Kiss Lenke, Dávid Sándor és Jocha Károly életműdíjat kapott a MOB-tól

Kiss Lenke, Dávid Sándor és Jocha Károly életműdíjat kapott a MOB-tól

2016. 03. 22.
Megosztás

Nők a Sportban- és Média-díjakat adott át kedden Borkai Zsolt, a MOB elnöke, Regőczy Krisztina, olimpiai ezüstérmes, világbajnok jégtáncos, a MOB elnökségének tagja, a MOB Nők a Sportban- és Riskó Géza, a MOB Média Bizottságának vezetője. Összesen 15 kategóriában ismertek el szakembereket, sportolókat és újságírókat a MOM Kulturális Központban rendezett ünnepségen március 22-én.

A Magyar Olimpiai Bizottságban évtizedes hagyomány a két bizottság ünnepsége, mely időben a nőnaphoz és a magyar sajtó napjához köthető.

Az újságírókat 1992-től ismeri el a MOB, a nők sportjáért tevékenyen résztvevők 2002 óta kapnak elismerést.

Életműdíjat kapott 2016-ban Kiss Lenke egykori kosárlabdázó, valamint Dávid Sándor és Jocha Károly újságíró. Új elismerésként SportEMBER posztumusz-díjban részesült a háromszoros olimpiai bajnok ökölvívó, Papp László.

2016-os MOB Nők a Sportban-díjasok

Életműdíj: Kiss Lenke a magyar kosárlabdasport legendája és meghatározó személyisége

Játékos pályafutásától kezdve a mai napig aktív tagja a kosárlabdázók nagy családjának. Kosárlabda-játékosként 328-szoros magyar válogatott, négyszeres magyar bajnok, háromszoros magyar kupagyőztes. Európa-válogatott 1976-ban, ’78-ban és ’80-ban. Az 1980-as moszkvai olimpián a magyar válogatottal 4., a ’83-as Európa-bajnokságon 3. lett, az olimpián ő volt a gólkirálynő. Az Európa legjobbja-díj 3. helyezettje 1979-ben, 2. ’80-ban. A női válogatott csapatvezetője 2000 és 2004 között, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségében a szakmai bizottság tagja 2006-tól 2008-ig. Játékosként, edzőként, sportvezetőként egyaránt maradandót alkotott, pályafutása méltán szolgálhat példaként a kosárlabdázók fiatal nemzedékének.

Különdíj: Gyarmati Anna "Panka" snowboardversenyző

Havas sportokban az egyik legeredményesebb magyar sportoló. Versenyszáma a slopestyle. Idén januárban első magyarként nyert felnőtt FIS-világkupaversenyt. A 2015-ös kreishcbergi világbajnokságon elért 6. helye havas sportokban a valaha elért legjobb magyar világbajnoki eredmény. 2011-ben junior világbajnoki címet nyert, összetett Európa-bajnok lett, tavaly egy világkupa-negyedik helyet is begyűjtött. 2015 őszén került az Egyesült Államokba, Coloradóba, ahol egy amerikai edző foglalkozik vele és nemzetközi csoporttal járják a világversenyeket.

Különdíj: Kocsis Árpád, a Budapest Sportiroda ügyvezető versenyigazgatója

Fő szervezője a legnagyobb magyarországi szabadidősport-eseményeknek, futóversenyeknek, félmaratonnak, maratonnak. A női amatőr futóversenyzők létszámának növekedése többek közt az ő szakértő munkájának eredménye. A női futók létszáma az utóbbi tíz évben a tavaszi Vivicitta versenyen 4561-ről 12424 főre, a júniusi martonváltón 1426-ról 4303-ra, az őszi félmaraton 2438-ról 7062-re, az őszi maraton 4815-ről 11390 főre nőtt. Munkájának eredménye, hogy ma egy húszezres futóverseny résztvevőinek 43%-a nő. Az ország 160 településén 184 futónagykövet-hálózatot működtet. Érdeme, hogy a MOB Mini 5próba Rióba-mozgalomban részvevők pontokat gyűjthetnek a BSI egyes eseményein.

Nők Sportjáért-díj: Magyar felnőtt női vízilabda-válogatott

A 2016-os belgrádi Európa-bajnokságon lehetőség volt az olimpiai kvalifikáció megszerzésére. A győztes magyar csapat megnyerte a tornát, aranyérmet nyert Bíró Attila szövetségi kapitány irányításával, ezzel automatikusan kijutott a XXXI. Nyári Olimpiai Játékokra, Rio de Janeiróba. Az Európa-bajnok csapat tagjai: Antal Dóra, Bujka Barbara, Czigány Dóra, Csabai Dóra, Garda Krisztina, Gangl Edina, Illés Anna, Kasó Orsolya, Keszthelyi Rita, Kisteleki Hanna, Szűcs Gabriella, Takács Orsolya és Tóth Ildikó.

Juniordíj: Jászapáti Petra rövidpályás gyorskorcsolyázó

A lillehammeri II. Téli Ifjúsági Olimpiai Játékokon, 2016. február 12. és 21. között a magyar csapat tagjaként vett részt. Norvégiában 71 nemzet 1100 sportolója 15 sportágban mérte össze erejét. Jászapáti Petra a rövidpályás gyorskorcsolyázók egyéni 500 méteres versenyében és a nemzetközi vegyes váltóval is ezüstérmet nyert. Petrán kívül egy ausztrál női, egy holland és egy japán férfi alkotta a négyest, amely csupán centiméterekkel maradt le az aranyéremről. A fiatal sportoló 2015-ben a 3000 méteres felnőtt váltó tagjaként világbajnoki 5. és Európa-bajnoki bronzérmet is nyert.

2016-os MOB Média-díjasok

SportEMBER posztumusz MOB Média-különdíj: Papp László olimpiai bajnok ökölvívó

A SportEMBER posztumusz MOB Média-különdíj egy új kategória a meglévő MOB Média-díjak mellé. Az első díjazott Papp László, minden idők egyik legjobb magyar sportolója, aki egyben kiváló kapcsolatot ápolt a médiával. A legjobb szimbóluma annak, hogy mennyire fontos egy „sztár” és a sajtó kapcsolata. A posztumusz-díj nevében benne van a „SportEMBER” kifejezés - ez mindent kifejez. Papp László pályafutása mindörökre emlékezetes, emellett emberként is csodálatra méltóan élt. Ráadásul szövetségi kapitányként megannyi kiváló utódot nevelt, így valamennyiünknek példakép. A jövőben a MOB minden évben kiosztja a SportEMBER posztumusz MOB Média-különdíjat az arra méltó sportembernek. Papp László háromszoros olimpiai bajnok, az egyik legismertebb magyar sportoló. Egész életében példamutató módon állt a sajtó rendelkezésére akár sportolóként, akár szövetségi kapitányként, egyéni stílusban, készséggel válaszolt az újságírók kérdéseire. Nyilatkozataival az ökölvívás mellett az olimpiai mozgalmat népszerűsítette évtizedeken keresztül. 2016-ban kettős jubileumot ünnepel: idén lenne 90 esztendős (1926. március 25-én született – a díjátadás napjához közel), illetve 60 évvel ezelőtt, Melbourne-ben nyerte a harmadik olimpiai aranyérmét. (A díjat az olimpiai bajnok fia, Papp László vette át.)

Életműdíj: Jocha Károly

Ötven éve a Népsport tudósítójaként kezdte újságírói pályafutását. 1974-ben lett főállású újságíró. Az MTI mellett a Népszavának és a Pest-megyei Hírlapnak is dolgozott. 1995-től, mint szabadúszó újságíró tevékenykedik. Öt olimpián vett részt akkreditált újságíróként, mindig saját költségén. Négy könyvet írt a magyar olimpikonokról: az aranyérmesekről, az ezüstérmesekről, a bronzérmesekről és ismét az aranyérmesekről. Könyveit a NOB is elismeréssel méltatta. Nyolc különféle nívódíjat nyert el, köztük a MOB Oklevelét (2003) és Nívódíját (2005). Jelenleg ötödik könyvén dolgozik, amely a tornászokról, a lólengés magyar királyairól szól. Három éve működteti a jochapress.hu sporthírportált, több mint tíz éve rendszeresen ír a Magyar Edző folyóiratba is, cikkei alkalmanként a mob.hu-n is megjelennek.

Életműdíj: Dávid Sándor

Ma már a Formula-1-es újságírás magyarországi doyenjeként emlegethetjük, hiszen már 1976-ban futamot kommentált, de ne felejtsük el, honnan indult. Vívásban például országos bajnoki címig, a Népsportnál pedig a 17 éves szolgálati ideje alatt az olimpiai sportágak rovatvezetőségéig vitte. Balczó Andrásról, a magyar vívó- és tornasportról is jelent meg könyve, a technikai sportok rajongóit pedig számolatlan publikációval gazdagította. Hitelességével, szakértelmével, jellegzetes hangjával közel hozta a nézőkhöz a technikai sportokat és szeretette meg azokat. A Magyar Televízió Sportosztályán több mint egy évtizeden keresztül vezette az Autó-Motor-Sport című magazint. A Forma 1-es futamokat mintegy két évtizeden keresztül kommentálta. Dolgozott több olimpián, az Eurosport egyik alapító tagja, a magyar szerkesztőség munkatársa, a Hungaroring sajtófőnöke. Közeledve a nyolcaik „x”-hez ma is aktív, a hazai újságírás elismert alakja.

Posztumusz Nívódíj: Áros Károly erdélyi újságíró, könyvszerző

Az erdélyi magyar sportújságírás egyik legnagyobb alakja volt, aki egy életen keresztül hű maradt gyökereihez, Erdélyhez és szűk otthonához, Háromszékhez. Közel ötven éven át tudósított világversenyekről, hangsúlyt fektetve az erdélyi magyar sportolók sorsára. Jegyzeteit, tudósításait számos kötetben rendszerezte. 2002-ben hiánypótló munkát adott közzé: Erdélyi magyar sportolók az olimpiákon című kiadványában leírja mindazon erdélyi magyar sportolók életét és sporteredményeit, akik – Románia vagy Magyarország színeiben – részt vettek a nyári és téli olimpiai játékokon. 2000-ben MOB Oklevél-elismerést kapott. Kiváló kapcsolatot ápolt a Magyar Olimpiai Akadémiával. 2015-ben szolgálat-teljesítés közben, a Szent György Napok forgatagában, tragikus balesetben hunyt el az általa 25 évvel korábban kezdeményezett Veszprém–Sepsiszentgyörgy staféta fogadásán. (A díjat Áros Károly egykori kollégája, a Háromszék szerkesztőségének munkatársa, Tibodi Ferenc vette át.)

Nívódíj, elektronikus: Matuz Krisztián, a Sport TV kommentátora

A televíziós újságírás egyik fiatal tehetsége, a kézilabda-világesemények és a kézilabda Bajnokok Ligája-mérkőzések magas színvonalú közvetítője. Dolgozott a Magyar Televízióban, ahol technikai sportokkal kezdett, majd labdarúgással folytatta, 2002-ben világbajnokságról, 2004-ben Európa-bajnokságról is közvetített. Kitérőként a nyomtatott sajtóban a Népszavához igazolt, majd visszatért a televízióhoz, a Sport Tv munkatársa lett, ahol a kézilabda és a labdarúgás a fő profilja, műsorvezetőként a Zuhanyhíradó házigazdája.

Nívódíj, print: Szabó Sándor, a Bors sportújságírója

Évtizedek óta a sport és az olimpiai eszme, az olimpiai mozgalom elkötelezett követője. Dolgozott hírügynökségnél és nyomtatott lapnál is. Számos olimpiáról, világversenyről tudósította a Magyar Távirati Irodát, ahol minőségi, megbízható munkát végzett. Az MTI sportfőszerkesztői pozícióját is betöltötte. Később a Színes Mai Laphoz igazolt, jelenleg a Bors sportújságírója. 1992-ben Média Oklevél-elismerésben részesült.

Nívódíj, online: Marosi Gergely, a Nemzeti Sport Online újságírója

Rendkívül tehetséges, sokra hívatott, sokoldalú sportújságíró, aki mind a print, mind pedig az online újságírásban kiemelkedő teljesítményre képes. Elnyűhetetlen munkaerő. Online írásaival, tudósításaival maradandót alkotott a 2015-ös bakui Európa Játékokon is, a multisporteseményen több sportágban mutathatta meg felkészültségét. A Nemzeti Sport riói olimpiai csapatának oszlopos tagja.

Nívódíj, fotó: Veres Viktor, a Nemzeti Sport fotósa

Fotóapparátjával olyat tud, amelyre csak nagyon kevesen Magyarországon! A semmiből is képes élvezetes anyagokat készíteni. Különleges érzékkel "kattintgat". Legyen szó sportról, háborúról, ő mindig a legjobbak között, az első vonalban harcol a képeiért. Kezdetben a Magyar Televízió híradójánál dolgozott segédoperatőrként, aztán a tűzoltóságnak készített videofelvételeket. Fotósként a Népszava, a Mai Nap, a Blikk, a Népszabadság és a Világgazdaságnak is szállított képeket, a Nemzeti Sportot 2009 óta erősíti.

Oklevél, elektronikus: A 2015-ös gwangju-i nyári Universiade magyar médiacsapata

A magyar csapat sajtófőnöke, a médiacsapat vezetője Dobor Dezső, tagjai Marjai Péter fotóművész és Forró Gábor videós, vágó. Az Universiádéról két héten át folyamatosan tájékoztatták a közvéleményt, munkájuk nyomán több mint 600 híranyag jelent meg a médiumokban. A világ második legnagyobb multisporteseményén készült interjúkban kiemelten szerepeltek az olimpiai célok, hiszen a korábbi évtizedek tapasztalatai szerint az ott versenyző sportolók közülük kerülnek ki a jövő olimpiai- és világbajnoki érmesei. A médiastáb tudósított az 1965-ös Budapesti Universiade 50. évfordulójára szervezett Emlékülésről is, ahol Universiade-bajnokok nyilatkoztak, köztük Bodnár András, Egervári Márta, Kontsek Jolán, Makray Katalin és Schmitt Pál. A médiacsapat elkötelezett és minőségi munkája például szolgál az egyetemi sport jövőben is társadalmi célokat, a sport és a tanulás kettősségét támogató kommunikációjához.

Oklevél, print: dr. Kovács Erika, a Nemzeti Sport újságírója

A Nemzeti Sportban az úszás, a torna és a vívás – korábban a kerékpársport – szakírója, aki a rendkívül sikeres ügyvédi pályáját adta föl azért, hogy sportújságíró lehessen. Hosszú éveket várt, amíg a sportnapilap belső munkatársa lett. Munkáját rendkívüli odaadással, mély empátiával végzi, kiváló kapcsolatokat ápol a rábízott sportágak kiemelkedő képviselőivel, versenyzőkkel, edzőkkel, vezetőkkel egyaránt. A Nemzeti Sport csapatának hiteles, felkészült és megbízható újságírója.

Oklevél, online: Kálnoki Kis Attila, a 24.hu, sportújságírója, sportrovatvezetője

Kiemelkedő munkát végez a 24.hu sportrovatánál. Vezetése alatt az olimpiai felkészülést és olimpiai híreket alaposan és a téma megfelelő súlyozásával dolgozza fel a rovat. Extra figyelmet szentelt a Hosszú Katinka témakörre: „Hosszú Katinka férje épp szétveri saját mesterművét” írása például kiemelkedően népszerű lett a 24.hu-n és a közösségi médiában is. Az íráson túl mentorálja a sportrovat fiatal újságíróit; koordinálja, szerkeszti a 24.hu népszerű véleményszerzőinek, publicistáinak munkáit is. Vezetésével készül a 24.hu az olimpiára, mint a 2016-os év egyik legkiemeltebb eseményére. A készülő microsite és rovatstruktúra egyik kitalálója és a 24.hu-n készülő olimpiai tartalmak felelőse.

Oklevél, online: Göbölyös Gábor, az MTI-MTVA Sportszerkesztőségének szerkesztő-újságírója

Szorgalmával, lelkesedésével az MTI Sportszerkesztőségének meghatározó tagjává nőtte ki magát. Gyakornokként kezdte munkáját 2003-ban, majd fokozatosan lépett előre a rangsorban. Eredeti területe, a labdarúgás, amelyet volt játékosként továbbra is kiemelkedő hozzáértéssel kezel, ám az utóbbi időben más sportágak tudósításában is kitűnik, ezek közül kiemelkedik a tavalyi kazanyi vizes vb vagy az idei vízilabda Európa-bajnokság. Érzékeny íráskészsége mellett a szerkesztőség és így tágabb értelemben a hazai sajtó számára nélkülözhetetlen pontos háttérmunkája, szervezési tevékenysége, az események lekövetése. Kitartása, tanulni akarása, a sport iránti szenvedélyes szeretete is predesztinálják a mostani kitüntetésre.

Oklevél, fotó: Mirkó István, a Magyar Idők fotósa

A Nemzeti Sport, majd a Magyar Idők fotósaként szakmája egyik leglelkesebb és legalaposabb képviselője. Több területen is kiválóan mozog, de ha választani kellene, a jégkorong világát mondaná otthonának. A fehérvári csarnok egyetlen nagy történéséről sem maradt le. A sportot, a sportolókat különlegesen szerető, ismerő fotós, ezért sokszor előfordul, hogy előre tudja, érzi, mi fog történni az adott mérkőzésen, és olyan pillanatokat tud így megragadni, amelyek másokat egészen felkészületlenül érnek. Az egyik legmobilabb fotós, mérlegelés nélkül útnak indul, ha szükség van a munkájára, és előszeretettel látogatja a határon túli magyar területeket is.

A bőrből készült szobrok Albert Éva iparművész alkotásai.

Újdonságként a MOB Média Bizottsága felhívást tett közzé a hazai és határon túli, magyar nyelvű médiumok számára, hogy ajánlást adjanak MOB Média-díjas újságíró/fotós személyére vagy szerkesztőségre. A felhívásra 35 jelölés érkezett, a díjazottak személyére a bizottság tett javaslatot, melyet a MOB elnöksége a március 22-ei ülésén fogadott el.

(MOB, fotó: MOB/Szalmás Péter)