Kovács Zsófia történelmi ezüstérme a kolozsvári tornász Európa-bajnokságon

Kovács Zsófia történelmi ezüstérme a kolozsvári tornász Európa-bajnokságon

2017. 04. 21.
Megosztás


A riói olimpikon Kovács Zsófia ezüstérmet nyert egyéni összetettben a tornászok Kolozsváron zajló Európa-bajnokságának pénteki versenynapján. Európa-bajnokságot 1955 óta rendeznek, s eddig csupán bronzérem futotta a magyar tornasportnak női egyéni összetettben. Még 1990-ben Ónodi Henrietta szerzett bronzérmet az athéni kontinensviadalon. A magyar női versenyzők korábban két arany- és öt bronzérmet nyertek az Eb-ken, ez az első ezüst.

Kovács Zsófia a második legjobb eredményt érte el a csütürtüki selejtezőben, de ő maga is csupán abban reménykedett, hogy bekerülhet a legjobb 6 közé.

Aztán a verseny forgatókönyve teljesen máshogy alakult. Zsófia remek ugrásgyakorlatával az élre állt, s ezt a pozíciót megtartotta a felemáskorlát és a gerenda után is. A talajgyakorlat döntött végül közte és a brit Elissa Downie között. A brit anyagerőssége magasabb értékű volt, így sportolónk meg kellett, hogy elégedjen az ezüstéremmel. A magyar tornász 55,432, brit riválisa pedig 55,755 ponttal zárt. A bronzérmet a francia Melanie De Jesus Dos Santos szerezte meg.

Honlapunknak Kovács Zsófia nagyon elégedetten nyilatkozott az eredményhirdetés után.A magyar tornásznő szombaton ugrásban és korláton is pontos gyakorlatokat szeretne bemutatni és hasonlóan jó eredményt vár magától.

A pénteki finálé másik magyar résztvevője, Dévai Boglárka az utolsó, 24. helyen végzett.

A hölgyek versenye előtt rendezték a férfiak egyéni összetett viadalát. Kardos Botond 78,531 ponttal a 18., Babos Ádám 77,265 ponttal a 22. helyen végzett.

Szombaton Berki Krisztián a lólengés, Kovács Zsófia és Dévai Boglárka az ugrás, Kovács Zsófia a felemáskorlát fináléjában indul. A döntők magyar idő szerint 12:30-kor kezdődnek.

(MOB, fotó: ueg.org)