20230830 002 kk vk 01

Két magyar aranyérem az olimpiai kajak-kenu tesztversenyen

2023. 09. 04.
Megosztás

A párizsi olimpiai tesztversenyen 2 arany-, 1 ezüst- és 1 bronzérmet szereztek a magyar kajakosok-kenusok. A mersini torna vk-versenyen három magyar világkupa-érem született. Hajós Artúr és Stréli Bence negyedik a Beach Pro Tour Futures strandröplabdatornán. Valter Attila a Vueltán 9 szakasz után az összetett 20. helyén áll. Két magyar egység továbbjutott a negyeddöntőbe a belgrádi evezős világbajnokságon.

20230901 018 kk vk 03 1200x
Szalmás Péter

Kajak-kenu. A duisburgi világbajnokság után – ahol 15 kvótát szereztek a magyarok – a Párizs melletti Vaires-sur-Marne tavon rendeztek kajak-kenu világkupát, amely egyben olimpiai tesztverseny is volt.

Az olimpiai, világ- és Európa-bajnok Kopasz nagy fölénnyel nyerte a K1 1000m-es döntőt, mögötte – csakúgy, mint két éve Tokióban az olimpián – a friss vb-ezüstérmes Varga érkezett be másodikként.

"Az volt a cél, hogy egy jó pályát menjek, hiszen szeretnék jövőre is itt indulni K-1 1000 méteren és azt kívánom, hogy ez Ádámnak is sikerüljön. Nekem szimpatikus ez a helyszín, szeretnék jövőre egy hasonlóan jó pályát. Most ezt könnyedén nyertem, de jövőre egészen más lesz a felállás." – idézi a magyar szövetség honlapja Kopasz Bálintot.

A Nádas Bence, Csizmadia Kolos, Kuli István és Tótka Sándor összeállítású világbajnoki ezüstérmes férfi kajak 500m négyes féltávnál az ausztrálok mögött a második helyen állt, a hajrában viszont a spanyolokkal harcolt az aranyért. Két és fél tizedmásodperc döntött a mieink javára, akik így a vb-ezüstérem és a négy kvóta után egy előolimpia-győzelemmel térhettek haza.

Férfi C-1 1000 méteren a négyszeres világbajnok Adolf Balázs kora délután könnyedén jutott be a fináléba, ahol végig harcban volt az éremért. A cseh Martin Fuksát nem lehetett befogni, de az ezüstéremhez mindössze nyolc századmásodperc hiányzott a francia Adrien Barttal szemben.

Épphogy csak lemaradt a dobogóról a Bragato Giada, Nagy Bianka alkotta kenupáros. A lányok a döntőben a negyedik helyen végeztek az olimpiai bajnok kínai és két kanadai páros mögött.

Megismételte vb-szereplését, azaz ötödik lett a Korisánszky Dávid, Fekete Ádám férfi kenupáros. A fiúk a sikeres középfutam után a legfelső pályán versenyeztek a fináléban. Féltávnál hatodikok voltak, a végére egy pozíciót tudtak javítani.

Női kajak párosban, 500 méteren a Gazsó Alida Dóra, Csipes Tamara egység bejutott ugyan a döntőbe, előbbi azonban megsérült, így a fináléra Fojt Sára ugrott be a helyére. Az újonnan megalakult páros végül negyedikként zárt. Csipes Tamara 500 egyesben nem jutott A döntőbe, ahogy női C-1 200 méteren Bragato Giada és Balla Virág sem.

A magyar egységek helyezése:

Férfiak:

K-1 1000 méter: 1. Kopasz Bálint, 2. Varga Ádám

K-2 500 méter: Csizmadia Kolos, Kuli István egységet az előfutamban hibás rajt miatt kizárták

K-4 500 méter: 1. Nádas Bence, Csizmadia Kolos, Kuli István, Tótka Sándor

C-1 1000 méter: 3. Adolf Balázs

C-2 500 méter: 5. Korisánszky Dávid, Fekete Ádám

Nők:

K-1 500 méter: Csipes Tamara nem állt rajthoz a B döntőben

Gazsó Alida Dóra sérülés miatt nem indult az elődöntőben

K-2 500 méter: 4. Fojt Sára (Gazsó Alida Dóra) , Csipes Tamara

Fojt Sára, Pupp Noémi nem állt rajthoz a B döntőben

K-4 500 méter: Fojt Sára, Gazsó Alida Dóra, Csipes Tamara, Pupp Noémi a középfutamtól visszalépett

C-1 200 méter: Balla Virág és Bragato Giada nem indult a B döntőben

C-2 500 méter: 4. Bragato Giada, Nagy Bianka

Balazs Krisztian nyujto 1
Jozsef Freschli

Torna. Sportolóink három bronzéremet szereztek a törökországi világkupán, ahol Szilágyi Nikolett, Tomcsányi Benedek és Balázs Krisztián állhatott fel a dobogó harmadik fokára. Szilágyi Nikolett három döntőben versenyzett: gerendán 13.067 ponttal bronzérmet szerzett, talajon 4. lett (12.400), felemáskorláton pedig a 6. helyen fejezte be 12.033 ponttal a versenyt. Tomcsányi Benedek talajon 3. helyen zárt, miután a döntőbeli gyakorlatára 13.550 pontot kapott. Ő ugráson is indult és hetedikként végzett (13.475). Balázs Krisztián egy fináléban volt érdekelt, a nyújtó gyakorlatára 14.050 pontot kapott, ami szintén bronzérmet ért. Mészáros Krisztofer egy 5. és egy 6. hellyel végzett. Előbbit korláton (14.100), utóbbit ugráson (13.750) érte el. Két döntőbe szólították Kiss Balázst is, gyűrűn és lólengésben is egyaránt hetedik lett (13.150, illetve 12.200).

Strandropi
hunvolley.hu

Strandröplabda. Negyedik lett a Hajós Artúr, Stréli Bence duó az olasz Beach Pro Tour Futures versenyen, ezzel az eddigi legjobb magyar eredményt érték el a sorozatban. A magyar párosnak a még nagyobb bravúrhoz sem hiányzott sok a Corigliano-Rossanóban rendezett tornán, hisz az elődöntőben elképesztő nagy csatában, 2:1-re maradtak alul az olasz Marchetto, Windisch kettőssel szemben. Az első játszmát a hazaiak nyerték 21-17-re, aztán 21-18-cal egyenlítettek a mieink, majd a döntő szett sajnos 15-12 lett oda. Következett a bronzmérkőzés és egy újabb olasz duó, amely ellen ismét csak kevés hiányzott a győzelemhez és az éremszerzéshez: a Dal Corso, Viscovich páros azonban 2:0-ra (17, 19) nyert.

Valter vuelta
Valter Facebook

Kerékpár. Már 9 szakaszt maguk mögött tudnak a Vuelta a Espana indulói. A pihenőnap előtti utolsó etapon a Cartagena és Collado de la Cruz de Caravaca közötti 184,5 kilométer, benne egy első és egy második kategóriás emelkedő, valamint hegyi befutó várt a mezőnyre. Valter csapata, a Jumbo-Visma a szakasz elején hatalmas tempót diktált a nagy szélben. A magyar bajnok kerekes a verseny közben defektet kapott és lemaradt. A rossz időjárás miatt – a nagy eső sarat mosott az úttestre – a szervezők 2,6 km-rel lerövidítették az utolsó emelkedőt. Valter a győztestől 4:39 perccel elmaradva a 35. helyen tekert a célba, összesítésben pedig feljött a 20. helyre.

Kormn kettes
Magyar Evezős Szövetség, Facebook

Evezés. A könnyűsúlyúaknál Galambos Péter, míg a normálsúlyúaknál a Juhász Adrián, Simon Béla kormányos nélküli kettes az előfutamból a negyeddöntőbe jutott a belgrádi olimpiai kvalifikációs evezős világbajnokságon, vasárnap. A vb első napján a nem olimpiai számok közé tartozó könnyűsúlyú egypárevezősök versenyében a kétszeres Európa-bajnok Galambos 7:10.15 perccel második lett futamában, ezzel egyből a szerda délutáni negyeddöntőbe került. Galamboshoz hasonlóan a Juhász Adrián, Simon Béla kormányos nélküli kettes is beverekedte magát a 24 közé, miután 6:50.19 perces idejével negyedik lett az előfutamában. A kétszeres olimpikon Pétervári-Molnár Bendegúz a normálsúlyú egypárevezősök hatodik előfutamában volt érdekelt - ebben a számban csak az első két-két versenyző lépett tovább a negyeddöntőbe -, 7:00.79 perc alatt teljesítette a távot, ezzel a negyedik helyen ért célba, így hétfő délután a reményfutamban folytatja a versenyt. A vb-n a normálsúlyú egypárevezősöknél kilenc, míg a kormányos nélküli ketteseknél 11 kvótát osztanak ki a jövő évi párizsi olimpiára.

(MOB-Média összefoglaló)