Két magyar súlyemelő is értékes pontokat gyűjtött az olimpiai kvalifikációs vb-n

Két magyar versenyző zárja az évet olimpiai kvótát érő helyen súlyemelésben

2018. 12. 23.
Megosztás


Két magyar súlyemelő vett részt Dohában az olimpiai kvalifikációs pontszerző viadalon az 5. Qatar Kupán. A 87 kg-os Magát Krisztina és a +105 kg-os Nagy Péter a világbajnokság után ezzel a versennyel zárta a 2018-as verseny évadot.

A Magyar Súlyemelő Szövetség úgy támogatta a két emelő indulását a versenyen, hogy ha a versenyzők egy százalékkal rosszabb eredményt érnek el, mint a novemberi világbajnokságon, az utazási és részvételi költségeket klubjuk műhelytámogatásának terhére számolja csak el. Ez azt jelentette, hogy Magátnak 213, Nagynak 409 kilót kellett teljesítenie Dohában.

Szombaton a 87 kilós Magát a 76 és +87 kilósokkal egy csoportban versenyzett. Szakításban 96 kilóig jutott, azaz két kilóval kevesebbnél tartott, mint az asgabati világbajnokságon, lökésben azonban kompenzált. Végül nemcsak megfelelt az „egyszázalékos” feltételnek, de még javított is a 215 kilós vb-eredményéhez képest: 216 kilóval fejezte be az úgynevezett ezüstszintű kvalifikációs viadalok közé sorolt dohai versenyt.

Pár órával később Nagy Péter nem kezdett jól, mert elrontotta a 177 kilót szakításban, de másodjára javított, majd a 185 kilóval is elbánt. A második fogásnemben 215 kilóval melegített be, majd 224-re emeltetett, amelynek kilökésével teljesítette a 409 kilós „kötelezőt”.

A két súlyemelő az olimpiai kvalifikációs pontversenyben kvótahelyen fejezte be a kvalifikációs pontszerző versenyek első szakaszának a félidejét. Folytatás 2019-ben.

Súlyemelésben 7-7 súlycsoportban rendeznek olimpiai versenyeket, de egy nemzet maximum 4-4 versenyzőt indíthat az olimpián, ott is súlycsoportonként egyet, ha a sportoló a három ciklusra bontott kvalifikációs sorozatban indulásra jogosult helyen végez.

Az olimpiai kvalifikáció korábbi hírünkben itt olvasható.

A kvalifikációs pontversenyt a nemzetközi szövetség honlapján itt lehet nyomon követni.

(MOB, fotó: MTI)