Két magyar sportoló kezdi meg a versenyzést a megnyitó előtt, pénteken

Két magyar sportoló kezdi meg a versenyzést a megnyitó előtt, pénteken

2021. 07. 22.
Megosztás


Július 23-án a megnyitó előtt két magyar sportoló, az evezős Pétervári-Molnár Bendegúz és az íjász Balogh Mátyás mutatkozik be az ötkarikás játékokon.

Magyar idő szerint 1:30-kor rendezik meg az férfiak egypárevezős versenyének 6 előfutamát. Rögtön az első futamban rajtol az egyes pályán Pétervári-Molnár Bendegúz. Ellenfelei között lesz a vb bronzérmese, a norvég Borch, a cseh Fleissner, továbbá egy iraki, kuwaiti és brazil riválisa. Bendegúz célja a szám döntőjébe bejutni, így szeretne a három között végezni futamában, ami a negyeddöntőbe jutást jelentené.

6 órakor rajtol az íjászok rangsoroló versenye. A 43-as lőállásban kezdi meg a 70 m-re elhelyezett céltáblára a 72 nyílvesszőt kilőni Balogh Mátyás.

A 64 férfit az összesített pontszámuk alapján az elsőtől a 64. helyig rangsorolják. Ezután a ranglistájuk alapján párban versenyeznek, az első helyezett íjász a 64., a második a 63. és így tovább. A folytatásra július 27-ig kell várni.

Az olimpiai íjász célpontok átmérője 122 cm, tíz koncentrikus pontozó gyűrűsorozat van, öt színre elválasztva. A belső szín, az arany tíz vagy kilenc pontot ér. (A „tíz” mindössze 12,2 cm átmérőjű, körülbelül akkora, mint egy alma).

Magyar idő szerint 13 órakor kezdődik az Olimpiai Stadionban a megnyitó. A sportolók közül nincs maximalizálva a felvonulók száma, de a kísérők létszámát 6 főben határozták meg. Végig kötelező a maszkhasználat, és felhívják a figyelmet a távolságtartásra is. Magyarország a 143. bevonuló nemzet lesz, Palesztina után, majd a mieinket Banglades követi. A MOB elnöke, Kulcsár Krisztián és főtitkára, Vékássy Bálint mellett Szabó Tünde sportért felelős államtitkár foglalhat helyet az erősen korlátozott létszámú nézőtéren.

A magyar zászlót Mohamed Aida és Cseh László együtt hozza be a stadionba.

(MOB; fotó: MOB/Szalmás Péter)