Kick-box Európa-bajnokság Bukarest: 22 érem már biztos!

2012. 11. 29.
Megosztás

A szerdai versenynap Bukarestben, az Európa-bajnokságon sok kérdésre választ adott, többek között arra, ki kerül be kategóriájában a legjobb négy közé.

Többen nagy reményekkel várták ezt a napot, pedig tudták, nem lesz könnyű eset a legjobb négybe jutás folyamatosan, megállás nélkül működött a négy tatami és a két ring, és úgy végződött a versenynap, hogy kialakult a legjobb négy mezőnye. S köztük: 22 magyar, 22 sportemberünk, aki már bronzérmesnél rosszabb nem lehet.

Tételesen a pontfightingban: Varga László, Veres Alex, Veres Richárd, Gömbös László, Imre Tamás Veres Mercédesz, Hanicz Nelly, Kádas Adrienn, Busa Andrea, Nagy Henrietta, Kondár Anna, a veterán kategóriában Tóth István, Gáll Attila, Koszogovits Mihály a kick-light-ban: Rizmayer Norbert, Andó László, Hargitai Viktor ,Bayer Péter Miskolczin Anett, Boros Kata, Full-contactban Görbics Gábor, Benedek Zsolt .Így ennyi érmes közül csak kiragadni tudunk mérkőzéseket, a bőség zavarával küszködve. Pontfightingban az eleje egy kellemetlen mérkőzéssel kezdődött, Mórádi Zsolt két pontos vereséget szenvedett a súlycsoport másik emblematikus alakjától, az ír Robbie Mcmenamy-tól. Hogy a Világ jelenleg talán két legjobb pontfightere hogyan került rögtön össze a legjobb nyolc közé, ma is talány, s óriási botrányt is okozott. Azért ezután csupa jó következett. Veres Richárd például egy igazi nagyágyút, az orosz Geraszimovot búcsúztatta el.Király István így kommentálta a napot:

„Úgy gondolom, minden eddigi Európa-bajnokságot felülmúltunk, ugyanis 12 versenyzőm érmes helyen van. Sajnos ma két kiesőnk volt, Horváth Bence , aki újonc létére nem vallott szégyent, hiszen kettő ponttal kapott ki rutinosabb osztrák ellenfelétől. A másik egy sokkal fájóbb és vitatottabb mérkőzés , Mórádi Zsolté. Abszolút nonszensz, hogy a világbajnok és a világbajnoki ezüstérmes, a világ két legjobb versenyzője reggel tíz órakor kezd egymással a legjobb nyolc között, selejtező mérkőzésen. Ilyen egyik sportágban sincs. Most a Robbie Mcmahony került ki ebből jobban két ponttal, 12:10-re, egy döntőnek beillő mérkőzésen. Ilyenhez nem vagyunk hozzászokva, de remélhetőleg ez lesz az utolsó, ugyanis nagyon nagy botrány kerekedett belőle a WAKO-n belül. Ettől függetlenül Zsolti a legnagyobb versenyzőnk, aki mindenkinek példát mutat, most is példát mutatott abból, hogyan kell ezt elviselni, hogy kell emelt fővel lejönni vesztesként, és hogy kell utána alázattal odaülni a többiek mögé, és segítőként végig segítette a munkámat, nem elvonulva a bánattal. Hamar túltette magát rajta , példát mutatva mindenkinek. A többiekről. Veres Richárd az Európa-bajnok Geraszimovot győzte le. Veres Alex a német Szarantuliszt verte, aki Vb ezüstérmes. Gömbös Laci olasz ellen nyert egy rangadón.14:4-re lelépve Padovanot.. Az összes magyar lány bejutott a négy közé. S nagy örömmel mondhatom, hogy 63 kg-ban veres Richárd, 74 kg-ban gömbös László és 60 kg-ban Kádas Adrienn ott lehet a 2013 évi ,szentpétervári Harcművész Világjátékokon.”

Kick-light-ban például Rizmayer Norbert az olaszok kedvencét, a világbajnok Ivan Scollát verte egy durváskodásokkal tarkított mérkőzésen. Zsarkó Péter botrányos mérkőzésen érdemtelenül szenvedett vereséget. Andó László izraeli ellenfelet vert meg.

Zrínyi Miklós gyors reagálása:

„A mai nap felemásra sikeredett, néhány mérkőzést ragadjunk ki. Rizmayer Norbert egy nagyon jó, pörgős mérkőzésen legyőzte az olasz világbajnokot, aki egy igen kellemetlen és szabálytalan stílusú versenyző. Az utolsó menetben megfordítva a mérkőzést. Felnőtt a feladathoz. Kovács Ádámnál óriási teljesítményjavulást tapasztaltam az ankarai teljesítményhez képest, de a harmadik menetben most is kijött kishitűsége, pont akkor, amikor elő kellett volna venni egy kis tüzet. Sajnos, a súlycsoport világbajnokát, az orosz Bakirovot fogtuk ki. Utána Andó Laci jött, aki egy nagyon kellemetlen stílusú izraeli ellenféllel küzdött meg. De az utóbbi időben már megszoktam, nem kell félteni senkitől. Megnyerte idén a junior világbajnokságot, a felnőtt light-contact Európa-bajnokságot és most is a négybe került, érmes lett. Mondtam neki, innentől kezdve nekem teljesen mindegy , mit csinál, Ő persze azt mondta, neki meg nem mindegy…Ezt a teljesítményt egy éven belül kevesen tudnák megcsinálni. Ez után jöttek a fájóbb dolgok. Máté Attila meg sem közelítette azt a formát, amit tud, éds amit az edzőtáborban produkált. S aztán a Zsarkó Peti. Ő volt az, aki miatt majdnem ráborítottam a bírókra az asztalt. Úgy intették kétszer, levonva hat pontot, hogy az ellenfél egyidejűleg ugyanazt csinálta, de azt nem figyelmeztették. Így tudott nyerni nagy nehezen kettő-egy arányban az olasz. Ha csak három pontot vonnak tőle, akkor már mi nyertünk volna. Elégedett voltam vele, nem rajta múlott ez a mérkőzés. Utána a pástvezető összehívta az összes bírót, nem dicsérte meg a többieket., de már nem lehetett változtatni rajta. Azért holnap még hatan a négy között küzdenek majd.

Full-contactban Szabó László járt úgy, mint Zsarkó Péter. Ezek a vereségek és bírói tévedések a tét nagyságát is jelezték, de mint a jelekből látszik , erősen pozitív a nap mérlege. Benedek Zsolt remek csatában nyerve jutott a négy közé. Görbics Gábor ismét keményen és okosan küzdve nyert, most egy olasz bánta. Szabó Árpád és Juhász Gábor edzők elemzését olvashatják:

A full contact csapat a második küzdelmi napra ébredt. A reggeli mérlegeléskor már lehetett érezni a várakozási feszültséget, de a jó hangulatú reggeli felszabadultabbakká tette őket.
A 60 kilósoknál a fiatal újonc Géczei Róbert az orosz klasszis Vaszilij Zajcev ellen lépett a kötelek közé. Az orosz full contact iskola valamennyi trükkét bevetette Robi ellen, de ő kiválóan állta a rohamokat és Hricsovnyi Károly tanítványa kézzel és lábbal is maximálisan felvette a versenyt. Mindössze néhány ponttal kapott ki, nagyszerűen bunyózott.

Az 52 kilóba fogyasztó Dr. Megyeri Csilla vezetett az olasz Clarissa Oddival szemben, és magabiztos kezdést mutatott be. Sajnos az utolsó menetre elfogyott a lendülete és nem az ő kezét emelték a magasba.

Szintén olasz ellenfelet kapott Giuseppe Di Cuia személyében a klasszis Görbics Gábor (63,5 kg). Kézzel és lábbal is irányított a versenyzőnk, s változatosan, sokszínűen küzdött. Lábsöpréseivel és pontos ütéseivel is megbillentette az olaszt, s nagy fölénnyel le is győzte. Ezzel kvalifikálta magát a szentpétervári világjátékokra.

A 71 kilós, szintén kvalifikációs súlyban Benedek Zsolt a technikás és erős német ( Ufuk Seven) legénnyel mérte össze tudását.
Végig dominálva, sokoldalú technikai tudását csillogtatva, fantasztikus győzelmet aratott, s ezzel nemcsak biztos érmes lett, hanem az oroszországi repülőjegyét is megváltotta.

75 kilóban a nagyon jó formát bemutató, taekvondós és ökölvívó múlttal is rendelkező horvát Teo Mikeliccsel csapott össze a békéscsabai Szabó László.Laci nagy küzdelemben, folyamatosan dolgozva felőrölte ellenfelét, többször le is ütötte. A horvát harcosra számolni is kellett, de ő rendszeresen fogásba menekülve próbálta kibekkelni a kemény öklű magyar támadásait. A bírók sajnos ezen a mérkőzésen nem voltak a helyzet magaslatán, s nagyon meglepő módon elvették a mérkőzést. Az egész Eb-n mutatott teljesítményhez gratulálunk, bebizonyította, hogy Magyarország egyik legjobb fullosát Szabó Lászlónak hívják!!!

Az utolsó pofon csata 91 kg-ban Kulacsik Mirkóra várt. Ő a tavalyi világbajnok német Waigel ellen nyújtott fantasztikusat. Az ellenfelet ismertük, tudtuk, hogy nagy ütő, és bíztunk abban, hogy Mirkó felveszi vele a harcot. Nagy adok-kapok kerekedett ki meccsből, melynek során a harmadik menetre elkészült a német az erejével és Mirkó folyamatosan dolgozta le a hátrányát és bombázta a kettős fedezékbe menekülő ellenfelét. Ebben a menetben harcosunk le is ütötte a németet, akire számolni kellett. Sajnos a végéig még kitartott Waigel néhány pont előnye, de az egész csapat büszke volt Kulacsik Mirkó példás, igazi oroszlán szívű bunyójára.

Holnap a döntőbe jutásért játszik Görbics Gábor és Benedek Zsolt.”

Csütörtökön ismét szoros összecsapások várhatók:Veres Richárd mérkőzése Des Leonarddal igazi rangadó, csakúgy, mint Kádas Adrienn csatája az európa-bajnok olasz Glória Di bei-el. Andó László ellenfele a döntőbe jutásért nem lesz más, mint az oroszok Világ- és Európa-bajnoka, Alekszej Lenberg. A light-contact és a kick-light világbajnoka tehát összecsap egymással.

Csütörtökön a következő mérkőzéseket vívják a döntőbe jutásért:

Pontfighting:

57 kg.Varga László – Vjacseszlav Scserbakov (Oroszország)
63 kg. Veres Richárd – Des Leonard (Írország)
69 kg.Veres Alex – Jay Daniels (Írország)
74 kg.Gömbös László – Tilen Zajc (Szlovénia)
79 kg.Imre Tamás - Emanuel Dimitrov (Bulgária)
+ 94 kg.Jároszkievicz Krisztián – Idris Unver (Törökország)

50 kg. Veres Mercédesz – Bo Mangan (Írország)
55 kg. Hanicz Nelly – Valerija Utkanova (oroszország)
60 kg. Kádas Adrienn – Glória Di Bei (Olaszország)
65 kg.Busa Andrea – Ida Grinheim (Norvégia)
70 kg. Nagy Henrietta – Maria Szemenova (oroszország)
+70 kg. Kondár Anna – Gaynor Morgan (Nagy-Britannia)

Kick-light:

57 kg.Rizmayer Norbert – Kacper Narloch (lengyelország)
74 kg. Andó László – Alekszej Lenberg (Oroszország)
94 kg. Hargitai Viktor – Mihail Carstea (Románia)
+94 kg. Bayer Péter – Artem Vaszilenko (Ukrajna)

70 kg. Miskolczi Anett – Lucia Smarova (Szlovákia)
+70 kg. Boros Kata – Giulia Compagno (Olaszország)

Full-contact:

63,5 kg. Görbics Gábor – Saidi Villiams (Franciaország)
71 kg. Benedek Zsolt – Hallger Lian (Norvégia)