Kozák Danuta a négyest, a párost és az egyest is nyerte az Eb-n, Szabó Gabriella duplázott

Kozák Danuta a négyest, a párost és az egyest is nyerte az Eb-n, Szabó Gabriella duplázott

2016. 06. 28.
Megosztás


A Krilatszkoje Sportközpontban - ahol 37 ország 485 versenyzője küzdött hétvégén a kajak-kenu Európa-bajnokságon - a női négyes szombati sikere után vasárnap aranyérmes lett K-1 500 méteren Kozák Danuta, aki később Szabó Gabriellával párosban is felállhatott a dobogó legfelső fokára. Az új összeállítású, szétlövét nyerő férfi négyes 1000 méteren hetedik lett.

A magyar válogatott nyerte az olimpiai éremtáblázatot is az Európa-bajnokságon. A mieink 3 arany- 2 ezüst- és 2 bronzérmet begyűjtve győztek ebben a különversenyben és összesen 46 olimpiai ponttal zártak Moszkvában.

Az angol „ready” és „set” vezényszavak után lecsapódik a startgép, az előírás szerint így néz ki egy rajt a gyorsasági kajak-kenuban. A női K-1 500 méter fináléja ma nem így kezdődött, hanem vezényszavak nélkül, a lecsapódással. A rajtbírók bakija sajnos a legjobban éppen a magyar versenyzőt, Kozák Danutát lepte meg, aki egy szempillantás alatt másfél, két hajó hátrányban találta magát. A táv olimpiai címvédője ebből a vert helyzetből lépkedett előre centiről centire, hihetetlenül nagyot küzdött és végül közel egy hajóval nyert aranyérmet a német Franziska Weber és a dán Emma Jörgensen előtt.

Az UTE kiválósága közvetlenül az eredményhirdetés után már rohant is vízre szállni Szabó Gabriellával, hiszen várt még rá a K-2 500 méter fináléja. Bár a rajtot ebben a számban sem a legtökéletesebben kapták el a mieink, mégis szinte pillanatok alatt az élre álltak, s noha a szerb Moldovan testvérek és a német páros próbálta tartani a magyarok tempóját, egy indítás elegendő volt ahhoz, hogy lerázzák magukról a teljes mezőnyt. Kozák Danuta tehát harmadik, Szabó Gabriella a második aranyérmét ünnepelhette ezen az Európa-bajnokságon.

„Érdekes küldetés volt, hiszen Dana egyese és a páros között ötven perc különbség volt, úgy kellett odaállnom, hogy teljesen készen álljak, mire visszaérkezik az eredményhirdetésből. De abszolút nem izgultam, nála fegyelmezettebb embert nem nagyon ismerek a földön” – mondta Szabó Gabriella.

„Ezúttal is száz százalékban odatettem magam, mert ilyenkor nem csak magáért, hanem a társáért is versenyzik az ember, s azzal, hogy teljesen kihajtom magam, megadom a tiszteletet a másik számára – mondta a triplázó Kozák Danuta, aki az olimpiai esélyekről nem szívesen beszélt. – Főpróbának, edzésnek nem volt rossz ez az Európa-bajnokság, de az olimpián bármi lehet. Bár nyertünk, fontos, hogy az ember ne szálljon el, mert Rióban érhetnek meglepetések. A kemény munkával és a maximum pályákkal kell most foglalkozni.”

Kétszáz egyesben Douchev-Janics Natasa, a szám ötkarikás bronzérmese nem hibázott a rajtnál, s a mezőny gyakorlatilag egyszerre érkezett a célba, a nézőtéren a szurkolók láthatóan nehezen hittek a szemüknek - ilyen szoros befutót még 200 méteren is ritkán tapasztalni. Douchev-Janics végül hatodikként zárt.

Női K-2 200 méteren az a Douchev-Janics, Homonnai Luca duó állt be a rajtgépbe, amely tavaly második volt a világbajnokságon. Jól kapták el a startot, egy darabig vezettek is, majd a célba érkezés után először harmadiknak jelezték őket, később azonban kiderült, hogy lecsúsztak a dobogóról, és a negyedik helyen zártak.

A Hufnágel Tibor, Dombvári Bence, Ceiner Benjámin, Kugler Attila összetételű négyes 1000 méteren hetedik lett, (ennek az lehet a következménye, hogy Storcz Botond vezetőedző újragondolja az olimpiára készülő hajó összetételét) ahogyan K-2 500 méteren egy "beragadt" rajtot követően a Tóth Dávid, Kulifai Tamás páros is. C-2 1000 méteren hatodik lett Korisánszky Dávid és Mike Róbert duója, míg C-1 500 méteren Ludasi Róbert tanítványa, Kiss Tamás az előkelő negyedik helyen zárt.

Olimpiai számban, férfi C-1 200 méteren Hajdu Jonatán képviselte a magyar színeket. A táv felénél úgy tűnt, nem szólhat bele a dobogóért zajló harcba, s bár a hajrában utolsó tartalékait mozgósítva feljött, végül a hatodik lett. Az aranyérmet a hazai közönség örömére az orosz Andrej Krajtor nyerte.

Férfi K-1 200 méteren - amely szintén része az olimpiai programnak - Birkás Balázs féltávnál még egyértelműen ott volt az első három között, a hajrára aztán talán kissé elfáradt, s elképesztőn szoros befutó után az ötödik lett.

K-2 200 méteren a Horváth Bence, Szomolányi Máté páros ezüstérmes lett.

C-2 200 méteren a Lantos Ádám, Nagy Péter páros már a rajt után jelentős hátrányba került, nem is volt esélyük a dobogóra, és végül ötödikként értek célba.

A hazai olimpiai válogatót megnyerő Horváth Bence, Szomolányi Máté összeállítású K-2-es egység 200 méteren fantasztikusan kapta el a rajtot, óriási lendülettel indult meg a cél felé, egészen az utolsó méterekig úgy tűnt, nem vehetik el a győzelmét, a szerb hajó azonban végül 48 ezreddel hamarabb ért célba, így a magyaroknak az ezüst jutott.

A kajakos Nádas Bence - a szombaton K-4 500 méteren megnyert arany után - vasárnap 500 méter egyesben harmadik lett, igaz, hosszú percekig másodiknak érezhette magát, s gyakorlatilag csak az eredményhirdetés előtti pillanatokban vált hivatalossá, hogy 8 ezreddel kikapott a címvédő dán René Poulsentől.

C-1 5000 méteren pedig Kiss Tamás parádézott, szinte végig vezetve lett Európa-bajnok, győzelmével Magyarország végzett az éremtáblázat élén.

A szombati beszámolót ide kattintva olvashatja.

Az éremtáblázat éllovasai
1. MAGYARORSZÁG (5 arany-, 5 ezüst és 4 bronzérem)
2. Oroszország (5, 4, 3)
3. Németország (4, 4, 3)

(MKKSZ-MTI-MOB, fotó: MKKSZ)