Fair Play Életműdíjat kapott Kocsis Zoltán zongoraművész

Kocsis Zoltán személyében egy Fair Play-díjas is távozott

2016. 11. 07.
Megosztás


Elhunyt Kocsis Zoltán kétszeres Kossuth-díjas, Corvin-lánccal kitüntetett világhírű zongoraművész, karmester. A magyar és a nemzetközi zenei élet kimagasló személyiségét a MOB Fair Play Bizottsága idén tavasszal Fair Play Életműdíjjal tüntette ki.

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar főzeneigazgatójának az elismerést még májusban dr. Kamuti Jenő fair play-elnök adta át a Művészetek Palotájában.

Kamuti Jenő akkor elmondta, hogy Kocsis Zoltánt példaképként lehet állítani a társadalom elé, nemcsak közösségépítő és karitatív tevékenysége miatt, hanem mert szerethető, tisztességes és becsületes ember. A díjban benne van Kocsis Zoltán egységre törekvése, a szolidaritása a zenekarral és a véleménye melletti határozott kiállás is. Az akkor elnök kitért arra is, hogy a díj odaítélésénél szeretnék kinyitni a kaput a társadalom minden szegmense felé, mert az embereket jóra és szépre kell tanítani. Ezért az a cél, hogy a művészeti ágak képviselői is részesülhessenek a kitüntetésben.

„Az előadás szünetében Kocsis Zoltán elmondta, milyen nagyra értékelte a fair play-elismerést, mert nagyra tartja annak szellemiségét. Ezt alátámasztva több példát is mondott, például Pelével kapcsolatban. Azt is elmondta, több sportoló barátja van, akit a fair play szellemében is elismer, ilyen az öttusázó olimpiai bajnok Balczó András. Végül azt mondta: egy kicsit most én is sportolónak érzem magam” - emlékezik meg az olimpia.hu beszámolója.

Kocsis Zoltán vasárnap, életének 65. évében hunyt el.

(MOB, fotó: MTI/Balogh Zoltán)