Két magyar aranyérem a tornászok szombathelyi Challenge világkupa-versenyén

Két magyar aranyérem a tornászok szombathelyi Challenge világkupa-versenyén

2022. 10. 03.
Megosztás


Hat érmet szereztek a magyarok a szombathelyi torna Challenge világkupa-versenyen. Csapat-világbajnokságon szerepelnek férfi és női asztaliteniszezőink. A koronglövő világbajnokságon trap lövőink messze kerültek az olimpiai kvótától. A női kézilabdázók a szlovénok ellen mérkőztek Eb felkészülési találkozókon.

Torna. A szombathelyi Challenge világkupa-versenyen nyújtón Mészáros Krisztofer győzött, megelőzve Balázs Krisztiánt. Felemáskorláton Székely Zója lett aranyérmes. Mayer Gréta kétszer is dobogóra állt, talajon második, gerendán harmadik lett. Az ugrás döntőjében Mayer Grétának szurkolhatott a magyar közönség. Elsőéves felnőtt versenyzőként végül a dobogó harmadik fokán végzett.

A Magyar Torna Szövetség főtitkára szerint sikeres nemzetközi versenyen vannak túl. „Színvonalas esemény volt magyar sikerekkel. Ez egyben remek felkészülés volt a 29-én kezdődő világbajnokságra. Kiváló tornászoktól, kiemelkedő gyakorlatokat láthattunk, és ne feledkezzünk meg a magyar sikerekről sem.” – mondta Altorjai Sándor.

A 2022. évi világbajnokságot szeptember 29-e és október 10-e között rendezik Liverpoolban. A csapatverseny első három helyezettje csapat- illetve 5 egyéni tkvótát szerez a párizsi olimpiára.Fotó: Magyar Asztalitenisz Szövetség

Asztalitenisz. A koronavírus-járvány miatt többször halasztott csapat-világbajnokságot rendeznek a kínai Csengtu-ban. A Majoros Bence, Szudi Ádám, Ecseki Sándor, Lakatos Tamás összeállítású gárda Románia és Irán legyőzése mellet Hong Kong válogatottjától vereséget szenvedett a 3. selejtező csoportban. Az utolsó fordulójában Japán lesz a magyarok ellenfele. Várhatóan a magyarok a csoport 3. helyén végeznek.

A női csapat összeállítása igen tartalékos lett. Póta Georgina távollétében az első számú játékos Madarász Dóra, Nagyváradi Mercédesz pozitív koronavírusteszt miatti nem utazhatott el Csangtuba, így eldőlt, hogy Dari Helga, a legfiatalabb kerettag is minden mérkőzésen játéklehetőséghez jut. A csapat harmadik játékosa Hartbrich Leonie. A nők a 6. csoportban Szlovákia, Japán, Lengyelország és Üzbegisztán ellen lépnek asztalhoz. Az első két fordulóban Üzbegisztánt 3:1-re legyőzték Madarászék. Ugyanakkor hasonló eredmény született Szlovákia ellen is, csak az utóbbi javára. Hogy a csoportban miként zárnak a magyar lányok az a lengyel-magyar találkozón dől el majd.

A csoportok első két helyezettje automatikusan továbbjut a legjobb 16 közé, a csoportharmadikok közül pedig a szeptemberi világranglista szerinti legjobb csapatok csatlakoznak még a nyolcaddöntő mezőnyéhez.


Fotó: Magyar Sportlövők Szövetsége

Sportlövészet. Eszéken olimpiai kvótákért lőnek a koronglövők. Az első héten a trap versenyszám férfi és női képviselői álltak a lőállásokban. A selejtezők 125 lövése után alakult ki a legjobb 8 rangsora. Innen két négyfős rangsoroló csoportból 2-2 lövő jutott a fináléba. A finálé résztvevői olimpiai kvótát szereztek.

A magyar férfi lövök messze kerültek az olimpiai kvótás helyezésektől. Hegyi Norbert 111 koronggal 95., Moldován Marcell (110) 101., Belcsik Zsolt (107) a 118. lett. A nyolcas döntőhöz legalább 120 korongot kellett teljesíteni. A négy kvótát az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Tajvan és India szerezte meg. A nőknél Tömör-Tones Petra Anna a 64., Jóna Bernadett a 65. helyen végzett egyaránt 98 korongot teljesítve. A 8 közé jutásához 116 korong sikeres célzása kellett. Az olimpiai kvótát Franciaország, Spanyolország, Szlovákia és Ausztrália gyűjtötte be.

A következő héten a skeetesek küzdenek a 4-4 kvótáért. Magyarországot Domokos Gábor, Jákó Attila, Saránszki Péter, illetve Molnár Diana és Pongrátz Binka képviseli.


Fotó: Magyar Kézilabda Szövetség

Kézilabda. Magyarország női válogatottja november 4-e és 20-a között Észak-Macedónia-Montenegró-Szlovénia közös rendezésű Európa-bajnokságra Szlovénia ellen 2 félkészülési mérkőzést játszott. Az első találkozó 22:22 arányú döntetlenre végződött. A második összecsapáson déli szomszédaink 21:19-re diadalmaskodtak.

"A csütörtöki mérkőzéshez képest a védekezésben láttam előrelépést, jobban működött a hatosfalas védekezésünk, jobban zártuk a területeket a szlovén támadók előtt. Ma inkább támadásban akadtak nehézségeink, kissé ritmustalan volt a játékunk, az átlövéseink sem működtek annyira, mint kellett volna. Összességében hasznosnak tartom ezt a két felkészülési mérkőzést, mert így képet kaptunk arról, hogy min kell dolgozunk az Európa-bajnokságot megelőzően. Amit mindkét találkozóból pozitívumként kiemelnék, hogy csütörtökön és ma is kiegyenlítettünk a végjátékban, a lányok végig küzdöttek" – értékelte a 2 találkozót Golovin Vlagyimir magyar szövetségi kapitány.

A magyar válogatott további programja:
Október 24-től: Európa-bajnoki felkészülés
Október 29. 17:00, Tatabánya: Magyarország-Románia
Október 31. 17:00, Tatabánya: Magyarország-Németország
November 4-20.: Európa-bajnokság, Észak-Macedónia-Montenegró-Szlovénia

Az Európa-bajnokság csoportbeosztása:
A-csoport (Ljubljana): Norvégia, Magyarország, Horvátország, Svájc
B-csoport (Celje): Dánia, Svédország, Szlovénia, Szerbia
C-csoport (Szkopje): Franciaország, Hollandia, Észak-Macedónia, Románia
D-csoport (Podgorica): Lengyelország, Németország, Montenegró, Spanyolország

A csoportok első három-három helyezettje jut a középdöntőbe. A magyar válogatott továbbjutása esetén Ljubljanában szerepel a középdöntőben és a B-csoport továbbjutói ellen játszik.

A magyar válogatott Eb-csoportmérkőzései:
2022. november 4., 18:00: Magyarország-Svájc
2022. november 6., 18:00: Horvátország-Magyarország
2022. november 8., 20:30: Norvégia-Magyarország

Az Európa-bajnok kvótát szerez a 2024. évi párizsi olimpiára.

(MOB összeállítás, vezető kép:Freschli József)