Kick-box EB után, EB előtt!

Kick-box EB után, EB előtt!

2012. 11. 13.
Megosztás

A nemzetközi kick-box élet szupervonata tovább suhan. A versenyzők már a bukaresti semi-contact, kick-light és full-contact Európa-bajnokságra készülnek, pedig alig ért véget a törökországi Ankarában a light-contact, low-kick K-1 Eb.

Az Európa-bajnokságról hazaérkező magyar csapat szakvezetése itthon higgadtan értékelte az elért eredményeket. A magyar csapat az éremtáblázaton a nyolcadik helyen végzett 31 országból, light-contact-ban ötödik, low-kickben tizennegyedik, K-1-ben nyolcadik helyet ért a magyar válogatott teljesítménye.

Light-contactban egy zömében fiatalokból és újoncokból álló gárda utazott ki. Zrínyi Miklós mesteredző, szövetségi kapitány nem volt könnyű helyzetben a felkészítésnél:

A szakmai célok hogyan valósultak meg?

- Már az utánpótlás világbajnokság megmutatta, hogy light-contactban nagyon kiegyensúlyozott lett a mezőny. Most az Eb-n 15 súlycsoportból 10 ország szerzett aranyérmet, ilyen még nem volt az Európa-bajnokságok történetében. A teljesítményeken is meglátszott, nagyon kevés olyan mérkőzést láttunk, amely nagy fölénnyel ért véget. A mi versenyzőinknél is több összecsapás úgy végződött, hogy vagy 2:1 arányú pontozással, vagy az utolsó pillanatokban fordult meg az eredmény. Talán Dancsó Zoltánnál lehetett megnyugtató fölényt érzékelni, ami a mostani felkészültségét is jellemezte. Nem nyomta a két évvel ezelőtti vereség. Végig jó kedéllyel dolgozott az edzőtáborban is, vitte a csapatot. De az egész light-contact válogatott megtett mindent, aki vereséget szenvedett, az zömében tudása legjavát adta. Az újoncok is megállták a helyüket, Vizsnyiczai Viki rutintalansága miatt veszített, Irimi Norbert pedig élt a kedvező sorsolás adta lehetőséggel, és érmet szerzett. Elszaszer Dávid veresége ellenére nagyon színvonalasan küzdött. Ha Zsarkó Petitől nem vonnak három pontot, akkor legyőzi az orosz Zsukovot. Négy-öt érmet vártam elinduláskor, és három döntőst, s abból, ha egy nyer, már elégedett lettem volna.

Ketten nyertek, bár Andó Laci nyögvenyelősen indult, aztán mérkőzésről mérkőzésre javult.

- Akkor ezek szerint formálódik a jövő csapata.

- Igen, bár nagyon sok függ a körülményektől. Itt most a kulcskérdés: van pénz rá, vagy nincs pénz rá. Ez az edzőtábori munka tervezését is befolyásolja. Ma már szerintem a mai fiatal versenyzők nem életformaként élik meg, hanem sporttevékenységként az egészet. Elégedett vagyok amúgy a csapattal, mert az elért eredmények tükrözik a magyar és a nemzetközi kick-box helyzetét is. Nem véletlen, hogy az oroszok is csak két aranyat szereztek light-contactban.

Átcsoportosították a pénzüket azokba a szabályrendszerekbe - low-kick -, amiben a jövő évi szentpétervári Harcművész Világjátékokat rendezik. Jóval kevesebb lett a light-contact válogatottjuk támogatása is, s ez látható az eredményességben is. Így elégedettek lehetünk az eredményünkkel.

Rehák György, a K-1 válogatott szövetségi edzője egyben a low-kick szabályrendszert is „felügyelte”. A ringesek teljesítményéről kérdeztük a kiváló szakembert.

- Hogyan valósultak meg a kitűzött célok? Amit megjósolt, a három érem, az „bejött”…

- A három érem az elvárásaimnak megfelelő volt. Lehetett volna szebb színű is, s talán low-kick-ben szerezhettünk volna qualifikációt a szentpétervári Harcművész Világjátékokra…

- Okozott e valaki meglepetést?

- Magas színvonalú küzdelmeket láthattunk a ringben. Minden európai ország felkészült csapattal érkezett, az eddigi orosz, belorusz, ukrán hármas kiegészült a szerb, lengyel, horvát, török csapatokkal, de a többiek sem voltak gyengék. Az eddigi Európa-bajnokságok között ez a legkeményebb volt, ez köszönhető egyben a Világjátékok ösztönző hatásának is. Szomorú vagyok, hogy nem tudtunk edzőtáborozni, néhány érem szerintem ezen múlt, s el kell érjük, hogy minden nagy világverseny előtt legyen edzőtábor.

- Brunner Boglárka aranyérme kellemes meglepetést jelentett…

- Boglárka pályafutását mindig támogattam. Villach-ban volt először válogatott, akkor még nem ért el helyezést. Tavaly a skopjei világbajnokságon bronzérmet szerzett, már akkor látszott, hogy nagyon komolyan készül, eljött a nyári edzőtárba is. Zágrábban tanul ösztöndíjjal, ott is edz egy horvát klubban, tudatosan készült a válogatottságra. Négy év munkája érett be most, s ez jellemzi a klubjában, a PTE RFC Pécsben folyó munkát is. Akkor még „csak” a Brunner Tihamér húga volt, s most már Tihamér az Ő bátyja! Ugyanaz a tehetség, mint a testvére, de tudatosabb, rendkívül szorgalmas, s ezt hozta ki belőle jó szemmel nevelőedzője, Blazsekovits Ferenc. Súlycsoportot váltott, hasznos izmot szedett fel, jó erőnléttel. Az Európa-bajnokságon a legkeményebb mérkőzést pont a horvát lány ellen vívta. A döntőbe jutásért az orosz versenyző ellen felszabadultan küzdött, s leiskolázta ellenfelét, s hitt benne, hogy nyerhet. A döntőben ugyanez jellemezte a felkészült olasz rivális elleni küzdelmét is.

Nagyon értékes Busai Gergely bronzérme is, hiszen hosszabb idő óta eredményes, s bár tavaly a sérülés miatt kihagyta a vb-t, idén ismét érmet szerzett. Boros Kata low-kick érmet szerzett. Benedek Zsolt nagyon ügyes volt, csakúgy, mint Laszák Zoli és Hosszú Feri. Itt a sorsolás nem volt igazán kedvező, Laszák a későbbi Európa-bajnoktól, Görbics az ezüstérmestől szenvedett vereséget. Habash Antoine egész évben jól versenyzett, most görcsösen akart, s a későbbi török Európa-bajnoktól kapott ki. Összegezve elégedett vagyok a csapat teljesítményével.

A harcművész, küzdősport versenyek egyik fontos tényezője a bíráskodás. Az ankarai Európa- bajnokságra három versenybíró utazott ki. Galambos Péter light-contactban, Szabó Gábor low- kick-ben, Vojvoda György pedig K-1 szabályrendszerben bíráskodott, kiváló színvonalon, közmegelégedésre. Mind a hárman megkapták a legmagasabb, „A” kategóriás nemzetközi minősítést. A szövetség alelnöke, a legtekintélyesebb és legrutinosabb nemzetközi versenybíró, Galambos Péter elemezte a bíráskodást. "Az Európa-bajnokságon olyan szabályváltozás, vagy értelmezésbeli különbözőség, ami a versenyzést alapvetően befolyásolta nem volt. Ringben a bírói értekezleten felhívták a figyelmet, hogy a láb K-1-ben nem támadható frontális rúgásokkal, taposásokkal, s ha lábbal védik a combrúgást, akkor azt védésnek kell venni és nem az ellenfél találatának. Light-contact-ban a bírók nem nagyon merték alkalmazni az intést kevés rúgás esetén, ezen a szemléleten feltétlenül változtatni kellene. A mérkőzések elhúzódását jelentette, amikor a vezetőbírók sok esetben kikérték a pontozóbírók véleményét még kevésbé vitás esetek esetén is - többségi döntésért -, s ezzel széttördelték a folyamatos küzdelmet. Ezt nagyobb vezetési rutinnal lehet kiküszöbölni. Egyébként a bíráskodásnál sokat számít a páston a vezető bírák irányító szerepe, hogyan tudják versenybíróikat megfelelően ráhangolni a küzdelmekre és „fazont” adni a bíráskodásnak.

A cikket író Gregor László köszöni a helyszínről tudósító Dancsó Zoltán, Rehák György és Nagy Lajos tudósítói munkáját!