Kick-box Európa-bajnokság Bukarest: TIZENKILENCEN a döntőben!

2012. 11. 30.
Megosztás

A csütörtöki versenynapon dőlt el a bukaresti Polivalenta Hall-ban az a kérdés, hogy ki jut az Európa-bajnokság döntőjébe

Ennek megfelelően a legtöbb mérkőzés szoros és izgalmas küzdelmeket hozott, nem volt könnyű dolga a bírói karnak.itt kell megemelítenünk, hogy a négy tatami pást egyikét a WAKO egyik legrutinosabb bírája, a magyar Kick-box Szakszövetség alelnöke és Bírói Bizottsága elnöke, Galambos Péter vezeti.Gregor László a full-contactban bíráskodott, míg Gasparik Róbert nemzetközi bíró, aki élete első felnőtt Európa-bajnokságán bíráskodik, a kick-light pástra került.

A magyar csapat nagyon jó napot zárt, hiszen a versenyzők túlnyomó része a döntőbe került.Pont-fighting szabályrendszerben a nap így alakult:

Feketével kiemelve a győztesek:

57 kg.Varga László – Vjacseszlav Scserbakov (Oroszország
63 kg. Veres Richárd – Des Leonard (Írország)
69 kg.Veres Alex – Jay Daniels (Írország)
74 kg.Gömbös László – Tilen Zajc (Szlovénia)
79 kg.Imre Tamás - Emanuel Dimitrov (Bulgária)
+ 94 kg.Jároszkievicz Krisztián – Idris Unver (Törökország)

50 kg. Veres Mercédesz – Bo Mangan (Írország)
55 kg. Hanicz Nelly – Valerija Utkanova (Oroszország)
60 kg. Kádas Adrienn – Glória Di Bei (Olaszország)
65 kg.Busa Andrea – Ida Grinheim (Norvégia)
70 kg. Nagy Henrietta – Maria Szemenova (Oroszország)
+70 kg. Kondár Anna – Gaynor Morgan (Nagy-Britannia)

Veterán korosztály:

84 kg. Koszogovits Mihály – Andreas Pertl (Ausztria)
94 kg. Gáll Attila – Gerald Zimmermann (Ausztria)
+94 kg. Tóth István – Paul Coffey (Írország)

Néhány mondat a mérkőzésekről.Jároszkievicz krisztián oktatta ellenfelét, csakúgy, mint hölgyeknél hanicz nelly, Nagy Henrietta és Kondár Anna. Három esetben is az első érvényes találat döntött, míg Kádas adrienn így vesztett a világbajnok Di Bei, Busa Andrea pedig a norvég Grinheim ellen, addig Imre Tamás így nyert a rutinos Dimitrov ellen. A pontfightingban tehát öt bronzérmesünk lett: Kádas Adrienn, busa Andrea, veres Alex, Gáll Attila és

Koszogovits Mihály. A többiek a döntőbe kerültek, ahol még kiélezettebb csaták várnak rájuk!
Király István szövetségi edző így foglalta össze a nap történéseit:
A 12 ma küzdő versenyzőnkből tízen bejutottak a döntőbe, ami minden idők legjobb teljesítménye. A csapat nagyon egyben van, nagyon ügyesek.A lányoknál 50 kg.ban Veres Mercédesz az ír Mangant verte magabiztosan, így holnap az olasz Cavallaroval fog döntőzni.55 kg-ban Nelly az orosz Utkanovát verte könnyedén 14:4 re és holnap az olasz Gilottival fog döntőzni. Ebben a két súlycsoportban régi nagy riválisok az ellenfelek. Két világbajnokot kell legyőzni. 60 kg-ban Kádas Adrienn az olasz világbajnok Gloria Di Bei-el csapott össze, hosszabbítás után, első érvényes találattal kapott ki. Ez olyan, mint a labdarúgásban a tizenegyes rúgás, szerencse kérdése is.Végig fej-fej mellett haladtak.Busa Andrea 65 kg.-ban szintén az első érvényes találattal vesztett a norvég Ida Grindheim ellen, ami szintén balszerencse.70 kg-ban Nagy Henrietta, +70 kg-ban Kondár Anna győzött magabiztosan , s várják a döntőt. A fiúknál 57 kg-ban kemény mérkőzésen nyert, s a junior világbajnok olasz Davide Colla lesz az ellenfél.63 kg.-ban Veres Richárd az ír világbajnokot, Des Leonardot verte, majd a fináléban a változatosság kedvéért az olasz világbajnokot, Adriano Passarot kell majd legyőznie.69 kg.-ban Veres Alex egy nagyon nehéz küzdelemben maradt alul. 74 kg.-ban Gömbös László a tehetséges szlovén Zajcot verte . 79 kg-ban Imre Tamás egy iszonyatosan nehéz csatában, első érvényes találattal verte a bolgár, a light-contactban is eredményes Dimitrovot.+94-ben Jároszkievicz Krisztián leiskolázta a török ellenfelet 12:2 arányú technikai K.O.-val.A döntőben angol ellenfele lesz. A veteránok sem szégyenkezhetnek, hiszen Koszogovits Mihály egy találattak maradt alul, s ugynígy járt Gál Attila is. Nagy örömünkre van egy döntősünk nehézsúlyban, egy régi válogatott versenyzőnk, Tóth István.

A kick-lightosok is szépen szerepeltek, hiszen a hat versenyzőből négynek sikerült bejutnia az Európa-bajnokság döntőjébe.megszenvedtek érte valamennyien. Bayer Péter egy volt világbajnokot győzött le nagy küzdelemben, egy „brüsztölős” csatában Hargitai Viktor is döntőbe jutott. Andó László szoros mérkőzésen verte az egy súlycsoporttal feljebb három éve veretlen orosz Világ- és Európa-bajnokot, Alekszej Lenberget. Miskolczi Anett jó hajrával győzte le a szlovák Smarovát. A vesztesek közül Rizmayer Norbert mindent megtett, de most ennyire tellett a veterán lengyel Narloch ellen. Boros Kata vereséget szenvedett egy adok-kapok mérkőzésen .:

Kick-light eredmlények:

57 kg.Rizmayer Norbert – Kacper Narloch (Lengyelország)
74 kg. Andó László – Alekszej Lenberg (Oroszország)
94 kg. Hargitai Viktor – Mihail Carstea (Románia)
+94 kg. Bayer Péter – Artem Vaszilenko (Ukrajna)

70 kg. Miskolczi Anett – Lucia Smarova (Szlovákia)
+70 kg. Boros Kata – Giulia Compagno (Olaszország)

Zrínyi Miklós mesteredző, szövetségi kapitány elemzése:Miskolczi Anett egy nagyon küzdelmes mérkőzésen, egy nagyon jó szlovák lányt vert. Érdekesség, hogy akik ma nyertek, azok mindannyian a harmadik menettel hozták a mérkőzést, vagyis kondícióval nem volt gondjuk a versenyzőknek. Anett álmosan kezdett, s nem adták meg a fejrúgásait, így kénytelen volt a combrúgásokra rámenni, s így felőröltük a szlovák lányt. Boros Kata mérkőzése furcsa mérkőzés volt, és nagyon tisztálatlan mérkőzésen szenvedett vereséget. Rizmayer Norbert egy nagyon rutinos, low.kick.ben Európa- és Világbajnok ellen küzdött, aki nagyon sokat szabálytalankodott, rendszeresen térdre rúgott. Norbi ezt állta, nagyon akart, s ezért dicséret jár Neki. Andó László következett, aki folyamatosan őrölte fel a ellenfelét, pedig az orosz a harmadik menetben nagyon neki ugrott, hiszen három éve nem győzték le. A mérkőzés után lehajtott fejjel mondta: Nagyon jó volt a Laci! Hargitai Viktor azt nyújtotta, amit tudott, bár a kondija nem volt az igazi. Még az sem zavarta, hogy helyi, vagyis román ellenféllel nézett farkasszemet. Bayer Péter nagy akarattal küzdött, régen volt + 94 kg-ban döntősünk, s legyőzte az ukrán világbajnokot. Összességében ezek a srácok szinte száz százalékot teljesítettek.

A full-contactban ma ketten léptek a kötelek közé, hogy kiharcolják a döntőbe jutást. 63,5 kg-ban Görbics Gábor egy jóval magasabb francia ellenféllel csapott össze. A második menttől kezdve egyre nagyobb iramot diktált, és egyre jobban belejött, míg ellenfele elfáradt. S így sikerült a döntőbe jutnia. Benedek Zsolt a norvég Halger Liam ellen küzdött. A norvég full-contact talán az orosz után következik, tehát nagyon nehéz ellenfelet kapott. A harmadik, az utolsó menetben behozta azt a kis pontelőnyt, amit a norvég szerzett, kihasználva kiváló rúgástechnikáját. A vége 1:1 lett, vagyis egy bíró Zsoltot, egy a norvégot látta jobbnak, s a harmadik bírónál a döntelen lett. A jobb utolsó menettel viszont Benedek Zsolt győzött, ilyenkor ez számít, s ezzel a pici különbséggel az EB döntőbe jutott, ami óriási siker.

Full-contact eredmények:

63,5 kg. Görbics Gábor – Saidi Villiams (Franciaország)
71 kg. Benedek Zsolt – Hallger Lian (Norvégia)

Szabó Árpád és Juhász Gábor véleménye:

Ma a full contact szakág két versenyzője játszott a döntőbe jutásért. Mindketten kvalifikálták már magukat a jövő évi Világjátékokra, de tudtuk, hogy ezzel még nem laktak jól.

A 63,5 kg-ban Görbics Gábor a francia Saidi William ellen szállt ringbe.
A kézzel és lábbal is képzett ellenfél az első menetben lábsöpréseivel is megpróbálta Gabit demoralizálni. Ő viszont annyira jó és friss volt, hogy felőrölte ellenfele védekezését. A pontozókat látványos test felütéseivel és fejre mért horgaival győzte meg. A francia fiú nem találta az ellenszert és folyamatosan egyre nagyobb hátrányba került. Mindent megtett a győzelemért, de a magyar versenyző ma is legyőzhetetlen volt.

Benedek Zsolt a 71 kilós erős, inas norvég Hallger Lient kapta ellenfélül.
A hosszú lábú, mindkét lábbal nagyot és gyorsan rúgó ellenfél komoly kihívást jelentett. Az első menetben első lábas oldalsó rúgásaival vezetést szerzett. Kiváló ritmusokat ütött és más stílusban küzdött, mint az előző ellenfelek.
Zsolt jobb lába megsérült, ezért csak féloldalasan tudott rúgni.
A második és harmadik menetben a bal lábával rendre megelőzte norvég riválisát, és a tempóban, alulról, süllyesztéssel betörő ellenfelét hatalmas és gyors felütéseire ráléptette, és megszerezte a vezetést. Mindent beletett a skandináv fiú, de a magyar ma ismét bizonyított, hatalmas szívvel küzdött, lelkierővel, technikával egyaránt fölé nőtt az egyébként acélkemény harcosnak.
A norvég elkeseredetten vette tudomásuk, hogy ma volt nála jobb.

A fiúknak gratulálunk. Mindkettőjük Európa-bajnoki döntője szombaton lesz. Szurkoljon mindenki!

A pénteki napon, a döntők első napján a következő magyar vonatkozású Európa-bajnoki döntőket rendezik meg:

Pont-fighting:

57 kg. Varga László – Davide Colla (Olaszország)
63 kg. Veres Richárd – Adriano Passaro (Olaszország)
50 kg. Veres Mercédesz – Giullia Cavallaro (Olaszország)
55 kg. Hanicz Nelly – Luisa Gullotti (Olaszország)

74 kg. Gömbös László – Mark McDermott (Írország)
79 kg. Imre Tamás – Dean Barry (Írország)
Az első napi pontfigting döntőkbe gyakorlatilag a magyar, az olasz és az ír válogatott versenyzői jutottak be.

Kick-light:

70 kg. Miskolczi Anett – Ambre Lopez (Franciaország)

(Forrás: kick-box szövetség)