Knoch Viktort beválasztották az európai olimpiai szervezet sportolói bizottságába

2021. 10. 02.
Megosztás


Az Európai Olimpiai Bizottság (EOC) 6. sportolói fórumán, Dubrovnikban az EOC Sportolói Bizottságának tagjává választották a négyszeres olimpikon Knoch Viktor olimpiai bajnok rövidpályás gyorskorcsolyázót. Megbízatása két évre szól.

Az Európai Olimpiai Bizottság beszámolója szerint a sportolók és a nemzeti olimpiai bizottságok képviseletében több mint 70-en vettek részt a horvátországi eseményen; Magyarországot a helyszínen a pályázó Knoch Viktor és Baji Balázs képviselte. A jelenlévőket a házigazdák közt Zlatko Matesa, a Horvát Olimpiai Bizottság első embere, továbbá az EOC idén megválasztott új elnöke, a görög Spyros Capralos is üdvözölte.

A testületnek korábban az aktív versenyzéstől a közelmúltban visszavonult világbajnoki bronzérmes gátfutó atléta, Baji Balázs volt a tagja. Mindkét sportoló tagja a Magyar Olimpiai Bizottság Sportolói Bizottságának is.

A kandidálók névsora itt tekinthető meg. Az EOC Sportolói Bizottságának tagjai ide kattintva tekinthetők meg.

A fórumon Emma Terho, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság Sportolói Bizottságának elnöke áttekintést adott a NOB és az EOC vonatkozó együttműködési lehetőségeiről.

Knoch Viktor legnagyobb sikerét a phjongcshangi téli olimpián a 3000 méteres férfiváltó tagjaként érte el, amellyel olimpiai bajnoki címet szerzett. Visszavonulása után a hazai szövetségben kapott megbízást: 2019 óta meghatározó tagja a azövetség rövidpályás gyorskorcsolya szakág utánpótlásmunkájának. Mellette a lausanne-i téli ifjúsági olimpián – a nemzetközi szövetség és a szervezők egyetértésében – a magyar csapatot tapasztalataival „példaképként” segítette. A négyszeres olimpikon korábban a Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség Sportolói Bizottságának is tagja volt.

(MOB, fotó: EOC)