A teniszező Stollár Fanny egyesben a negyeddöntőig jutott Nanjingban (interjúval)

Körmöczy-díjat kapott a nanjingi bronzérmes teniszező, Stollár Fanny

2014. 08. 25.
Megosztás

A Vasas Sport Club és a Körmöczy család közösen emlékezett hétfőn Körmöczy Zsuzsára a legendás teniszező születésének 90. évfordulóján. A köszöntők után ifj. Körmöczy Zsuzsa átadta a Körmöczy-vándordíjat, amelyet idén Stollár Fanny érdemelt ki mint a legjobb 16. évében járó fiatal teniszező.

Stollár Fanny júliusban a moszkvai Európa-bajnokságon egyéniben és párosban is aranyérmet nyert - ilyen duplázás legutóbb Temesvári Andreának sikerült 1982-ben -, majd vasárnap bronzérmes lett vegyespárosban a Nanjingban zajló ifjúsági olimpián. A díjat édesanyja, Varga Yvett vette át, aki maga is sikeres teniszező volt.

A 2006-ban elhunyt Körmöczy Zsuzsa tizenkilencszer nyert magyar bajnoki címet, ötszörös főiskolai világbajnok volt, és máig ő az egyetlen olyan magyar női versenyző, aki Grand Slam-tornán - az 1958-as Roland Garroson - egyéniben diadalmaskodott. 1958-ban a női világranglista második helyén állt, az ezt követő tíz évben pedig folyamatosan a világ tíz legjobb teniszezője között jegyezték. Aktív pályafutása után dolgozott szövetségi kapitányként, nemzetközi oktatóként a Testnevelési Főiskolán, 1986 és 2005 között pedig a Vasas elnökségi tagja, valamint a teniszszakosztály elnöke volt.

Markovits László, a Vasas Sport Club elnöke az ünnepségen elmondta, mindig jó érzés megünnepelni a klub legendáit, vagy megemlékezni róluk.

"Ez több szempontból is fontos számunkra, hiszen egyrészt örömet szerzünk vele az ünnepeltnek, vagy családtagjainak, másrészt fontos a Vasas-család összetartása miatt, és nem utolsósorban azért is, hogy a Vasasban sportoló gyerekek se felejtsék el a példaképeket. Az idén két fontos évfordulót is ünneplünk, a Vasas két legkiemelkedőbb teniszlegendája kapcsán. Körmöczy Zsuzsa ma lenne 90 éves, Taróczy Balázs pedig a közelmúltban ünnepelte 60. születésnapját. Nemcsak mint a Klub elnöke, hanem mint egykori teniszező is óriási tisztelettel és elismeréssel vagyok irántuk, hiszen mai szemmel is nézve egészen elképesztő, szinte hihetetlen, hogy milyen eredményeket értek el ebben a világviszonylatban is a legnépszerűbbek közé tartozó sportágban. Ezért is örülök annak, hogy az egész magyar sporthoz hasonlóan a teniszsport és a Vasas kiemelt állami és fővárosi támogatásban részesül, elsősorban ez adhat egy új esélyt, lendületet ahhoz, hogy újabb példaképek szülessenek a teniszben is. Mi is próbálunk tenni ennek érdekében, ezért idén tavasszal Óbudán, a Folyondár utcában elindítottuk a Vasas Körmöczy Zsuzsa Teniszakadémiát" - fogalmazott köszöntőjében az olimpikon teniszező-sportvezető.

(MTI-Vasas SC, fotó: MOB/Szalmás Péter)