Layepro ioc CAMARA Muhammed

Kevesebb mint 1000 nap múlva kezdődik a dakari ifjúsági olimpia

2024. 02. 05.
Megosztás

A következő, negyedik nyári ifjúsági olimpiát (YOG) 2026. október 31. és november 13. között rendezik Dakarban. Az esemény azért is különleges, mert az afrikai földrész először adhat otthont olimpiai multisporteseménynek.

„Alig várjuk a pillanatot, hogy élvezhessük az első olimpiai eseményt afrikai földön, amely Szenegálban fogadja a világ fiataljait” – mondta Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke a játékok előtt 1000 nappal a NOB honlapján, az olympics.com oldalon.

„A 2026-os dakari játékok egyedülálló lehetőséget kínál arra, hogy az olimpiai szellemet egész Afrikában terjesszük, és ne csak a fiatal sportolókat, hanem a helyi fiatalokat is inspiráljuk” – mondta Kirsty Coventry, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság Dakar 2026 koordinációs bizottságának elnöke. „A szervezőbizottság, a YOGOC és a NOB csapatai közötti együttműködésnek köszönhetően már láthattuk, hogy az olyan elkötelezettségi kezdeményezések, mint a Dakar en Jeux Fesztivál, fiatalok ezreit érik el Szenegálban, és építik azt az örökséget, amelyet a YOG a helyi közösségeknek hoz.

Ibrahima Wade, a YOGOC általános koordinátora elmondta: „1000 nap választ el minket a megnyitó ünnepségtől. Ez egy szimbolikus dátum számunkra, mert apránként közelebb kerülünk ahhoz, hogy üdvözöljük a világot, és a világ fiataljaival – az afrikai fiatalokkal, a szenegáli fiatalokkal – ünnepeljük az első afrikai olimpiai eseményt.”

1000 nappal a vége előtt a YOG tervezése és előkészítése tovább halad, az Iba Mar Diop stadion felújítása a közelmúltban kezdődött, ami jelentős lépést jelent a játékok infrastrukturális fejlesztésében.

A játékokat három helyszínen (Dakar, Diamniadio és Saly) rendezik meg. Célja, hogy katalizátorként szolgáljon Szenegál átalakításához a sporton keresztül, miközben a jövőbeli YOG-házigazdák mintájává válik.

Afrikában még nem rendeztek olimpiát, a YOG-ot eredetileg 2022-re tűzték ki, de menet közben 4 évvel elhalasztották.

(Fotó: NOB, olympics.com/Camara Muhammed)