VIZI

Két szép csapatgyőzelem, amúgy csendes nap – a 3. nap összefoglalója

2024. 07. 29.
Megosztás

A női vízi- és a férfi kézilabda-válogatott is jó teljesítménnyel elért győzelmekkel válaszolt az első csoportforduló vereségeire, azonban az egyéni sportokban elkerültek minket a sikerek.

Az elmúlt napokkal szemben, ma már délután véget ért a vívóprogramunk a Grand Palais-ben.

Ezúttal a férfi tőr és a női kard szerepelt a programban, és előbbiben Dósa Dániel 17. születésnapját éppen ma ünneplő egyiptomi Abdelrahman Husszein Tolba ellen rendkívül szoros meccset vívott, ám 15:14-re alulmaradt sajnos – saját értékelése szerint rossz reflexmozdulat miatt.

„Úgy éreztem, kezemben van az asszó, 13:10-ig tök jól állt minden. Utána is abszolút tisztában voltam azzal, mit kell csinálnom, és úgy éreztem, meg is csinálom az akciókat, amiket kigondoltam és megbeszéltem az edzőmmel előre. Tisztában voltam azzal, hogy ellenfelem mit fog csinálni – sorolta Dósa, mielőtt kitért az utolsó előtti tusra, ahol a pengét kereste egyszerű szúrás helyett. – Erre semmi szükség nem volt, ez rossz reflexmozdulat. Karnyújtásnyira volt a győzelem.”

Dósa
MTI

Messzebb jutottak a női kardozók, habár egymás útját is keresztezték, illetve a sorsolás az övéket.

A 64-es táblán Márton Anna a venezuelai Katherine Paredes Torres ellen 15:10-re, a 32 között a spanyol Lucia Martin Portugues ellen 15:8-ra nyert. Szűcs Luca és Pusztai Liza a 32 között kezdett, és az olasz Martina Criscio, illetve Michela Battiston ellen nyertek :10-re és :12-re.

A 16 között viszont Márton és Pusztai összekerült: ezt a magyar rangadót Márton nyerte, ami után megjegyezte, hogy a belső szabály szerint, aki honfitárson át jut előbbre, annak meg is kell nyernie a versenyt. Nos, az ágrajz alapján lehetett volna még egy magyaros találkozó, hiszen miután a bolgár Joana Ilieva 15:10-es legyőzésével Szűcs is a legjobb nyolcba jutott, kiviláglott, hogy újabb továbbjutás esetén Márton–Szűcs elődöntő következne, ami garantálta volna a Magyar Olimpiai Csapat első arany- vagy ezüstérmét az idei játékokon.

Ám ez az ábránd hamar tovaszállt, mivel Márton a négyszeres egyéni világbajnok ukrán Olga Harlan ellen 15:7-re veszített, Szűcs pedig a csapatban olimpiai, illetve kétszeres vb-ezüstérmes, nem mellesleg francia, tehát az őrjöngő közönség által buzdított Sara Balzerrel vívott, és végül 15:12-re kikapott.

20240729 037 PARIS 2024 003 vivas
MOB-Média/Szalmás Péter

Úszásban is elmaradtak a sikerek: női 400 vegyesen Jackl Vivien, férfi 800 gyorson Sárkány Zalán is a 14. helyen zárt.

Ellenben az ökölvívóink haladnak: háromból kettőnél tartanak, és a legjobb értelemben, mert a sportág első magyar női olimpikonja, Hámori Luca után a férfiak 63.5 kg-os súlycsoportjában Kovács Richárd is megnyerte az első meccsét, méghozzá egyhangú pontozással, ezzel pedig továbbjutott. Mindketten csütörtökön folytatják – holnap a harmadik, egyben utolsó bokszolónk, a 80 kg-ban induló Akilop Pilip lép majd szorítóba.

Befejezte szereplését Párizsban, pontosabban a versailles-i kastélykertben a Magyar Olimpiai Csapat korelnöke, a 45 esztendős Kaizinger Balázs. Az új hétre a 45. helyen fordult, ezúttal pedig a lovastusa zárószámát, a díjugratást Herr Cooles Classico nyergében 10 hibaponttal zárta, így 71.80 hibaponttal fejezte be a viadalt, melyen 41. lett.

Estére a két csapatsport maradt, és mindkettő a győzelem kellemesen érzésével szolgált.

Előbb a női vízilabda-válogatott játszott kifejezetten jól Kanada ellen, és nyert 12–7-re, majd a férfi kézisek valósággal lemosták Argentína legjobbjait, ennek 35–25 lett a vége.

MA207919
MOB-Média/Molnár Ádám

- - - - - - - - - -

Szurkolói Klub a Kopaszi-gáton!

A siker bennünk van! A Magyar Olimpiai Csapat szurkolói klubja július 26-án nyílik a Kopaszi-gáton a Kopaszi Kertben, ahol korábbi olimpiai bajnokok szakértő hozzászólásai színesítik az eleve izgalmas, magyar érdekeltségű sporteseményeket.

A MOB érdekes kerekasztal-beszélgetésekkel, izgalmas programokkal, a közös drukkolás élményével várja a rajongókat, ráadásul az olimpiáról hazatérő sportolók egy része is egyenesen a klubba jön, hogy itt számoljon be először első kézből az élményeikről.

Az eseményhez természetesen a Magyar Olimpiai Bizottság stratégiai partnerei is csatlakoznak – kísérő programokkal, extra élményekkel. A délutánok, esték házigazdája Fazekas Erzsébet és Léderer Ákos lesz.

A Magyar Olimpiai Csapat szurkolói klubja a Kopaszi Kertben július 26. és augusztus 11. között tart nyitva minden nap 13.00 és 23.00 óra között.