Korpási Bálint kvótáig birkózott Budapesten

Korpási Bálint kvótáig birkózott Budapesten

2021. 03. 20.
Megosztás


Szombaton a kötöttfogásúak küzdöttek meg a tokiói kvótákért a budapesti BOK-csarnokban az európai olimpiai kvalifikációs torna alkalmával. A magyar indulók közül a világ- és Európa-bajnok, az ötkarikás részvétel érdekében 67 kilóra lefogyó Korpási Bálint tökéletes menetelés után megszerezte az olimpiai indulás jogát. Így már 5 magyar birkózó részvétele biztos az idén nyárra halasztott tokiói játékokon.

„Másfél éve célként tűztem ki magam elé, hogy szőnyegre lépek Tokióban. Sokat küzdöttem a súlyommal, de végül jól sikerült a fogyás. Örülök, hogy remek formában birkóztam, egész nap magabiztosnak éreztem magam. A negyeddöntőben, a bolgár Dimitrov ellen kishíján tussal kikaptam, hibát követtem el, rendkívül nehéz helyzetet oldottam meg – abban a néhány másodpercben az egész pályafutásom lepörgött a szemem előtt, és az járt a fejemben, nem érhet így véget... A családommal biztos, hogy megünneplem ezt a sikert, és onnantól gőzerővel készülök az olimpiára!” – fogalmazott a birkózószövetség hírlevelében a Maci becenevű klasszis.

Korpási Bálint a tokiói repülőjegyért a moldovai Donior Islamovval került szembe, aki a találkozó elején nagyon aktív volt, kapaszkodás helyet messziről ugrált és rángatott, Korpásit azonban nem zökkentette ki, a BVSC sportolója jól állt a lábán és egy perc után már egyértelműen irányított. A moldovai előre menekülése nem fizetődött ki, mert kevesebb mint két perc után őt intették (1-0), Korpási Bálint pedig lentről, két gyönyörű pörgetéssel (5-0) eldöntötte a meccset. A második menetben a magyar még egy intésponttal növelte is előnyét (6-0), de igazából végig csak arra ügyelt, hogy ne hibázzon és nem adott esélyt az erejével az utolsó percre már teljesen elkészült Islamovnak a zárkózásra.

Szombaton lépett szőnyegre Szőke Alex (97 kg), Torba Erik (60 kg) és Varga Ádám (130 kg) is, szépen meneteltek, utóbbi kettő az esti kvótacsatáig jutott, ahol azonban alulmaradtak, így ők mostani teljesítményük alapján nem bővítik a japán fővárosba utazó magyar birkózókeretet.

A nap krónikájához tartozik, hogy az Eb- és Európai Játékok-győztes, vb-3. Barka Emese (57 kg) a bronzmérkőzésen 7-3-ra nyert az Eb-3. svéd Sara Johanna Lindborg ellen, s harmadik lett, eredménye azonban nem jelent kvótát a tokiói olimpiára.

Korpási Bálint a magyar birkózók közül ötödikként szerzett a tokiói olimpiára. Előzőleg a 2019-es világbajokságon a kötöttfogású Lőrincz Tamás (77 kg) és Lőrincz Viktor (87 kg), a szabadfogású Muszukajev Iszmail (65 kg), valamint nők közül Sastin Marianna (62 kg) biztosította helyét a játékokon.

További kvóták kivívására még egy alkalommal, a május eleji szófiai világkvalifikáción adódik esély mindhárom szakágban.

A tokiói magyar csapat összetétele ide kattintva megtekinthető.

(MOB; fotó: MBSZ/Róth Tamás)