Kopasz Bálint szerezte az első magyar olimpiai kajak-kenu kvótát Szegeden

Kopasz Bálint szerezte az első magyar olimpiai kajak-kenu kvótát Szegeden

2019. 08. 24.
Megosztás

Szombat délelőtt kilenc számban rendeztek döntőket a kajak-kenu világbajnokságon a szegedi Maty-éren. A kilenc döntőből hatban olimpiai kvótákat is osztottak. A férfiak K-1 1000 méteres számában Kopasz Bálint aranyérmet szerzett, és ezzel megszerezte a Magyar Csapat számára az első kajak-kenus olimpiai kvótát.

A legjobban a cimvédő portugál Pimenta kezdett, az olimpiai ezüstérmes, vb 3. cseh Josef Dostal és magyar riválisuk, Kopasz Bálint, az idei Európa Játékok-győztese tartott csak vele. Kétszázötven és ötszáz méternél is Pimenta, Dostal, Kopasz volt a sorrend, a mezőny többi tagja messze leszakadva követte az élbolyt. A 22 éves Kopasz Bálint a cél előtt 200 méterrel robbantott és a lelátón helyet foglaló nézők buzdítása mellett elsőként ért a célba.

Ezzel Storcz Botond 1997-es, dartmouthi sikerét követően szerzett ismét vb-címet az országnak ebben a számban. Ez lett a nap egyetlen magyar olimpiai kvótás helyezése.


Közel állt a kvótához a női K-1 200m-es távon Lucz Dóra is, aki végül 19 századmásodperccel maradt le az olimpiai indulási jogot jelentő ötödik helyezéstől. A nap folyamán elkelt 48 olimpiai kvótán 25 ország osztozott.

A nem olimpiai számok közül női K-1 1000m-en, az ezen a napon a 30. születésnapját ünneplő Csipes Tamara szerzett aranyérmet, de rá vasárnap a női négyesek olimpiai számában még nagy feladat vár.

(MOB, fotók: MOB/Szalmás Péter)