Férfi kosárlabda MK - Megvédte címét a Szolnok

Korábbi válogatott lett a kosárszövetség új elnöke

2023. 05. 02.
Megosztás

Báder Márton lett a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének (MKOSZ) elnöke. Az egykori közel százszoros válogatott Szalay Ferencet váltja.

Az MKOSZ budaörsi központjában rendezett keddi tisztújító küldöttgyűlésen az egyedüli jelöltként indult 42 éves ex-játékost egyhangú szavazással, 135 támogató vokssal választották a szövetség vezetőjévé.

A 98-szoros válogatott center a szavazás előtt azt mondta a megjelenteknek, fél éve még nem gondolta volna, hogy ilyen lehetőséghez jut. „Tisztában vagyok a felelősséggel, és fontos, hogy bármikor felelősségre vonható elnök legyek. Összetartó csapatot szeretnék, nem zárkózom el a viták elől, de fontos, hogy azok konszenzussal záruljanak. Szalay Ferenccel egyetértünk abban, hogy átmenetre van szükség, ezért négy új tagot javasoltam a tízfős elnökségbe" – jelentette ki Báder Márton.

Az MKOSZ-t eddig irányító Szalay Ferenc két hete jelentette be, hogy nem méreti meg magát a küldöttgyűlésen, és 13 év után leköszön tisztségéről, ezzel együtt mindenben támogatja utódját. A szolnoki polgármester búcsúbeszédében kiemelte, hogy irányításával sikerült békét és rendet teremteni a magyar kosárlabdában.

A szövetség elnökségében maradt Becsky István, Bokor Ákos, Fűzy András, Hajdu Péter, Pukler Gábor és Sántha Gergely, hozzájuk csatlakoztak négyen. Az új tagok között ott van a 127-szeres válogatott Dávid Kornél, az eddigi egyetlen magyar NBA-kosaras, aki jelenleg az NBA-alapszakaszgyőztes Milwaukee Bucks játékosmegfigyelője, továbbá a 110-szeres válogatott Mészáros Zalán, az 52-szeres válogatott Krasovec Péter, valamint Pantl Péter, a MOL-csoport kommunikációs igazgatója.

Báder Márton lett a kosárszövetség elnöke

Budaörs, 2023. május 2. Szalay Ferenc, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének (MKOSZ) leköszönő elnöke (b) és Báder Márton, az MKOSZ új elnöke a szervezet tisztújító küldöttgyűlésén a kosárszövetség budaörsi központjában 2023. május 2-án. Ezen a napon az egyedüli jelöltként indult 42 éves exjátékost egyhangú szavazással, 135 támogató vokssal választották a szövetség vezetőjévé.

MTI/Kovács Tamás

Az új elnök, Báder Márton négyszeres magyar bajnok és kupagyőztes, visszavonulásáig szerepelt többek között a Budapest Honvéd, az Albacomp, a szlovén Krka Novo Mesto, a horvát Cibona Zagreb, a spanyol Manresa, a görög Panelliniosz, a cseh Prostejov, az ukrán Himik Juzsnij, a szerb Hemofarm Vrsac és a Szolnoki Olaj csapatában.

A MOB-nak jó partnere a kosárlabda-szövetség, hiszen ifjúsági olimpián, EYOF-on és az Európa Játékokon is vett illetve vesz részt magyar csapat. Az idei Európa Játékokon és a maribori EYOF-on is a magyar 3x3-as női gárdánknak szurkolhatunk majd. Szalay Ferenc tagja a Magyar Olimpiai Bizottság közgyűlésének, és vezeti a szervezet gazdasági bizottságát.

(MTI, MOB-Média)