Kettős győzelemmel elődöntős az FTC, az ETO vereséggel zárta Larvikban a csoportkört

Kettős győzelemmel elődöntős az FTC, az ETO vereséggel zárta Larvikban a csoportkört

2012. 03. 11.
Megosztás

A címvédő Ferencváros bejutott a legjobb négy közé a női kézilabda KEK-ben, miután a népligeti nyolcgólos sikert követően a negyeddöntő szombati visszavágóján is nyert, mégpedig 35-31-re az orosz Zvezda Zvenyigorod otthonában.

Az egy héttel ezelőtti népligeti találkozón a tavalyi győztes FTC remek játékkal nyert 32-24-re, és most is kiválóan kezdett. Az 5. percben már 6-1-re vezetett, amikor a hazaiak mestere időt kért. Ezt követően felzárkózott a Zvezda (5-6), ám az összesítésbeli előny nem forgott veszélyben. Sőt, az FTC megint ellépett, ezúttal 14-10-re, ám a szünet előtt újra jól kapaszkodott az orosz gárda.

A fordulást követően 18-14-re húzott el Elek Gábor címvédő alakulata, és magabiztosan őrizte a vezetést, egyetlen másodpercig sem volt veszélyben a továbbjutása. A Zvenyigorod erejéből csak arra telt, hogy ne legyen nagyobb a hátránya.

Az utolsó negyedóra 26-22-es FTC-vezetésről indult, és változatlanul higgadtan játszott a vendéggárda.

Az elődöntő sorsolását kedden tartják Bécsben.

A másik magyar érdekeltnek, a Debrecennek semmi esélye vasárnap a továbbjutásra, miután egy hete a dán Viborg otthonában 42-25-re kapott ki.
Női KEK, negyeddöntő, visszavágó:
Zvezda Zvenyigorod (orosz) - FTC-Rail Cargo Hungaria 31-35 (14-15)
g: Dronyina 8/6, Uskova 6, Posztnova 6, Vjahirjeva 5, Koroljova 3, Gudkova 1, Sasurkova 1, Spiridon 1, illetve Szucsánszki 8, Tomori 6, Zivkovic 5/3, Zácsik 4, Such 4, Kovacsicz 3, Szamoránsky 2, Szarka 2, Szádvári 1
Dinamo Volgográd (orosz)-RK Zajecar (szerb) 32-25 (13-11)
Tj: Volgograd, kettős győzelemmel, 63-53-as összesítéssel.

vasárnap:
DVSC-Fórum - Viborg HK (dán) 16 ó (az első mérkőzésen: 25-42)
hétfő:
HC Leipzig (német)-Byasen (norvég) 19:30 ó (az első mérkőzésen: 29-28)

A címvédő Larvik visszavágott a Győri Audi ETO KC-nak a női kézilabda Bajnokok Ligája középdöntőjében korábban Magyarországon elszenvedett súlyos vereségért, és otthon 32–25-re legyőzte Karl Erik Böhn csoportelső csapatát. A Larvik küzdése este elnyerte jutalmát: az Itxako nyert a Midtjylland ellen, így a norvégok jutottak az elődöntőbe.
Különösebb idegeskedés nélkül várhatta Karl Erik Böhn és a Győri Audi ETO KC a középdöntő utolsó mérkőzését, hiszen már az előző fordulóban biztosította első helyét a csoportban. A Larviknak annál fontosabb volt a siker, hiszen a norvég csapat továbbjutási reményeinek életben tartásához feltétlenül győznie kellett.

A találkozó változatos képet mutatott: az első félidő kifejezetten színvonalas csatát hozott, szünet után azonban megváltozott a játék képe, s ezzel egyetemben a Larvik meglépett a magyar csapattól, amelynek szétesett a védekezése.

A hazaiak számára kezdődött jobban a találkozó, Isabel Blanco duplája után azonban Görbicz Anita pillanatai következtek, és máris egálban volt az ETO. Az irányító újra briliáns megoldásokat vonultatott fel, volt itt a jobb felsőbe visszahúzott alsó lövés, ejtés hetesből és remek passzok, aminek következtében szép lassan magához is ragadta a kezdeményezést a vendégcsapat.

A hazaiak edzője, Gustav Gjekstad 5–7-nél időt kért, és a hazaiak balkezesei – elsősorban Linn Jörum Sulland és Amanda Kurtovic – ezt követően fel is hozták a norvég bajnokot, ám Pálinger Katalin védései és Jovanka Radicsevics indításai következtében ekkor még tartotta vezetését az ETO (7–9).

A félidő utolsó perceiben azonban néhány eladott labda, lehetőséget adott a hazaiaknak az indításokhoz, s ezeket kihasználva fordítottak is a larvikiak, akik így 13–11-es előnnyel fordulhattak a szünetben.

Fordulás után erőteljesen megváltozott a játék képe, a Larvik meglépett 16–12-re, és ugyan Eduarda Amorim bombái egy ideig még tartották a vendégeket, ám a 40. perc után folyamatosan ellépett ellenfelétől Gjekstad csapata, és gyakorlatilag izgalommentessé tette a hajrát. A győriek elsősorban védekezésben hibáztak folyamatosan, Pálinger Katalin így rengetegszer került kiszolgáltatott helyzetbe, miután a szélsők rendre üresen maradtak.
A hajrában ugyan a végig gólerősen játszó Görbicz Anita vezetésével az ETO elérte, hogy ne legyen meg a „tíz közte”, ám a Larvik győzelméhez és annak jogosságához nem férhetett kétség. A norvég csapat így nagy izgalommal várhatjt az Itxako és a Midtjylland spanyolországi mérkőzését, ahol a spanyolok nyertek, így a Larvik jutott második helyen az elődöntőbe.

NŐI KÉZILABDA BL I. CSOPORT, 6. (UTOLSÓ) FORDULÓ
LARVIK HK (norvég)–GYŐRI AUDI ETO KC 32–25 (13–11), Larvik, 3000 néző. V: Gubica, Milosevic (horvátok)
LARVIK: LEGANGER – Riegelhuth 4 (1), T. Larsen, Breivang 1, BLANCO 4, KRISTIANSEN 5, JOHANSEN 4. Csere: SULLAND 7 (4), KURTOVIC 5, Wibe 1, T. Mörk 1
GYŐRI ETO: PÁLINGER – Radicsevics 3, Hornyák Á., GÖRBICZ 9 (6), Löke 5, Amorim 4, Vérten 1. Csere: Lunde Haraldsen (kapus), Kovacsics 2, Orbán, Gros 1
Kiállítások: 4, ill. 4 perc Hétméteresek: 6/5, ill. 6/6
Itxako (spanyol)–Midtjylland (dán) 24–21 (10–7)
A csoport végeredménye:1.Győr 9, 2. Larvik 6/6, 3.Navarra 5, 4.Midtjylland 4

AZ ELŐDÖNTŐ PÁROSÍTÁSA
Oltchim Valcea (román)–GYŐRI AUDI ETO KC
Larvik (norvég)–Buducsnoszt Podgorica (montenegrói)
Az első mérkőzést a Valcea és a Larvik otthonában rendezik

(Forrás: MTI)