20220729 132 EYOF 2022 BESZTERCEBANYA 06 kosarlabda

Kialakult a magyar érdekeltségű olimpiai kosárlabda-előselejtező mezőnye

2023. 04. 19.
Megosztás

Kialakult a 2024-es párizsi olimpia férfi kosárlabdatornájára vezető, idén nyáron sorra kerülő előselejtező mezőnye, amelyben a magyar válogatott is érdekelt lesz.

A nemzetközi szövetség (FIBA) közzétette a 16 csapatos listát, ez azokat a válogatottakat tartalmazza, amelyek nem jutottak ki az augusztusi világbajnokságra, de korábban bejutottak a vb-selejtezősorozat második körébe.

Mint kiderült, Nagy-Britannia nem vállalta a részvételt, a helyére az erősorrend alapján Horvátország lépett. A vb-selejtezők első köre után búcsúzott együttesek közül Észak-Macedónia, Lengyelország és Portugália került az előselejtezőbe. Európát így e négy gárda mellett Magyarország, Belgium, Bosznia-Hercegovina, Csehország, Észtország, Izland, Izrael, Hollandia, Svédország, Törökország, Ukrajna és Bulgária képviseli majd.

A tornák házigazdáit a FIBA a jövő héten péntekre és szombatra kiírt ülésén jelöli ki, míg a sorsolásra május 1-jén kerül sor. Az európai előselejtezőből két csapat lép tovább a jövő nyáron esedékes olimpiai selejtezőbe.

Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány csapata februárban a negyedik helyen végzett vb-selejtezőcsoportjában, így nem tudta kiharcolni a válogatott történetének első világbajnoki szereplését. A sportág idei csúcstalálkozóját augusztus 25-től szeptember 10-ig rendezik a Fülöp-szigeteken, Indonéziában és Japánban.

(MTI; fotó: MOB-Média)