfi versenyző szerezhet indulási jogot a XXX. Londoni Nyári Olimpiai Játékokra. Az olimpiai „A” keret tagjai jelenleg: Detre Diána, Cholnoky Sára, Erdélyi István és Gádorfalvi Áron. A kvalifikáció megszerzésének első lehetséges időpontja 2011 december, amikor is Perthben, Ausztráliában a kvalifikációs világbajnokságon ki lehet vívni az indulási jogot. A második lehetőség és időpont Cadiz, Spanyolország, 2012 márciusa. Marad az eddigi rendszer, tehát a 2011-es vb-n 75% és a 2012-es vb-n 25% szerezhet kvótát a nemzetek közül. Bízunk a két kvótában.

A videóban Utassy Lórándtól többek között azt is megtudhatják, hogy hol készültek és hol edzőtáboroztak a magyar szörfösök.